Poveşti de budoar de la 1800. Palatul de la Ruginoasa, în care a stat domnitorul Cuza, supranumit Ruşinoasa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: ruginoasa.mmb.ro
FOTO: ruginoasa.mmb.ro

Palatul spectaculos de la Ruginoasa, cunoscut ca „Palatul lui Cuza”, ascunde poveşti de dragoste, idile şi sinucideri care i-au făcut pe oamenii vremurilor să îl considere blestemat.

La 63 de kilometri distanţă de Iaşi, pe drumul care leagă capitala Moldovei de Paşcani, răsare în calea turiştilor pe partea dreaptă palatul lui Alexandru Ioan Cuza de la Ruginoasa, localitate care în secolul XVI abia număra opt case. 
 

Una dintre explicaţiile denumirii localităţii ar fi că un pastor pe nume Rugină s-ar fi stabilit cu oile sale pe această aşezare sau că, în timpul ploilor, un strat subţire roşcat ar acoperi pământul. 

Palatul lui Cuza ascunde poveşti care mai de care mai interesante, pline de drame sau de istorisiri ale unor iubiri care s-au încheiat tragic. Toate acestea i-au adus un supranume mai puţin demn de palatul unui domnitor. 


Casa domnitorului de la Ruginoasa era cunoscută ca „Ruşinoasa”, din cauza amorurilor secrete, ţinute departe de ochii lumii şi de urechile familiei. 

În plus, se zice că palatul este blestemat pentru că noaptea ar fi bântuit de fantoma unui prinţ care a locuit aici, a lui Dimitri, au povestit de-a lungul vremii muzeografii şi istoricii care s-au preocupat de palat.


Iubirea lui Roznovanu


Destinul spectaculos al palatului începe în anul 1804, atunci când logofătul Costache Sturdza l-a construit după toate normele de lux ale vremurilor. El s-a căsătorit cu Marghioliţa Ghika, aceasta din urmă cerându-i soţului cu care locuia la Iaşi să o ascundă la Ruginoasa, spunând că este hărţuită de un alt boier din zonă, care locuia la Iaşi, Nicolae Roznovanu. 


Domniţa Marghioliţa a fost mutată la Ruginoasa, în grija lui Săndulache Sturdza, dar Roznovanu a plecat spre conac, pentru a-şi lua dragostea pe care credea că o merită. 


„Urcând scările palatului, arnăuţii au dat peste fiul lui Costache Sturdza, care, cu ultimul pistol, a vrut să apere onoarea domniţei Marghioliţa, mama lui vitregă. Un arnăut a reuşit să-l ucidă cu un cuţit pe Săndulache. Roznovanu a intrat, a luat-o în braţe pe Marghioliţa şi a plecat cu ea", povesteşte învăţătorul Mihai Lupu.


Aceasta este prima povestire tragică de la palatul de la Ruginoasa, în urma căreia logofătul Costache a abandonat palatul. 


După jumătate de secol, palatul a ajuns în proprietatea lui Alexandru Ioan Cuza, iar la Ruginoasa a locuit aproape permanent doamna Elena, soţul fiind mai mereu plecat cu treburi la Iaşi sau la Bucureşti. Aceasta se simţea însă nefericită, ştiind ce s-a întâmplat la începutul secolului în acele locuri şi considera că palatul este unul blestemat. După moartea lui Cuza, doamna Elena i-a adus rămăşiţele la palat, iar legenda spune că din momentul morţii domnitorului şi până la înmormântare, clopotul a bătut încontinuu, în semn de respect. 


Idile ruşinoase, sinucideri şi morţi tragice


Blestemul palatului de la Ruginoasa a continuat şi după moartea lui Cuza, atunci când fiul său, Dimitri, s-a îndrăgostit de o serivitoare şi s-a sinucis în camera sa, pentru că doamna Elena a alungat-o pe tânără, pentru a nu se ajunge într-un moment în care familia ar fi putut fi făcută de ruşine. Celălalt fiu, Alexandru, a murit la doar 23 de ani, din cauza unor probleme la inimă, chiar în luna de miere, după ce s-a căsătorit cu Maria Moruzzi. 
 

Rămasă singură şi cu marea avere lăsată de fostul soţ, Maria Moruzzi se îndrăgosteşte chiar de fiul celui care îl determinase pe Cuza să abdice şi s-a căsătorit cu acesta, producând încă o mare ruşine în familie. 


Vă recomandăm să citiţi şi: 

Sentinţă pentru jandarmeriţa care a gazat bărbatul de la Vatra Dornei. Ce pedeapsă a primit şi ce daune va plăti

Palatul administrativ, plin de degradări. Pericolele „tăcute” ale clădirii unde tavanul s-a prăbuşit din senin

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite