Plaja din Tuzla arată ca după război

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Buldozerele au trecut peste vilele construite fără acte, iar acum şi satul pescăresc este în pericol.

Un indicator de dimensiuni impresionabile te îndrumă din drumul național Constanța - Mangalia, spre plaja Tuzla. O șosea proaspăt asfaltată șerpuiește printr-un câmp unde, din loc în loc, au apărut vile.

Ca să ajungi pe plajă, mai aluneci pe un drum de pământ şi, în sfârşit, poţi să pui piciorul pe plajă. Grămezi de lemne, resturi de placaje arată că pe aici a trecut buldozerul. Scoici mari cât pumnul se amestecă cu resturi menajere și alge.

Anul trecut, primăria locală a demolat o parte din construcțiile suspendate pe malul abrubt al plajei. Au rămas doar câțiva care au înfruntat elanul autorităților. În urmă cu un an, aici erau peste 100 de case de vacanță. Mai mult improvizații, ridicate pe piloni. O căbănuţă se vindea cu 1.000 dolari. Acum, doar haitele de câini te întâmpină, în contrast cu peisajul pestriț și plin de cabane, corturi, rulote, cu care eram obișnuiți la Tuzla.

Case de vacanță, pe teren mișcător

image

Am bătut la poarta unei case de vacanță, printre singurele rămase în picioare. Cu gard din lemn și trei steaguri fluturând în briza mării, casa este proaspăt vopsită. Ne-a întâmpinat familia Pantilimon, Tudor și Aneta. De un deceniu au casa de vacanță pe plaja din Tulzla și spun că vor rămâne țintuiți locului până când o să fie evacuați.

„Nu avem acte pe teren, nimeni nu are. Aici casele nu au lumină și apă. Singuri ne-am tras apă curentă, pentru că am găsit mai sus, pe deal, un izvor cu apă potabilă. Noi ne-am zbătut aici pentru drepturile pescarilor , care erau pe punctul de a fi și ei evacuați. Dar nu am părăsi acest loc. E singurul loc unde, la apus, putem mergem pe urmele lunii “, povestește Tudor Pantilimon.

Deodată plaja, care la început părea austeră și neprimitoare, se animă. Apare Emil Olteanu, un alt îndrăgostit al plajei Tuzla, retras și el în această oază de liniște. E președintele și fondatorul Asociației Albastros Tuzla, cu peste 40 de membri.

„Am făcut asociația pentru a salva acest colț de rai; în plus, prin asociație, acordăm permise de pescuit pentru a da o șansă amatorilor din Tuzla și nu numai. Am trecut prin multe cu acest pământ, am avut procese cu primăria, eu singur mi-am demolat construcția pe care am avut-o aici pentru a nu mi-o dărâma primăria.

Nu avem acte, e adevărat. Dar barăcile pescarilor sunt aici din anul 1975, e locul lor. Am auzit de multe proiecte pentru a ridica o stațiune la Tuzla, însă s-au făcut studii, au venit geologi inclusiv din Bulgaria și au spus că e imposibil de construit, pentru că la o adâncime foarte mică există o pânză freatică“.

Vindecări miraculoase cu aerosoli de Tuzla

Ion Manea este pescar de 17 ani și tot de atâta timp nu a mai plecat de la Tuzla. „Mi-a spus doctorul că o să mor de inimă. M-am retras aici și am mai revenit în oraș după un an. Atunci, doctorul s-a crucit. A spus că m-am vindecat prin minune“, spune pescarul ridicându-și de pe ochi o pălărie mare de paie. „Poveștile la borș de pește m-au vindecat!“.

Ne duce mai sus, la alte cabane care au rezistat buldozerului și ne spune că aparțin unor familii din Ploiești care vin aici vară de vară, pentru că au copii bolnavi. Emil Olteanu explică fenomenul: „Este un câmp de ioni negativi adus de mare. Aici, pe plaja asta, faci adevărate cure de sănătate“.

Primăria vrea musai stațiune

image

Primarul din Tuzla are planuri mărețe pentru acest loc. După marele val de demolări de anul trecut, spune că pescarii nu vor rămâne descoperiţi, vor fi doar mutaţi într-o altă locaţie, după Far.

„Ministerul Turismului ne-a dat o mână de ajutor pentru a da o înfățișare nouă Tuzlei. Vrem să devenim stațiune turistică, iar prioritate este consolidarea falezei“, spune primarul. „Investitori sunt, mulți din Constanța, interesați de turismul în zonă. În curând, vom inaugura în jurul bărții din Tulza, pe partea dreaptă a șoselei, un sat pescăresc autentic“.

image

LITORAL 2010 - Citiți aici cele mai noi știri de pe litoral

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite