Clinica pentru marii arşi care a costat 40 de milioane de lei şi stă închisă de un an. Bolnavii, trataţi într-o secţie improvizată

Clinica pentru marii arşi care a costat 40 de milioane de lei şi stă închisă de un an. Bolnavii, trataţi într-o secţie improvizată

Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi FOTO Radio Iaşi

Clinica de chirurgie plastică de la Spitalul "Sf. Spiridon" din Iaşi, în cadrul căreia a fost organizat compartimentul „Marele Ars”, nu este funcţională din lipsă de echipamente medicale.

Ştiri pe aceeaşi temă

Compartimentul „Marele Ars” de la Iaşi este nefolosit de aproape un an. Noua clinică de chirurgie plastică şi reparatorie de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi, în cadrul căreia a fost organizat compartimentul „Marele Ars”, este o investiţie de aproape 40 de milioane de lei a Ministerului Sănătăţii.

Deşi lucrările de reabilitare a spaţiului s-au încheiat în primul trimestru din 2017, noua clinică nu este folosită încă pentru îngrijirea bolnavilor din lipsă de echipamente. Conducerea Spitalului „Sfântul Spiridon” a trimis în urmă cu un an necesarul pentru tehnica medicală.

Potrivit acestei estimări, spitalul are nevoie de 15 milioane de lei pentru dotarea clinicii, respectiv a compartimentului destinat pacienţilor arşi din Moldova. „Lucrările la noua clinică s-au încheiat în urmă cu nouă luni, iar necesarul pentru dotarea cu aparatură medicală a fost transmisă ministerului de opt luni”, a arătat ec. Ioan Bârliba, directorul spitalului. Conform unui comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii, compartimentul „Marele Ars” de la Iaşi va fi dotat prinr-un contract încheiat cu Banca Mondială.

Actuala clinică de chirurgie plastică de la Spitalul„Sfântul Spiridon” din Iaşi funcţionează în condiţii de provizorat de mai bine de trei ani. Clinica a aparţinut de Spitalul de Urgenţe „Sfântul Ioan” din Iaşi, închis în 2011. Din acelaşi an, chirurgia plastică a trecut în subordinea Spitalului „Sfântul Spiridon”, mutându-se în incinta acestuia în decembrie 2014. Clinica a fost organizată într-un spaţiu improvizat între clinicile ORL, BMF, Cardiologie şi Oftalmologie din spital, acolo unde primesc îngrijiri şi astăzi bolnavii internaţi pe chirurgie plastică. 

Două decese, în ultimele cinci luni 

Gheorghe Foceag, un botoşănean rănit grav după o explozie, a murit în clinica de chirurgie plastică de la Iaşi pe 10 octombrie 2017. Botoşăneanul era internat cu arsuri de gradele II şi III pe aproape 50% din suprafaţa corpului. Victima avea arsuri pe mâini, picioare, abdomen, piept şi la nivelul căilor aeriene. Bărbatul s-a rănit după o explozie produsă pe 15 septembrie în apartamentul său din Botoşani. Iniţial, din lipsă de locuri libere pentru pacienţii arşi în spitalele de profil din ţară, Gheorghe Foceag a fost internat la Spitalul Judeţean Botoşani. A doua zi, pacientul a fost transferat cu elicopterul SMURD Iaşi la Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Iaşi. 
 
 
Cu trei săptămâni înainte de internare bolnavului din Botoşani, în clinica de chirurgie plastică de la Iaşi a murit o altă victimă cu arsuri importante pe corp. O ieşeancă de 52 de ani, cu arsuri pe 60% suprafaţă corporală, a murit sâmbătă, 26 august, după ce, din lipsă de paturi libere pentru arşi, spitalele din Bucureşti au refuzat să o preia. Femeia a fost internată timp de o săptămână în clinica de chirurgie plastică de la Spitalul „Sfântul Spiridon” Iaşi. Pacienta a ajuns la spital cu arsuri severe după ce i-a explodat în faţă cazanul cu ţuică.

Citeşte şi:

Paturile pentru arşi, o raritate: o femeie cu arsuri pe 60% din corp nu a fost transferată în Capitală din lipsă de locuri

Medicul salvator Viorica Nicolae, despre cei care au ars de vii în Clubul Colectiv: „Oamenii veneau fumegând, îi stingeam cu ser fiziologic“

Paturile pentru arşi, o raritate: o femeie cu arsuri pe 60% din corp nu a fost transferată în Capitală din lipsă de locuri


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările