Povestea profesorului care a format toboşarii trupelor Bere Gratis şi Avangard

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ovidiu Bulgaru predă percuţia de 27 de ani, iar din mâna sa au ieşit toboşari cunoscuţi precum cel din formaţia lui Ştefan Bănică Jr sau „tobarul" trupei Bere Gratis.

Citiţi şi:

PORTRET Urmaşul lui Picasso cântă rock

Cântă de la cinci ani şi nu îşi poate imagina viaţa fără muzică. A început Liceul de Muzică, la Bucureşti, cântând la pian, şi a absolvit clasa de percuţie.

S-a angajat la Şcoala Populară de Artă din Galaţi în 1983 şi a rămas profesor în ciuda mai multor eferte tentante, pe bani mai mulţi.

„Am marca numărul trei", ne spune cu mândrie Ovidiu Bulgaru. Este cunoscut de toată lumea ca profesorul care formează toboşari, dar acompaniază la pian şi clasa de balet a Şcolii Populare de Artă.

Şi-a lăsat amprenta asupra generaţiilor care i-au trecut prin mână. O parte dintre foştii săi elevi au ajuns celebri. Este cazul lui Daniel Gălăţeanu, toboşarul trupei Talisman şi al lui Ştefan Bănică Jr., care în prezent cântă în formaţia Avangard. Nu poate fi omis Marian, toboşarul trupei Bere Gratis, iar lista poate continua.

„Mă opreşte lumea pe stradă"

Are o satisfacţie enormă când foştii elevi îşi amintesc de el şi îl salută. „Mă opreşte lumea pe stradă. Îşi amintesc de mine şi mă bucur că am reuşit să adaug ceva la talentul lor", ne declară cu modestie Ovidiu.

Formaţia Andante i-a adus notorietatea. După ce trupa s-a destrămat în 1991, Ovidiu a crezut în revenirea formaţiei iar acesta lucru s-a întâmplat câţiva ani mai târziu.

Cei patru membri ai formaţiei au devenit o familie, binecunoscută gălăţenilor pentru spectacolele şi, de ce nu, nunţile la care a participat.

Nu compun muzică, dar nici nu au un repertoriu planificat. „Sunt melodii cunoscute publicului. Cântăm atât muzică uşoară, cât şi populară, fără să afectăm piesele originale", ne declară profesorul de muzică.

Educaţia muzicală vs. manele

Şcoala şi formaţia îi mănâncă tot timpul, dar este fericit pentru că face totul cu pasiune.

„Formaţia este ca un drog. Toţi membrii ei nu putem sta două zile consecutiv departe de instrumente şi de sala de repetiţii. Am renunţat la multe în viaţă pentru „Andante". Nu ştim de sărbători, de familie. Ne reunim ca să cântăm ori de câte ori putem. E viaţa noastră", ni se destăinuie Ovidiu.

Profesorul care predă percuţia de 27 de ani este bucuros că, în ultimii ani, se constată un interes mai mare pentru reintroducerea educaţiei muzicale în familie.

Este scandalizat de manelizarea muzicii. „Intenţia de a cunoaşte muzică este lăudabilă", ne declară Ovidiu Bulgaru.

Îşi doreşte să scoată un CD cu prietenii săi din formaţia Andante pentru ca publicul să îi poată asculta şi în afara spectacolelor, care i-au făcut atât de cunoscuţi.

Profil

Născut: 16 ianuarie 1964

Studii: Facultatea de Muzică Bucureşti (2006)

Stare civilă: căsătorit, un copil

Ce vă place

Îmi place seriozitatea şi punctualitatea. Îmi plac oamenii dedicaţi, care îşi fac cu drag profesia. Asta este important în viaţă. Dacă nu există pasiune în ceea ce faci, nu poţi da tot ce poţi. Îmi plac oamenii veseli, deschişi, care răspândesc voie bună.

Ce nu vă place

Nu îmi plac parveniţii, oamenii care îşi arogă merite fără să aibă vreun drept. Îmi displac profund oamenii care fug de răspundere. Nu îmi place politica pentru că reprezentanţii ei nu fac nimic din ceea ce spun.

Întrebări şi răspunsuri

Cine a venit cu ideea constituirii formaţiei Andante?

Am fost unul dintre iniţiatorii acestui proiect. Formaţia Andante a fost creată în 1984 şi a rezistat până în 1991, când s-a destrămat. Eu am rămas singurul membru din vechea formulă, iar ulterior am refăcut formaţia Andante. Activăm tot cu patru membri, ca în formaţia de bază, şi vă pot spune că în ultimii 10 ani am rămas în aceeaşi formulă.

Sunteţi cunoscuţi pentru că nu cântaţi un gen anume. Aveţi în plan să scoateţi un album cu piese proprii?

Dorim să fim cât mai mult pe placul publicului. Dintotdeuna am lucrat la comunicarea cu publicul nostru ca să împăcăm pe toată lumea. Cântăm muzică de toate genurile. Este vorba de piese foarte cunoscute. Nu le denaturăm în nici un fel, iar dacă ajungem la concluzia că nu le putem cânta la un nivel profesionist, nu o facem. Poate vom scoate şi un CD, în viitor.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite