Turiştii români care au mers la ștrand în Hajduszoboszlo sunt protejaţi „pe limba lor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi poliţişti fac de astăzi echipă cu omologi maghiari, pentru ca turiştii români din staţiunea Hajduszoboszlo să se simtă în siguranţă, ca acasăPatrule mixte, formate din poliţişti români şi maghiari, vor avea grijă, pe parcursul verii, de turiştii maghiari din Bihor şi de cei români din staţiunea Hajduszoboszlo.

Vacanţele peste graniţă vor fi mult mai puţin periculoase pentru românii care aleg să-şi petreacă timpul liber în staţiunea maghiară Hajduszoboszlo, unde este unul dintre cele mai mari ştranduri în aer liber din Estul Europei, frecventat de peste 30.000 de români pe an. La sfârşit de săptămâna staţiunea, care se întinde pe 30.000 de hectare, este vizitată de circa 25.000 de turişti pe zi, cât toată populaţia oraşului Hajduszoboszlo. Dacă vor avea nevoie de ajutorul poliţiştilor, indiferent că este vorba despre obiecte dispărute de pe plajă sau despre documentele legate de autoturismul cu care au mers în vacanţă, românii nu vor trebui să stâlcească expresii în limba maghiară, fiindcă vor avea la dispoziţie doi poliţişti români. Aceştia vor patrula, începând de astăzi (luni) în staţiunea Hajduszoboszlo din Ungaria. La rândul lor, maghiarii atraşi de potenţialul turistic al judeţului Bihor, vor avea la dispoziţie doi poliţişti de aceeaşi naţionalitate, gata să-i îndrume.

Poliţiştii maghiari, la munte

Potrivit informaţiilor primite de la inspectorul principal Alina Dinu, purtător de cuvânt la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Bihor, acesta este al patrulea an consecutiv în care turiştii din Euroregiunea Bihor - Hajdu -Bihar sunt protejaţi cu ajutorul unor patrule mixte. „Poliţiştii maghiari vor patrula în zona turistică montană, în Parcul Natural Apuseni, zona carstică Padiş şi Valea Boga, precum şi în zona turistică Şuncuiuş - Vadu Crişului, puncte de atracţie importante pentru turiştii maghiari", a spus Alina Dinu. 

Dacă numărul românilor care aleg ca destinaţie de vacanţă staţiunea balneară Hajduszoboszlo este în creştere în fiecare an, staţiunile Băile Felix şi Băile 1 Mai nu reuşesc să atragă foarte mulţi turişti din rândul vecinilor.  „Nu avem o evidenţă a turiştilor maghiari care trec pragul ştrandurilor noastre, dar oricum nu ne interesează foarte mult turiştii din Ungaria", a spus Florian Serac, director general al Turism Felix. Fiindcă poliţiştii maghiari au constatat în ultimii ani că, în Băile Felix şi Băile 1 Mai, „le lipseşte obiectul muncii", şi anume că nu au prea au pe cine să protejeze, aceştia vor patrula anul acesta numai în zona montană, unde numărul turiştilor maghiari este în continuă creştere, potrivit salvamontiştilor bihoreni.  „În zona Padiş, primii turişti, care vin încă din luna aprilie, sunt cei maghiari. Sunt foarte mulţi şi, mai ales cei care campează în defileu, au probleme cu furturile, din cauza coloniilor de romi din zonă", a spus Adrian Marin, reprezentantul Salvamont Bihor.

Până la 21 august

Patrulele mixte vor fi la datorie, în Hajduszoboszlo şi în zona montană din Bihor,  până la data de 21 august. „Nu se pune problema că poliţiştii români nu pot rezolva singuri anumite probleme ale maghiarilor, sau invers. Ideea este ca turiştii să se simtă în siguranţă, vorbind cu cineva în limba natală", a spus Alina Dinu.

Furturi tot mai multe, pe ambele părţi ale graniţei

Pe ambele părţi ale graniţei, problema numărul unu a turiştilor este aceea a furturilor. „Cele mai frecvente probleme sunt legate de furturi, şi la Hajdúszoboszló, şi la noi, în Bihor", a spus Alina Dinu. Adrian Marin a confirmat, la rândul său, că turiştii veniţi cu cortul în Parcul Natural Apuseni nu îşi pot lăsa afară încălţămintea sau alte obiecte, din cauză că rromii din zonă fură tot ce găsesc.  Printre cazurile în a căror rezolvare au fost implicaţi în anii trecuţi şi poliţiştii români din Ungaria, cel mai important a fost capturarea unui traficant maghiar de substanţe cu efect hulucinogen, în speţă amfetamină. De asemenea, poliţiştii români vor fi utili, pentru traduceri, şi în cazul şoferilor români care, imediat ce trec graniţa, calcă mult prea apăsat pedala de acceleraţie, ajungând să fie opriţi şi amendaţi de către poliţiştii maghiari.

Pregătiri pentru aderarea la Spaţiul Schengen

Potrivit informaţiilor transmise de către IPJ Bihor,  patrulele mixte au rolul de a preveni victimizarea turiştilor români şi maghiari dar vizează,  totodată, compatibilizarea modului de acţiune a poliţiştilor din cele două judeţe învecinate, în vederea aderării României la Spaţiul Schengen. „Colegii maghiari nu au deocamdată competenţe în România. Ei vor patrula alături de cei români, pentru schimb de experienţă, pregătindu-se pentru integrarea în Spaţiul Schengen", a explicat Alina Dinu.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite