VIDEO Carte dedicată marelui om politic din perioada interbelică, Nicolae N. Săveanu, lansată la Focşani
0Lucrarea aparţine vicepreşedintelui PNL Vrancea, Eduard Lambrino şi a fost lansată cu ocazia împlinirii a 140 de ani de activitate liberală în judeţ.
Împlinirea a 140 de ani de activitate politică liberală în Vrancea a fost marcată de PNL prin omagierea unuia dintre cei mai importanţi lideri politici, Nicolae N. Săveanu.
Cu acest prilej, vicepreşedintele PNL Vrancea, Eduard Lambrino, şi-a lansat cartea ”Nicolae N. Săveanu”, avându-l ca invitat special pe Barbu Dumitru Ollănescu-Erendi, nepot al lui Nicolae N. Săveanu, care trăieşte în Germania.
Cartea a apărut la Editura Salonul Literar, iar introducerea este semnată de istoricul Vlad Nistor, prof, univ. dr. la Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti.
”Am dorit ca această carte să fie o poveste, accesibilă, fără a depăşi rigurozitatea istorică. Eu am avut şansa să descopăr un mare personaj al istoriei, iar tinerii să vadă câte personalităţi au turnat temelia acestei ţări. Când am văzut câte lucruri a făcut Nicolae N. Săveanu, mi-am dat seama că este o mare personalitate. Nicolae N. Săveanu a fost un om care a construit 50 de şcoli, într-o perioadă când erau doar 15 şcoli la vreo 70 de localităţi ale judeţului. Cartea este, într-un fel, o restituţie. Vrancea a avut oameni foarte mari, care trebuie să iasă la lumină”, a spus, autorul cărţii, Eduard Lambrino.
Despre carte au mai vorbit Ion Apostu-secretar general al revistei "Salonul literar", Petrache Plopeanu-redactor sef adjunct al rev. "Salonul literar"; Radu Borcea-senior editor al rev. "Salonul literar"; Catalin Mocanu-inspector scolar şi Culiţă Ioan Uşurelu, directorul editurii "Salonul literar".
Nicolae N. Săveanu s-a născut la Bîrlad, în 1866. El era fiul liberalului putnean/ vrâncean Nicolae Săveanu, unul dintre fondatorii organizaţiei liberale de pe aceste meleaguri. Nicolae Săveanu a fost primar al municipiului Focşani. Fiul său, Nicolae N. Săveanu, i-a urmat şi depăşit cariera politică. A fost prefect de Putna şi de Prahova, a fost deputat, senator şi ministru, a fost de două ori preşedinte al Camerei Deputaţilor.
Pe timpul cât a deţinut funcţiile de demnitate publică, Nicolae N. Săveanu s-a implicat în construirea de unităţi de învăţământ şi de modernizarea infrastructurii din judeţul Putna. De asemenea, a renovat şi modernizat Spitalul Comunal Vidra, distrus în timpul primului război mondial. De altfel, această unitate medicală îi poartă, acum, numele. Nicolae N. Săveanu a iniţiat şi promovat ridicarea unor monumente şi edificii importante pentru Focşani şi Vrancea: sediul fostei prefecturi Putna (apoi sediul Primăriei Focşani), monumentul Independenţei de pe Str. Cuza Vodă, monumentul Biruinţei/ Victoriei de la Tişiţa ş.a.