Liceul „Ovidius”, prima şcoală din municipiul Constanţa unde va creşte eficienţa energetică

Liceul „Ovidius”, prima şcoală din municipiul Constanţa unde va creşte eficienţa energetică

Lucrări de anvelopare a Liceului „Ovidius” - foto Călin Gavrilaş

Peste 8,7 milioane de lei vor fi investiţi în creşterea eficienţei energetice a imobilului. Banii sunt, în ce mai mare parte, oferiţi de Uniunea Europeană.

Lucrările la proiectul „Creşterea eficienţei energetice a imobilului Liceul Teoretic Ovidius Constanţa” au început în octombrie 2020 şi se vor desfăşura pe parcursul unui an. Stadiul lucrărilor executate până în acest moment este de 40%.

Corpul de clădire în care îşi desfăsoară activitatea elevii claselor terminale a fost finalizat. Structura de susţinere a acoperişului a fost reabilitată, tâmplăria exterioară a fost înlocuită cu una mai performantă din punct de vedere termoenergetic şi s-au refăcut instalaţiile termice, electrice şi sanitare, în scopul reducerii pierderilor şi optimizării traseelor acestora.

La intrarea principală au fost reabilitate structura de susţinere a acoperişului, tâmplăria şi faţada curţii interioare.

Lucrări similare au fost efectuate în corpurile de clădire paralele cu bulevardul I.C. Brătianu.

Sala de sport a liceului a beneficiat până în prezent de lucrări de refacere a instalaţiilor termice şi electrice. Faţada a fost placată cu material termoizolant. Acum condiţiile meteo permit şi intervenţia asupra terasei necirculabile.

Proiectul presupune: reabilitarea termică a sistemului de încalzire şi a sistemului de furnizare a apei calde, instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice şi termice pentru consum propriu, instalarea unor sisteme de climatizare, ventilare naturală pentru asigurarea calităţii aerului interior, modernizarea instalaţiei de iluminat şi implementarea sistemului de management energetic pentru urmărirea, înregistrarea şi eficientizarea consumurilor energetice ale clădirii.

Reconfigurarea imobilului va răspunde normelor privind securitatea la incendiu, fiind prevăzută instalaţia de stingere cu apă a incendiilor, cu 11 hidranţi interiori şi 3 hidranţi exteriori subterani şi staţie de pompare. De asemenea, vor fi montate instalaţii de detectare, semnalizare şi avertizare pentru incendiu.

Proiectul„Creşterea eficienţei energetice a imobilului Liceul Teoretic Ovidius Constanţa” se derulează prin Programul Operaţional Regional 2014 - 2020, Axa prioritară 3 - „Sprijinirea tranziţiei către o economie cu emisii scăzute de carbon“.

Valoare contractului de execuţie a lucrărilor este 7.391.414,83 lei fără TVA. Valoarea totală a proiectului este 8.746.997,67 lei fără TVA. Sursele de finanţare: Fondul European de Dezvoltare Regională(85%), Bugetul de stat(13%), contribuţia beneficiarului (2%).

Proiectul are drept obiectiv optimizarea consumurilor energetice la nivelul clădirii şi alinierea acesteia la standardele şi cerinţele de performanţă energetică europene. Investiţia va genera o reducere a consumului de energie cu 63%.

„Ideea de creştere a performanţei energetice şi de reabilitare a tuturor instituţilor de învăţământ din Constanţa este importantă. Toate unităţile de învăţământ trebuie să treacă prin acest proces şi ar fi păcat să nu beneficiem de oportunitatea pe care ne-o oferă accesarea de fonduri europene”, spune primarul municipiului Constanţa, Vergil Chiţac.

Citeşte şi:

Accident mortal în staţiunea Mamaia. Şoferului i s-a făcut rău la volan

Vergil Chiţac, primarul Constanţei: „Mamaia s-a manelizat. Să nu mai vindem salam pe timp de vară acolo”


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările