Corespondenţă de la Beijing: Chinezii vor construi 1.850 de apartamente la Craiova, sub preţul pieţei

Corespondenţă de la Beijing: Chinezii vor construi 1.850 de apartamente la Craiova, sub preţul pieţei

Vedere asupra oraşului Craiova FOTO Adevărul

Primăria municipiului Craiova a devenit prima din România care a încheiat direct un contract cu o societate chineză de la Beijing. Constructorul chinez va investi 35 de milioane de euro în România pentru ridicarea a 10 blocuri de locuinţe în Craiova. Apartamentele vor fi scoase la vânzare cu 400 de euro pe metrul pătrat, cu mult sub preţul pieţei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Chinezii vor aduce în România doar 18 muncitori, cu roluri de specialitate sau supraveghere. Restul companiilor folosite vor fi doar din România - clauză inclusă în contractul semnat luni, la Beijing, de Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei, şi Yang Gencai, preşedintele companiei Shandong, care va construi apartamentele. De asemenea, toate materialele de construcţii folosite vor fi cumpărate de la societăţi româneşti.
 
„Practic, toate companiile de profil din Craiova vor avea de lucru. Doar ele n-ar fi făcut faţă unui astfel de proiect”, a arătat primarul.
 
Lucrările vor începe în septembrie 2014, iar termenul de finalizare stipulat în contract este de doi ani. „Avem însă asigurări din partea companiei chineze că vor termina cel târziu într-un an şi jumătate”, a adăugat Olguţa Vasilescu.
 
Singura înţelegere între cele două părţi a fost că, în cazul în care societăţile româneşti nu vor face faţă, chinezii îşi pot aduce muncitorii lor.
 
Negocierile pentru acest proiect au început acum un an. Complexul imobiliar va fi dezvoltat în stil chinezesc, cu pagode, o poartă specifică la intrare, iar locuitorii vor avea şi o piscină la care locatarii vor avea acces gratuit.
 
 
Foto
Printre clauzele contractului este şi una care prevede ca primele 250 de apartamente să revină Armatei, pentru că terenul de şapte hectare pe care se vor construi cele 10 blocuri a aparţinut acesteia.
 
Preţurile vor porni de la 20.000 de euro şi ajung până la 45.000 de euro. Aceste locuinţe vor beneficia de finanţare de la Banca pentru Dezvoltare a Chinei, urmând ca cei interesaţi să cumpere direct de la chinezi. Noi am pus la dispoziţie şapte hectare, am urmat toate procedurile legale până acum de concesionare a acestui teren, a câştigat această firmă din China care oferă un preţ nesperat de mic pentru noi, ceea ce este iarăşi foarte important este că se va lucra în antrepriză doar cu firme din Craiova. Toate materialele de construcţie vor fi luate de pe piaţa din Craiova. Avem astfel garanţia bunei calităţi, iar ceea ce craiovenii ar putea cu 1.500 de euro metrul pătrat vor cumpăra cu 400 de euro graţie acestui contract care s-a semnat astăzi.”
 
Deşi investiţia este finanţată exclusiv de chinezi, iar aceştia vor vinde direct apartamentelor, cererile de cumpărare din partea românilor vor fi procesate de Primăria Craiova. „Am primit până acum 6.000 de cereri, dintre acestea noi vom selecta, iar firma respectivă le va vinde la preţ preferenţial”, a mai spus Olguţa Vasilescu.
 
Aceasta a explicat că procedura de selecţie nu va ţine cont de criterii sociale, ci apartamentele se vor vinde pe principiul „primul venit, primul servit”.  
 
 
Premierul Victor Ponta face, în perioada 30 august - 3 septembrie, o vizită oficială în Republica Populară Chineză, la invitaţia omologului chinez Li Keqiang, ca răspuns la vizita întreprinsă în România de acesta din urmă în noiembrie 2013. Victor Ponta a ajuns la Beijing alături de soţie, europarlamentarul Daciana Sârbu, de vicepremierii Liviu Dragnea şi Daniel Constantin, precum şi de miniştrii Ioan Rus şi Constantin Niţă. 

FOTO Elena Dumitru

Imagini din aceeasi galerie
 • FOTO Elena Dumitru
 • FOTO Elena Dumitru
 • FOTO Elena Dumitru
 • FOTO Elena Dumitru
 • FOTO Elena Dumitru
 • FOTO Elena Dumitru
 • FOTO Elena Dumitru
 • FOTO Elena Dumitru
 • FOTO Elena Dumitru
 • FOTO Elena Dumitru
 • FOTO Elena Dumitru
 • FOTO Elena Dumitru
 • FOTO Elena Dumitru
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările