Dan Ostahie, primul milionar din Piatra Neamţ, s-a lansat în afaceri cu depanarea televizoarelor

Dan Ostahie, primul milionar din Piatra Neamţ, s-a lansat în afaceri cu depanarea televizoarelor

Cunoscutul om de afaceri a avut curajul să pornească în1991 un proiect de afaceri pe care l-a dezvoltat în timp şi a rezistat concurenţei sau crizei. De ani buni, proprietarul celui mai mare retailer electro IT din România se situează pe primul loc în topul celor mai bogaţi nemţeni.

Ştiri pe aceeaşi temă

De loc din Piatra Neamţ, Dan Ostahie (47 de ani) a absolvit cel mai titrat liceu din oraş (Petru Rareş), iar Revoluţia din ‘89 l-a prins la Bucureşti, în timpul studiilor la Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii pe care a absolvit-o în 1991. 
 
În mai multe interviuri acordate de-a lungul timpului, acesta a dezvăluit că anul  1991 a reprezentat startul său în afaceri după ce, în toamna acelui an, a început activitatea de reparaţii televizoare împreună cu sora sa, soţul ei şi câţiva prieteni politehnişti.
 
A reparat televizoare color aduse din Elveţia
 
În condiţiile unei pieţe avidă de aparate electrocasnice, şi mai ales de televizoare color, după anii de comunism, Dan Ostahie a găsit un teren propice pentru o afacere în domeniu. La acea vreme, televizoarele se vindeau în magazine laolaltă cu produse de confecţie sau alte bunuri, iar Ostahie a sesizat oportunitatea de business. 
 
„Ideea nu trebuia să vină din nicio parte. Ăsta era sportul naţional, iar televizoarele reprezentau o nevoie. Televizoarele color nu existau, iar cele de la noi erau foarte scumpe”, declara Dan Ostahie, într-un interviu acordat pentru Ziarul Financiar.
 
Pasul decisiv a fost o călătorie în Elveţia, unde în care a reuşit să perfecteze un parteneriat cu o firmă specializată în buy-back şi recuperarea de televizoare. A împrumutat 10.000 de dolari de la o bancă pentru care a pus gaj casa părinţilor, şi a adus un prim tir cu televizoare second-hand din Elveţia, pe care le repara la un depozit de 500 de mp închiriat în oraş, iar acestea se vindeau ca pâinea caldă în magazinele tip consignaţia. Mulţi ani, televizoarele produse de firme cunoscute în domeniu (Sony, Phillips, Grundig sau Telefunken) au fost folosite de cumpărătorii din Piatra Neamţ.
 
„Am adus tiruri intregi, câte unul pe lună parcă, timp de un an, chiar doi, împreună cu cei din familie le reparam, şi le comercializam mai departe. Oamenii îşi schimbau televizoarele în Elveţia, şi acest lucru a putut asigura succesul businessului nostru. Dacă aduceai televizoare din Belgia, erau mult mai utilizate decât cele din Germania, care erau mai utilizate decât cele din Elveţia”, a explicat Ostahie în interviul pentru zf.ro strategia sa de business.   
 
Avere de zeci de milioane de euro 
 
În 1992, Dan Ostahie a înfiinţat compania Altex(1992), la Piatra Neamţ şi de aici a început extinderea afacerii, prin intermediul furnizorului de televizoare dezvoltând un parteneriat cu producatorul de electrocasnice Rotel, după care a urmat importul brandurilor internaţionale, precum Indesit sau Whirlpool. 
 
Reţeaua de magazine Altex s-a dezvoltat mai întâi la nivel regional, după ce în 1994 a deschis primul magazin din Piatra Neamţ. Afacerea a crescut repede, chiar dacă, în timp, au fost şi turbulenţe, precum anii de criză cu vârful din 2009, când compania a înregistrat o scădere a vânzărilor cu aproape jumătate comparativ cu anul anterior, rulajul situându-se la circa 180 de milioane de euro. 
 
Forbes România a evaluat averea omului de afaceri din Piatra Neamţ la 50-55 de milioane de euro, în primii 100 de miliardari din Top 500.  
 
Pe aceeaşi temă:
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările