Spitalul de Urgenţe din Galaţi, din scandal în scandal. Acuzaţii de deturnare de fonduri şi internări fictive

Spitalul de Urgenţe din Galaţi, din scandal în scandal. Acuzaţii de deturnare de fonduri şi internări fictive

Olimpia Buzia spune că spitalul cere mai mult decât e legal

Există suspiciuni că s-au furat banii de medicamente şi că au fost inventate internări. Cazul este anchetat de Consiliul Judeţului. Scandalurile din cadrul sistemului sanitar, pe baza celei mai mari unităţi medicale din regiune, continuă încercându-se să se găsească un ţap ispăşitor.

Problemele de la Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi par să nu se mai sfârşească. Totul a început cu lipsa de medicamente şi a celorlalte materiale sanitare necesare. În scurt timp s-a luat decizia internării doar a cazurilor grave şi a urgenţelor. Aceasta a fost o soluţie de sacrificiu pentru a nu închide spitalul.

Scandalul a continuat la concursul pentru ocuparea postului de manager, unde fostul şef, dr. Marin Crăciun, a lansat o serie de acuze la adresa comisiei de examinare. Punctul culminant a fost atins zilele acestea, când a fost demarat un control în ceea ce priveşte modul în care au fost cheltuiţi banii la spital.

Cine a furat banii?

În momentul de faţă, autorităţile caută un răspuns în ceea ce priveşte modul cum s-a făcut aprovizionarea cu medicamente.

„Am trimis Corpul de Control, Serviciul de Audit şi se vor trage nişte concluzii. Din punctul meu de vedere încă rămâne o necunoscută ce s-a întâmplat la Spitalul Judeţean în legătură cu stocul de medicamente”, spune Eugen Chebac, preşedintele Consiliului Judeţean.

În replică, Colegiul Medicilor spune că astfel se încearcă îndreptarea atenţiei asupra altor probleme decât cele existente.

„Banii au fost atât de puţini încât abia au ajuns pentru plata salariilor. Se caută un ţap ispăşitor.Acesta nu poate fi decât managerul spitalului. Se încearcă găsirea unei scuze pentru faptul că nu au fost alocaţi bani suficienţi”, spune Dumitru Cristea, preşedintele Colegiului Medicilor Galaţi.

O altă problemă legată de bani este cea a sumelor pe care Casa trebuie să le deconteze pentru pacienţii externaţi din spital. Între numărul de bolnavi externaţi şi cel pentru care CAS alocă bani există mari diferenţe.

„În noiembrie avem externaţi până acum aproximativ 4.000 de pacienţi. Am primit bani de la Casă doar pentru 1.920. Ei ştiu acest lucru. Dacă am primi bani măcar pentru 3.000 am putea să supravieţuim”, spune Dumitru Işfan, director medical al Spitalului Judeţean .

„Cei de la spital spun ceea ce le convine lor. Calculul acestor pacienţi se face pe baza unei formule matematice. Una zic ei, iar alta este realitatea în privinţa acestui număr de externaţi. Ce spun ei acum, spun doar ca să impresioneze”, afirmă Olimpia Buzia, directoarea CAS.

Vox: „Se caută un ţap ispăşitor. Acesta nu poate fi decât managerul spitalului”. Dumitru Cristea, medic.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: