Membru CSM la bilanţul Curţii de Apel Galaţi: „Nu avem o colaborare cu ministrul Justiţiei aşa cum ne-am aştepta“

Membru CSM la bilanţul Curţii de Apel Galaţi: „Nu
avem o colaborare cu ministrul Justiţiei aşa cum ne-am aştepta“

Membrii CSM la şedinţa de bilanţ a Curţii de Apel Galaţi Foto: Valentin Trufaşu

Judecătorul Lia Savonea, membru CSM, a avut o luare de poziţie împotriva manierei în care ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a înţeles să colaboreze cu forul diriguitor al Justiţiei din România, în timp ce un alt membru CSM a punctat ironic maniera în care ar fi influenţate instanţele penale dacă legile Justiţiei ar trece de Parlament.

Ştiri pe aceeaşi temă

Curtea de Apel Galaţi a avut astăzi şedinţa de bilanţ a activităţii pe 2017, la eveniment participând cinci membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), zeci de judecători şi procurori, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, decanul Baroului Galaţi, preşedinţii tribunalelor de la Galaţi, Brăila şi Vrancea, preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, Costel Fotea, şi prefectul judeţului Galaţi, Dorin Otrocol.

Datele statistice au scos în evidenţă volumul extrem de mare de dosare raportat la numărul de judecători, grefieri şi arhivari care activează în prezent la instanţele arondate Curţii de Apel Galaţi.

”Foarte multe dosare nu ar trebui să ajungă în faţa judecătorilor”, a punctat judecătorul Andreea Anamaria Chiş, membru al CSM, care crede că în perioada următoare ar trebui făcută o normare a muncii judecătorilor, pentru că activitatea acestora nu este raportată în prezent la un program de lucru, aceştia fiind nevoiţi să soluţioneze toate dosarele care le sunt repartizate într-un anumit termen.

Mai direct a fost alt membru CSM, judecătorul Lia Savonea, care a lăsat să se înţeleagă că o parte din problemele cu care se confruntă Justiţia în prezent se datorează şi relaţiei proaste dintre CSM şi ministrul Justiţiei.

”Este o problemă cu posturile vacante. Ar fi trebuit să fie probleme cu posturile definitive, nu cu cele temporare. Vom discuta cu Ministerul Justiţiei, ca să vedem ce rezolvare se va găsi. Cunoaştem eforturturile pe care le faceţi în fiecare zi pentru a obţine aceste rezultate, condiţiile improprii din sedii şi sperăm să le îmbunătăţim în perioada următoare, dacă vom avea o colaborare mai bună cu ministrul Justiţiei, cu care trebuie să recunoaştem nu avem o colaborare aşa cum ne-am aştepta”, a declarat judecătorul Lia Savonea în faţa judecătorilor şi procurorilor din jurisdicţia Curţii de Apel Galaţi.

La rândul său, judecătorul Mihai Bogdan Mateescu, membru CSM, a ţinut să precizeze ironic că instanţele penale din România vor cunoaşte o degrevare serioasă a activităţii în perioada următoare dacă legile Justiţiei vor trece de Parlament în actuala formă.

citeste totul despre: