Moartea doamnei Tăbăcaru. Povestea femeii care a murit la poarta spitalului aşteptând să fie internată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeia locuia singură într-un apartament din Canta. Ea a murit în faţa Spitalului de Recuperare FOTO Ionuţ Benea
Femeia locuia singură într-un apartament din Canta. Ea a murit în faţa Spitalului de Recuperare FOTO Ionuţ Benea

Direcţia de Sănătate Publică şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi investighează decesul unei femei de 62 de ani care, la scurt timp după ce s-a externat dintr-un spital, a murit la poarta altuia, aşteptând să fie internată.

Georgeta Tăbăcaru locuia singură de un an, după ce soţul ei a murit. Femeia nu avea copii şi de soarta ei se îngrijea o soră din Iaşi. 

Potrivit unor apropiaţi, aceasta a fost o fumătoare înrăită, nu avea o relaţie foarte bună cu vecinii şi, în ultima perioadă, chema preotul paroh, acasă, pentru a o spovedi şi împărtăşi.

Suferindă de obezitate, femeia nu se putea deplasa. Nici la înmormântarea propriului soţ, de anul trecut, nu a putut coborî din locuinţă, iar vecinii au povestit că nu au mai văzut-o de mult timp pe scara blocului. Ultima dată, femeia a fost zărită acum trei săptămâni, când o ambulanţă a luat-o pe sexagenară, care se simţea rău.

Georgeta Tăbăcaru a fost internată la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iaşi în stare gravă, fiind diagnosticată cu mai multe afecţiuni, potrivit medicilor: sindrom de apnee sever, bronhopneumopatie cronică obstructivă severă, diabet zaharat, insuficienţă renală cronică, obezitate morbidă etc.

Pacientă dificilă

Cristina Grigorescu, manager al Spitalului de Pneuftiziologie, dar şi Radu Crişan Dabija, medic în cadrul unităţii sanitare, au precizat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că pacienta ar fi avut o atitudine ostilă în timpul internării. Femeia, deşi era grav bolnavă, ar fi refuzat de mai multe ori anumite scheme de tratament.

Georgeta Tăbăcaru era dependentă de oxigen şi, marţi, 24 septembrie, medicii au decis să o externeze. Reprezentanţii Spitalului de Pneumoftiziologie au cerut o ambulanţă cu oxigen în prealabil, însă pacienta a refuzat şi a declarat pe propria răspundere că se va deplasa cu mijloace proprii acasă. Ar fi acceptat, în schimb, să plece spre casă cu tubul de oxigen asupra sa. Medicii au mai precizat că Tăbăcaru ar fi cerut, înainte de externare, un bilet de trimitere către Spitalul de Recuperare.

”Într-un spital există nişte proceduri, nişte protocoale, însă pacientul este stâpân pe corpul său, pe viaţa sa şi dacă nu doreşte să i se efectueaze o manevră, o procedură, nu o putem face. Desigur, noi suntem obligaţi să recomandăm o serie de tratamente. Din punct de vedere medical, pacienta a fost externată în parametri corecţi”, a spus Radu Crişan Dabija, medic primar pneumoftiziolog.

A murit în faţa spitalului 

În jurul orei 16.00, Georgeta Tăbăcaru, alături de sora sa, au plecat cu o maşină de la Spitalul de Pneumoftiziologie. În primă fază au vrut să meargă acasă, un apartament din cartierul Canta. Între timp, femeia a început să se simtă rău, iar sora sa a decis să meargă la Spitalul de Recuperare, pentru care pacienta avea bilet de trimitere.

În jurul orei 18.00, maşina în care se aflau cele două a ajuns pe strada Pantilimon Halipa, unde se afla Spitalul de Recuperare. De gardă era, marţi seară, doctoriţa Silvia Chiriac, medic primar de medicină internă şi doctor în ştiinţe medicale. Doru Baltag, director medical la Spitalul de Recuperare, a precizat că doctoriţa Chiriac i-a explicat surorii pacientei că nu o poate interna pentru că nu sunt îndeplinite procedurile.

„Internările în spitalul nostru se fac în două modalităţi: programare, şi asta înseamnă internare peste câteva zile sau câteva săptâmâni, sau transfer fiind vorba de o externare şi o internare în aceeaşi zi. Transferul, însă, presupune un dialog între medicul trimiţător şi medicul primitor. Nu a existat niciun astfel de dialog între colegii de la Pneumoftiziologie şi colegii din Secţia Medicală de la noi”, a precizat Doru Baltag.

În timp ce doctoriţa de gardă îi explica surorii Georgetei Tăbăcaru că nu poate face internarea, bolnava a început, în maşină, să se simtă foarte rău. A reuşit să coboare, cel mai probabil pentru a merge să ceară ajutor. S-a prăbuşit în apropiere de poarta spitalului, suferind un stop cardio-respirator.

Cea care i-a acordat primul ajutor a fost chiar doctoriţa Silvia Chiriac, care a iniţiat manevrele de resuscitare. Paznicul unităţii a sunat la 112 şi, la faţa locului, a ajuns şi o ambulanţă. Georgeta Tăbăcaru nu a mai putut fi salvată şi, la ora 19.13, a fost declarat decesul.

Dosar de ucidere din culpă 

„Din punctul nostru de vedere este important să refacem filmul evenimentelor de ieri. Ceea ce s-a întâmplat în curtea spitalului începând cu ora 18.00. Ne dorim să aflăm dacă s-a comis vreo greşeală din partea echipei de gardă”, a mai menţionat Doru Baltag.

Marţi seară, au ajuns la locul în care a decedat Georgeta Tăbăcaru atât ofiţeri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi, cât şi criminalişti. Trupul femeii a fost dus la Institutul de Medicină Legală, pentru efectuarea necropsiei.

 „În cauză a fost întocmit dosar penal pentru ucidere din culpă, fiind dispusă efectuarea necropsiei”, ne-au transmis reprezentanţii Poliţiei Iaşi, care investighează acest caz.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite