Castelul Corvinilor, cetatea lăsată în părăsire: lucrările de restaurare au fost sistate

Castelul Corvinilor, cetatea lăsată în părăsire: lucrările de restaurare au fost sistate

Multe dintre încăperile castelului nu pot fi vizitate, deoarece nu au fost restaurate. D.G.

Proiectul de restaurare a cetății medievale de la Hunedoara, derulat de Ministerul Culturii, a fost sistat din lipsa fondurilor. Din cauza degradării continue mai multe încăperi ale castelului au rămas închise publicului. În 14 ani de lucrări, nu s-a reușit reabilitarea lor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cel mai important monument istoric din zona Hunedoarei, devenit în ultimii ani un magnet pentru turiști, a fost lăsat în părăsire.

Citește despre scandalul în care a fost implicată firma care a contractat lucrările de reabilitare a castelului!

EXCLUSIV: Imagini de colecţie cu mahalalele municipiului Hunedoara, oraşul coloniilor muncitoreşti din primii ani ai comunismului

Turism reinventat în Hunedoara cu mocăniţe vechi de aproape un secol, din Austria

“În prezent nu se mai desfășoară niciun proiect de restaurare la Castelul Corvinilor. Lucrările au fost sistate de minister”, a afirmat astăzi Nicolae Cerișer, directorul Muzeului Castelului de la Hunedoara. Decizia Ministerului Culturii de a opri lucrările de reabilitare efectuate la cetatea medievală vine după ce în ultimii 14 ani edificiul a fost în șantier. Numai în anul 2009, spre exemplu, firmei Castrum Tim SRL, care derula proiectul de restaurare, i-au fost alocate fonduri de peste 1.000.000 de lei.

Acces interzis
Modul cum au fost făcute lucrările a fost obiectul unui dosar aflat pe rolul Tribunalului Hunedoara.

FOTOREPORTAJ: Imagini inedite de la Castelul Corvinilor, fortăreaţa invadată de turişti, dar contaminată de aerul de Balcani

În prezent, multe dintre încăperile aripii sudice a castelului medieval sunt inaccesibile publicului, din cauza degradării. Unele dintre camere urmau să fie destinate turiștilor dornici să petreacă noaptea într-o atmosferă medievală.

FOTOGALERIE: Supravieţuiesc izolaţi de civilizaţie, în vechile cantoane ale mocăniţei

“În ciuda promovării de care se bucură monumentul istoric, faptul că proiectele de restaurare nu au fost duse la bun sfârșit produce un mare deserviciu turismului”, este de părere Marius Badiu, președintele Ordinului Cavalerilor de Hunedoara, ONG care se ocupă de promovarea castelului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările