Utilizatorii de apă pentru irigat se revoltă

Asociaţiile utilizatorilor de apă pentru irigaţii au primit instalaţiile de irigat, dar nu şi terenurile aferente iar rezultatul este că nu mai pot accesa fonduri europene.

Ştiri pe aceeaşi temă

În cadrul unei întâlniri organizate vineri, 7 mai, la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Galaţi, şefii asociaţiilor utilizatorilor de apă pentru irigat (AUAI) au pus piciorul în prag în legătură cu o anomalie juridică din cauza căreia sunt dezavantajaţi faţă de alţi fermieri din ţară.

Astfel AUAI-urile gălăţene au primit infrastructura de irigaţii de la ANIF, dar nu şi terenurile pe care se află aceasta şi drept urmare nu o pot utiliza. Şi pentru ca aberaţia să fie completă, ANIF Galaţi nu deţine acte de proprietate pe acele terenuri.

„Trebuie făcute măsurători cadastrale şi apoi predate terenurile către AUAI-uri", a recunoscut inspectorul-şef al ANIF Galaţi, Liviu Baltagă.

Discriminaţi pe criterii climatice

Principalul efect al acestei bulibăşeli juridice îl reprezintă imposibilitatea AUAI-urilor gălăţene de a beneficia de fonduri europene.

Ministerul Agriculturii a decis, recent, că gradul de umiditate, în zona judeţului Galaţi nu este scăzut, aşa cum toţi fermierii au constatat în ultimii ani.

Asta înseamnă că, din start, utilizatorii de apă pentru irigat din judeţul nostru pierd la punctaj în raport cu alţi fermieri din ţară care concurează pentru banii UE.

În consecinţă au cerut să fie luate măsuri pentru corectarea erorilor de ordin juridic.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările