Reţete de prăjituri de Sărbători. Cum preparăm uşor şi rapid o „Crăciuniţă“

Reţete de prăjituri de Sărbători. Cum preparăm uşor şi rapid o „Crăciuniţă“

Fursecuri de Crăciun. Sursa foto - bunadimineata.ro

Pe lângă sarmale, tobă de casă, cozonac şi alte preparate specifice perioadei de Crăciun, pe mesele românilor se găsesc şi bunătăţi dulci. Pe cât de gustoase şi arătoase sunt, pe atât de simple de făcut sunt.

Ştiri pe aceeaşi temă

Crăciunul este moment potrivit pentru a ne bucura de câteva bunătăţi preparate în casă. E drept că bucătăresele, mamele şi bunicile îşi ocupă destul timp cu prepararea bucatelor tradiţionale româneşti. De aceea, trebuie să ştim că există reţete de prăjituri gustoase care se pot prepara într-un timp foarte scurt. 

Iată câteva dintre ele:
 
1. Tort de biscuiţi
 
Se face din câteva ingrediente şi nu e necesar să aprinzi cuptorul pentru el. Dacă te hotărăşi să-l prepari, ai nevoie de:

  • un kg biscuiţi simpli
  • 500 g ciocolată
  • 2 pachete margarină sau unt
  • 200 g alune decojite sărate
  • 100 g fistic decojit
  • coaja rasă şi sucul de la 3 portocale
  • un pahar lichior de portocale


Plecând de la aceste ingrediente, tortul de biscuiţi poate fi preparat urmând câţiva paşi.

Se mărunţesc biscuiţii într-un bol mare şi se amestecă cu alunele, sucul şi jumatate din coaja rasă de portocale. La bain-marie se topeşte ciocolata împreună cu untul sau margarina şi se adauga lichiorul de portocale. Cand ciocolata s-a topit, se adauga şi cealaltă parte de coajă rasă de portocale şi se amesteca

În continuare, se toarnă trei sferturi din ciocolată peste amestecul de biscuiţi şi se transferă apoi compoziţia într-o formă de copt cu pereţi detaşabili care a fost îmbrăcată cu hârtie de copt.

Se presează bine compoziţia în formă de copt în vederea obţinerii unei suprafeţe compacte, iar la final se toarnă cealaltă parte de ciocolată deasupra. La final, se presară alunele.
 
Se dă tortul la rece pentru o ora şi se serveşte ornat cu felii de portocală.
 
                                Tort de biscuiţi. Sursa foto - retetepractice.ro
 
2.Prajitura Crăciuniţa
 
Atât de specifică acestei perioade, prăjitura „Crăciuniţa” nu mai are nevoie de prezentare. Ingredientele de care ai nevoie pentru a te putea bucura de această prăjitură sunt: 
 
  • 7 oua 75 g mac
  • 75 g nuca de cocos
  • 200 g zahar 200 ml
  • lapte 50 g faina
  • un pachet margarină
  • un plic zahăr vanilat
  • 200 g pişcoturi
  • 100 ml cafea
Acestea sunt ingredintele pentru prăjitura propriu-zisă, însă avem nevoie şi de câteva ingredinte pentru glazură.
  • 4 linguri zahăr
  • 3 linguri lapte
  • 2 linguri cacao
  • 25 g margarină
  • 25 g nucă de cocos

După ce am adunat toate aceste ingredinte, ne apucăm putem apuca de treabă. Primul pas este să batem albuşurile în care se adaugă 100 g zahăr. Albuşurile spumă se pat până se topeşte zahărul. Se adaugă macul şi nuca de cocos, iar apoi se presară 2 linguri de făină şi se mestecă până la omogenizare. Ulterior, în tava tapetată cu hârtie de copt, se toarnă compoziţia. Se introduce în cuptorul preîncălzit şi se coace la foc mic. 

Pentru cremă, se amestecă gălbenuşurile cu zahărul rămas, restul de făină, laptele şi zahărul vanilat. Se îngroaşă mestecul pe baie de aburi şi se lasă să se răcească. După răcire, se încorporează margarina frecată cu spumă. 
 
Se aşează blatul, se întinde jumătate din cremă, dupa care se aranjeaza unul lânga altul pişcoturile înmuiate în puţină cafea, iar peste ele se întinde restul de cremă. Deasupra se toarnă glazura pregatită astfel: se fierbe într-un vas, aşezat pe foc mic, zahărul amestecat cu laptele, cacaua şi margarina, pâna dă în clocot şi se îngroaşă. Se lasă să se răcească şi se toarnă peste prajitură, iar deasupra se presară nuca de cocos.
 
                                                Prăjitura „Crăciuniţa”. Sursa foto - sfatulparintilor.ro
 
3. Prăjitură rapidă
 
Exact aşa cum îi spune şi numele, această prăjitură este uşor de făcut, dar şi delicioasă. 
 
Ingredinte:
  •  un kg biscuiţi sfărâmicioşi
  • 2 pachete margarină
  • un praf scorţişoară
  • un praf nucşoară
  •  un kg frişcă lichidă
  • fructe, după gust
  • un pliculeţ gelatină
  • ciocolată rasă

Prepararea acestei prăjituri presupune câţiva paşi simpli. Pentru început, biscuitii se mărunţesc, se amestecă bine cu scorţişoară şi nucşoară, apoi  acest conţinut se împarte în trei vase. La fel se procedează şi cu margarina. Aceasta va fi împărţiră în trei şi se topeşte fiecare strat în parte. Apoi, un prim amestec de biscuiţi şi margarină se pune pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, i se dă forma dorită şi se pune la rece pentru închegare.
 
Se procedează la fel şi pentru celelalte două straturi. Ulterior, se pregăteşte gelatina conform indicaţiilor de pe plic şi se bate frişca. Apoi se amestecă gelatina cu frişca şi fructele tăiate mărunt.
 
În final, pe un platou de servit, se transferă cu ajutorul hârtiei un prim strat de biscuiţi, se pune frişca şi se procedează la fel şi cu restul ingredientelor, având grijă ca ultimul strat să fie de frişcă. Se lasă la rece pentru două ore şi se serveşte cu ciocolată rasă deasupra.
 
 
 

                                          Prăjitură Rapidă. Sursa foto - retetepractice.ro

4.Fursecuri de Crăciun

De pe masa de Crăciun lipsesc niciodată fursecurile.

Ingrediente:

 
  • 115 g unt la temperatura camerei
  • 50 g zahăr
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 1 linguriţă aromă valinie
  • 1 ou
  • 130 g făinăâ
  • 1/2 linguriţă sare
  • 80 g nuci măcinate
  • gem de prune/vişine/zmeură

 

Mod de preparare: 

Untul se amestecă cu zahărul, aroma de vanilie şi plicul de zahăr vanilat şi se bate cu mixerul până devine pufos. Apoi se adaugă gălbenuşul de la ou. Făina se amestecă cu sarea şi se încorporează cu aluatul din unt. Aluatul obţinut este unul moale. Acesta se acoperă cu folie de plastic şi se bagă la frigider pentru 30-60 minute.
 
Nucile se pot coace într-o tavă cu hârtie de copt pentru 10-15 minute la 180 C pentru a le intensifica aroma. Apoi se macină ori la robot, ori se mărunţesc cu ajutorul unul cuţit.
 
După ce s-a scos din frigider, aluatul se formează în biluţe de 2-3 cm. Acestea se rulează prin albuşul de ou bătut uşor şi apoi se răstogolesc prin nuci şi se aşează în tava tapetată cu hârtie de copt.
 
Faceţi cu ajutorul degetului mare o adâncitură în mijlocul biluţei pentru a face loc pentru umplutură. Umpleţi cu 1/2 linguriţă de gem fursecurile şi băgaţi tava în cuptorul preîncălzit la 180 C. Lăsaţi fursecurile să se coacă pentru 12-15 minute.
 
Fursecurile se pot servi calde sau reci, cu un pahar de lapte sau lângă o ciocolată caldă.
 
 
                                 Fursecuri de Crăciun. Sursa foto - retete-cochete.ro

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: