Constanţa: Traficul de mărfuri prin Portul Constanţa a scăzut cu peste 30%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza financiară mondială afectează toate sectoarele economiei, iar traficul de mărfuri pin porturile româneşti nu fac nicio excepţie. Compania Naţională „Administraţia Porturilor Maritime“ (CNAPM) Constanţa a făcut bilanţul pentru anul în curs, iar rezultatul este pe minus.

„În primele 11 luni ale anului 2009, traficul total de mărfuri înregistrat în porturile maritime româneşti a fost de 38,3 milioane de tone, cu 33% mai puţin decât anul trecut. În cadrul traficului total, traficul maritim a atins un volum de mărfuri de 31,25 milioane de tone, iar cel fluvial a fost de 7,1 milioane de tone“, a declarat Ioan Bălan, directorul CNAPM Constanţa. El a adăugat că se estimează ca până la sfârşitul anului traficul total de mărfuri să atingă 42 de milioane de tone.

Traficul de containere a fost cel mai afectat de situaţia economică dificilă, evoluţii asemănătoare fiind înregistrate în toate porturile europene. „Noi facem analize şi ştim exact unde ne situăm la nivel european. Pentru anul 2009, Portul Constanţa se clasează pe locul 9“, a declarat Andreea Nistor, director comercial în cadrul CNAPM Constanţa.

Cerealele au ridicat statisticile

La sfârşitul lunii noiembrie se înregistraseră 5,4 milioane de tone, faţă de 11,2 milioane tone mărfuri în aceeaşi lună a anului trecut. Traficul a crescut în cazul cerealelor, produselor petroliere, seminţe uleioase, materiale de construcţii, echipamente, maşini. „În primele 11 luni ale acestui an, traficul de cereale a crescut spectaculos, depăşind 9,5 milioane tone. În aceeaşi perioadă a anului trecut traficul de cereale prin porturile maritime româneşti era de 5,4 milioane tone“, a mai spus Ioan Bălan.

S-au menţinut la nivelul anului trecut cifrele de trafic pentru produse petroliere (3,7 milioane de tone), lemn şi plută (770.000 de tone). S-au înregistrat scăderi de trafic la minereuri de fier, deşeuri de fier, produse metalice, combustibili minerali solizi, petrol brut. Diminuarea cantităţilor de minereuri feroase şi combustibili solizi operate în portul Constanţa, de la 10,9 milioane de tone la sfârşitul lui noiembrie 2008 la 3,5 milioane de tone în aceeaşi perioadă a anului 2009, a fost determinată de conjuncturi ale pieţei, dar se observă că în ultima perioadă situaţia s-a stabilizat, existând premisele reluării creşterilor de trafic şi pe acest segment. „În ultima perioadă, traficul total de mărfuri prin portul Constanţa s-a relansat şi sperăm ca până la sfârşitul acestui an să recuperăm din decalajul înregistrat comparativ cu traficul din anul 2008“, a mai spus Bălan.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite