Rezervaţia din Argeş cu două monumente ale naturii. Are structuri de granit şi de calcar unice în ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rezervaţia de la Albeşti este una impresionantă FOTO: mapio.net
Rezervaţia de la Albeşti este una impresionantă FOTO: mapio.net

Situată în perimetrul satului argeşean Albeşti, Rezervaţia paleontologică şi geologică Bughea de Sus este un complex care însumează două monumente ale naturii. Este vorba de o rezervaţie de granit şi de o alta de calcar, ambele fiind unicat în ţara noastră şi formate acum multe mii de ani.

Rezervaţia granitului din satul Albeşti are peste 80 de blocuri de granit cu dimensiuni diferite, de culoare roz şi se compun din cuarţ, microcline perlitic, plagioclaz alterat, biotit şi sericit fin. 

Cele mai mari au înfăţişarea unor căpiţe de 1,5 metri înălţime şi un diametru ce poate ajunge până la doi metri şi jumătate. 

Blocurile de granit sunt acoperite cu o vegetaţie bogată de ierburi, arini, aluni, cireşi sălbatici etc. Se remarcă un sector central cu blocuri mari, a căror suprafaţă este acoperită de muşchi şi licheni. 

În jur apar şase ansambluri de blocuri mai mici din care ies în evidenţă una sau două stânci cu diametrul de până la 1,5 metri. 

Rezervaţia naturală a fost declarată arie protejată acum peste două decenii şi se află în sud-estul satului Albeşti, la jumătatea drumului judeţean ce leagă localitatea de satul vecin Bughea de Sus, având o suprafaţă de 0,5 hectare.

După cum arată profesorul de biologie Constantin Vasilescu, de la rezervaţia de granit, mergând în vest, la mai puţin de doi kilometri distanţă, se ajunge la rezervaţia de calcar cunoscută şi sub denumirea „Piatra de la Albeşti”. 

Rezervaţia reprezintă un calcar gros de 15 metri ce are la baza sa o culoare albă sau galben cafeniu şi cu diverse nuanţe cenuşii, reprezentând calcarul impur, iar în partea de sus o culoare roşiatică.

Rezervaţia de calcar se întinde pe o suprafaţă de 0,36 hectare.

Vă mai recomandăm şi:

În urma unei căzături, un puşti de 9 ani a descoperit o fosilă veche de peste 1 milion de ani

Cum a ajuns sub copitele vacilor o fabuloasă descoperire paleontologică

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite