Vladimir Brilinsky, ultimul dac din Munţii Orăştiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hunedoreanul Vladimir Brilinsky s-a implicat activ în promovarea aşezărilor dacice din judeţul Hunedoara, siturile UNESCO aflate în Munţii Orăştiei.

Profil

Născut - 2 martie 1954
Studii - În domeniul jurnalismului
Experienţă - De peste 15 ani, implicat în proiecte culturale
Familie - Căsătorit, doi copii


Vladimir Brilinsky se prezintă cu următoarele cuvinte: „Sunt dac până la moarte şi dincolo de ea”. În ultimii 20 de ani, hunedoreanul s-a dedicat în totalitate promovării unui adevăr ignorat, susţine el, de mulţi dintre conaţionali: strămoşii noştri au fost dacii, popor al cărui loc era în fruntea marilor civilizaţii, iar noi nu putem admite că suntem „urmaşii Romei”, ci ai poporului dac.

Vladimir Brilinsky a copilărit printre ruinele cetăţilor şi sanctuarelor din capitala regilor daci, Sarmisegetuza. Şi-a trăit adolescenţa fascinat de legendele de vitejie ale strămoşilor Burebista şi Decebal, iar de la începutul anilor 1990, lucrând ca jurnalist, s-a implicat activ în aducerea în prim-plan a unora dintre cele mai importante locuri care vorbesc despre istoria poporului român – siturile arheologice din Munţii Orăştiei.

Militant pentru cetăţile dacice

În acest timp, Sarmisegetuza Regia a devenit o a doua casă pentru Brilinsky. „Spre acele locuri am condus mii de oameni şi tot de acolo am cărat tone de gunoaie aruncate de turişti şi arheologi, ultimii prinşi îngropând mizeria şi deşeurile chiar în incinta locurilor sacre. Ca jurnalist, am atras atenţia de nenumărate ori faţă de situaţia incredibilă de la Sarmisegetuza, un loc lăsat în paragină, o stână fără câini în care fiecare face ce vrea şi nimeni nu răspunde de anomaliile care se petrec acolo”, a povestit Brilinsky, nemulţumit că arborii din jurul monumentelor se prăbuşesc peste ele, distrugându-le şi nimeni nu ia măsuri.

Românul de etnie dacă

Hunedoreanul a organizat până acum sute de evenimente prin care a promovat siturile din munţii Orăştiei, istoria şi cultura dacilor. Acelaşi lucru l-a făcut şi prin intermediul revistei „Dacia Magazin”, unde este redactor-şef. Atât de mare îi este pasiunea pentru ceea ce înseamnă străvechea Dacie, încât la ultimul recensământ, din 2002, Vladimir Brilinsky, (nume de rezonaţă slavă moştenit de la tatăl său de origine poloneză), s-a declarat „român de etnie dacă”.   „Avem o istorie de şase mii de ani, scrisă în aur, pe care istoricii noştri refuză să o vadă. Nu am spus-o eu, ci Barbara Deppert Lippitz, unul dintre cei mai mari experţi în aur, cea care a confirmat autenticitatea brăţărilor dacice descoperite în Munţii Orăştiei”, a adaugat „dacul” Vladimir Brilinsky. El susţine că încă mai sunt cetăţi dacice care nu au fost descoperite. Eforturile sale pro-Dacia nu au fost în zadar. Din ce în ce mai mulţi turişti vin să viziteze aşezările din Munţii Orăştiei.

Video: Scenă memorabilă din filmul Dacii (1966), regizat de Sergiu Nicolaescu


Întrebări şi răspunsuri

Veneau turişti la cetăţile din Munţii Orăştiei în vremea comunismului?
Erau foarte puţini vizitatori înainte de anii 1990. Câte cinci – şase pe săptămână. Cetăţile nu prezentau interes pentru publicul larg. În prezent, numărul turiştilor a crescut la câteva sute, săptămânal. Drumul până la situri este mai accesibil.

La lecţiile de istorie, elevii învaţă că poporul român s-a „născut” din comuniunea dacilor şi a romanilor. Este corect?
Dacii sunt strămoşii noştri. Până în secolele trecute, poporul nostru nu era numit român. Chiar Mihai Viteazul era poreclit Malus Dacus, adică „Dacul cel rău”. Pe fresca unei catedrale reformate vechi a Devei a fost scris, păstrat din 1533, despre un „stăpân peste daci şi geţi”. Romanii au rămas doar 165 de ani în Dacia, prea puţin timp pentru a schimba identitatea acestui popor. Au cotropit Dacia, atraşi de aur şi de alte bogăţii.

Ce-i place

Vladimir Brilinsky este pasionat de fotografie, încă de la vârsta adolescenţei. Îi plac viaţa şi femeile frumoase şi lucrează cu multă plăcere în domeniul jurnalismului, o meserie pe care o practică de la începutul anilor 1990. „Să nu îţi fie teamă de nimic”, spune el, este una dintre calităţile indispensabile unui jurnalist bun. 

Ce nu-i place

Hunedoreanul este foarte deranjat de nepăsarea autorităţilor faţă de siturile arheologice din Munţii Orăştiei. În opinia lui, acestea sunt lăsate de izbelişte şi nimeni, niciodată până în prezent, nu s-a implicat serios în conservarea şi în promovarea monumentelor respective. „Nu-mi plac prostia şi răutatea oamenilor”, a mai adaugat Brilinsky.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite