Alimentele pe care le consumăm şi conţin zahăr ascuns. Praful alb şi dulce consumat în exces produce boli grave

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zahărul din alimente este periculoase pentru sănătate Foto: santate.ro
Zahărul din alimente este periculoase pentru sănătate Foto: santate.ro

Zahărul este unul dintre nutrienţii fără de care celuele n-ar putea supravieţui, însă atunci când este consumat în exces pot apărea unele afecţiuni, precum diabetul sau obezitatea.

Zahărul din alimente contribuie la problemele dentare, obezitate şi diabet, iar pentru a reduce cantitatea este indicat să renunţăm la anumite mezeluri, sosuri, murături, salate, duliciuri sau sortimente de pâine.

„Oamenii fără să realizeze preferă bombele calorice, alimentele bogate în zahăr şi grăsimi, iar ulterior realizează că s-au îngrăşat cu toate că nu au consumat dulciuri, băuturi carbogazoase sau fast-food. În murături putem găsi până la 15% zahăr adăugat, în sosuri 20%, iar salamul şi pasta de ficat conţin 2% zahăr adăugat“, a spus medicul nutriţionist şi boli metabolice, Alina Şerbănescu.

Alimentele care sunt bogate cu zahăr şi trebuiesc consumate cu atenţie:

- Este bine să fim extrem de atenţi atunci când cumpărăm pâine pentru că o felie poate avea în compoziţie până la trei grame de zahăr. 

- Ketchup-ul este unul dintre cele mai bogate alimente în zahăr, iar în cazul în care este consumat în exces vom observa că încetul cu încetul vom acumula kilograme în plus.

- Fructele şi legumele conservate au un conţinut ridicat de zahăr, iar o cutie de piersici poate avea peste 100 de calorii din cauza conţinutului mare de zahăr, 6 linguri.

- Fructele uscate sunt o gustare sănătoasă, dar nu trebuie să exagerăm cu consumul acestora. Şase curmale pot avea undeva la 30 de grame de zahăr.

- Dulceaţa sau gemul poate avea în compoziţie până la 60% zahăr adăugat. 

Specialiştii au mai precizat că zahărul acţionează exact ca un drog şi poate crea dependenţă.

„Cantitatea de zahăr pe care o putem consuma zilnic nu trebuie să depăşească 6 linguriţe, însă unele alimente au în compoziţie foarte mult praf alb şi dulce, iar în loc de două linguriţe ajungem să consumăm la o singură masă şapte linguriţe. Cel mai indicat este să citim eticheta tuturor produselor pe care le cumpărăm, iar astfel putem afla exact fiecare produs în parte ce conţine. Trebuie să ştim că între zahărul pe care îl consumăm şi anumite boli există o legătură“, a mai precizat medicul nutriţionist şi boli metabolice, Alina Şerbănescu.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite