VIDEO Carte dedicată marelui om politic din perioada interbelică, Nicolae N. Săveanu, lansată la Focşani

VIDEO Carte dedicată marelui om politic din perioada interbelică, Nicolae N. Săveanu, lansată la Focşani

Barbu Dumitru Ollănescu-Erendi, nepotul liberalului Săveanu

Lucrarea aparţine vicepreşedintelui PNL Vrancea, Eduard Lambrino şi a fost lansată cu ocazia împlinirii a 140 de ani de activitate liberală în judeţ.

Împlinirea a 140 de ani de activitate politică liberală în Vrancea a fost marcată de PNL prin omagierea unuia dintre cei mai importanţi lideri politici, Nicolae N. Săveanu.

Cu acest prilej, vicepreşedintele PNL Vrancea, Eduard Lambrino, şi-a lansat cartea ”Nicolae N. Săveanu”, avându-l ca invitat special pe Barbu Dumitru Ollănescu-Erendi, nepot al lui Nicolae N. Săveanu, care trăieşte în Germania.

Cartea a apărut la Editura Salonul Literar, iar introducerea este semnată de istoricul Vlad Nistor, prof, univ. dr. la Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti.

”Am dorit ca această carte să fie o poveste, accesibilă, fără a depăşi rigurozitatea istorică. Eu am avut şansa să descopăr un mare personaj al istoriei, iar tinerii să vadă câte personalităţi au turnat temelia acestei ţări. Când am văzut câte lucruri a făcut Nicolae N. Săveanu, mi-am dat seama că este o mare personalitate. Nicolae N. Săveanu a fost un om care a construit 50 de şcoli, într-o perioadă când erau doar 15 şcoli la vreo 70 de localităţi ale judeţului. Cartea este, într-un fel, o restituţie. Vrancea a avut oameni foarte mari, care trebuie să iasă la lumină”, a spus, autorul cărţii, Eduard Lambrino.

Despre carte au mai vorbit Ion Apostu-secretar general al revistei "Salonul literar", Petrache Plopeanu-redactor sef adjunct al rev. "Salonul literar"; Radu Borcea-senior editor al rev. "Salonul literar"; Catalin Mocanu-inspector scolar şi Culiţă Ioan Uşurelu, directorul editurii "Salonul literar".

Nicolae N. Săveanu s-a născut la Bîrlad, în 1866. El era fiul liberalului putnean/ vrâncean Nicolae Săveanu, unul dintre fondatorii organizaţiei liberale de pe aceste meleaguri. Nicolae Săveanu a fost primar al municipiului Focşani. Fiul său, Nicolae N. Săveanu, i-a urmat şi depăşit cariera politică. A fost prefect de Putna şi de Prahova, a fost deputat, senator şi ministru, a fost de două ori preşedinte al Camerei Deputaţilor.

Pe timpul cât a deţinut funcţiile de demnitate publică, Nicolae N. Săveanu s-a implicat în construirea de unităţi de învăţământ şi de modernizarea infrastructurii din judeţul Putna. De asemenea, a renovat şi modernizat Spitalul Comunal Vidra, distrus în timpul primului război mondial. De altfel, această unitate medicală îi poartă, acum, numele. Nicolae N. Săveanu a iniţiat şi promovat ridicarea unor monumente şi edificii importante pentru Focşani şi Vrancea: sediul fostei prefecturi Putna (apoi sediul Primăriei Focşani), monumentul Independenţei de pe Str. Cuza Vodă, monumentul Biruinţei/ Victoriei de la Tişiţa ş.a.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: