Invenţia unui student ieşean: maşini blocate automat la calea ferată FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inovaţia constă în aplicarea unor senzori şi modulatoare wirelees pe panourile de avertizare de la trecere şi la bordul autoturismului, dar şi introducerea unor bobine care generează câmp electromagnetic în suprafaţa carosabilă.

Andrei Chirilă, masterand în anul II la Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată din Iaşi, a găsit soluţia pentru a evita tragediile feroviare. Tânărul a inventat un dispozitiv care blochează autoturismele să treacă peste calea ferată atunci când trece trenul. Ideea i-a venit imediat după producerea accidentului de la Scânteia, în urma căruia 14 persoane şi-au pierdut viaţa după ce un tren a intrat într-un microbuz plin cu pasageri.

Invenţiile studenţilor ieşeni: Roboţi de spionaj, de trimis pe Marte şi de înlocuit muncitorii FOTO

UPDATE Licenţă inedită a unui student de la Electronică Iaşi: a creat o mână bionică (FOTO şi VIDEO)

Iaşi Kart şi maşină pe pernă de aer, licenţe la Mecanică (FOTO)

Invenţia tânărului constă în amplasarea unor senzori şi modulatoare wireless pe cele trei panouri de avertizare care se găsesc deja la trecerile peste calea ferată şi în bordul maşinii şi introducerea unor bobine care generează câmp electromagnetic în suprafaţa carosabilă.

image

Cu ajutorul lor, şoferul este înştiinţat prin intermediul computerului de bord atunci când trenul este în apropiere şi nu i se va permite să înainteze chiar dacă apasă acceleraţia.

Geniul roboţilor din Iaşi. Profesorii spun că un astfel de caz apare o dată la 50 de ani

Iaşi: Învaţă medicină pe un bebeluş robot

Sistemul poate fi însă şi dezactivat de şofer. „Dacă trenul circulă, şoferul este avertizat prin computerul de bord din ce parte vine trenul, îi va trimite o poză aşa încât să ştie la ce fel de tren se aşteaptă şi la ce distanţă se află faţă de panou. Dacă trenul vine şi şoferul forţează trecerea, apasă pedala de acceleraţie, el o să intre în zona de siguranţă cu 40 de kilometri la oră şi prin intermediul unui senzor inductiv aflat sub maşină, maşina îl va opri, nu-i va da permisiunea să treacă mai departe până ce nu a trecut trenul. Şoferul va avea acces la toate comenzile maşinii, va putea să întoarcă, să facă stânga ori dreapta, dar nu poate să treacă peste calea ferată. Noutatea este că prin intermediul noii tehnologii maşina se va putea opri forţat înainte de a trece trenul", explică Andrei Chirilă.

Investiţie minimă


Invenţia se va dovedi utilă şi pentru şoferii care nu-şi pun senzorii şi sistemul de wirelees la computerul de bord al maşinii. „Ca prevenţie, am prevăzut un senzor de presiune în interiorul şinei de cale ferată. Dacă unei maşini care nu are sistemul i se opreşte motorul în interiorul trecerii, acest senzor va avertiza participanţii la trafic tot prin sistemul wireless că este un accident pe calea ferată şi va fi avertizat şi conductorul de tren care poate reduce viteza şi să-i ofere astfel mai mult timp la dispoziţie şoferului pentru a-şi rezolva problema", mai spune Andrei Chirilă, fost bursier al Fundaţiei „Dan Voiculescu pentru dezvoltarea României".

INEDIT Maşină ca a lui Michael Schumacher, construită din cheta studenţilor ieşeni (FOTO şi VIDEO)

Ideea genială a unui ieşean: Big Brother pe camioane FOTOGALERIE

Pentru a pune în aplicare invenţia masterandului este nevoie de mai puţin de 1.000 de dolari. Cam 500 de dolari se vor investi în dotarea panourilor şi a suprafeţei carosabile de la trecerea peste calea ferată, iar încă vreo 400 de dolari ar costa îmbunătăţirile aduse autoturismelor. „Până în 500 de dolari vor costa senzorii de pe panouri şi bobinele de pe suprafaţa carosabilă, iar pe maşină trebuie doar introdus un senzor inductiv şi un modul wireless ca să realizăm o comunicare. De aici sistemul se poate extinde şi se poate vedea cine a trecut trecerea, cine a forţat-o, codul maşinii", spune tânărul.

Lipsă de interes în România
Ideea tânărului a reprezentat şi lucrarea de licenţă a sa, iar în acel an a obţinut titlul de „Invenţia Anului". Săptămâna trecută, tânărul a fost ajutat de colegul său Petru Stan şi împreună au pus în practică proiectul, l-au prezentat la o competiţie la Timişoara la care au participat studenţi de la toate universităţile tehnice din ţară şi din Budapesta şi au reuşit să se claseze pe prima poziţie. Deşi ar putea salva zeci de vieţi, invenţia tânărului nu a fost agreată de autorităţile româneşti.

Invenţie revoluţionară la Iaşi: Aparatul care depistează cancerul la sân în 7 minute (FOTO şi VIDEO)

„Ideea mea a fost prima dată publicată naţional, apoi internaţional. Am obţinut în 2010 titlul de invenţia anului la Centrul de Inventică pentru Tineret la Bucureşti şi momentan aştept brevetul care sper să vină undeva prin august şi să merg mai departe eu personal pentru că cei care au aflat de la noi nu şi-au dat interesul. Vreau să merg în Germania, acolo am şi studiat puţin, poate ei sunt mai interesaţi de acest aspect", spune Andrei Chirilă.

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a afla noutăţi din Capitala Moldovei!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite