Personal medical afectat de Codul Fiscal. Asistentele unui centru de screening neonatal nu şi-au mai primit salariile de două luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cadrele medicale de la Centrul de Screening Neonatal din Cluj nu şi-au mai primit salariile din luna noiembrie, din cauza unor probleme generate de schimbările operate în Codul Fiscal. Chiar şi aşa, medicul şi cele două asistente se prezintă zilnic la muncă, pentru ca pacienţii să nu aibă de suferit.

Analizele pentru depistarea fenilcetonuriei sunt esenţiale la nou născuţi, iar riscurile sunt foarte mari. Netratată, boala poate să ducă la invaliditate, retard mintal, iar în unele cazuri chiar la deces. Fenilcetonuria sau PKU, aşa cum mai este cunoscută, este o afecţiune metabolică genetică rară şi este consecinţa unui deficit al activitaţii enzimei hepatice. La nivel naţional, boala afectează unul din 10.000 de copii.

Afecţiunea poate fi diagnosticată printr-un test de screening neonatal, la bebeluşi. Testul trebuie făcut în primele cinci zile de la naştere, iar boala poate fi ţinută sub control doar dacă imediat după naştere se apelează la o dietă specială. 

Modificările Codului Fiscal au cauzat probleme

Activitatea Centrului de Screening Neonatal din Cluj este afectată de lipsa unei finanţări adecvate, deşi cadrele medicale de aici au responsabilităţi importante. Din cauza unor probleme care ţin de ultimele modificări fiscale, cele două asistente ale centrului nu şi-au mai primit salariile din luna noiembrie. Conducerea Spitalului Clinic Judeţean Cluj dă asigurări că situaţia se va remedia în cel mai scurt timp şi că cele două salarii restante vor fi achitate.

„Cele două asistente au avut exclusiv convenţie civilă, dar conform Codului Fiscal şi a Codului de Procedură Civilă nu se mai poate depune declaratia 112 (n.r. - Declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate). Neputându-se depune această declaraţie, au intervenit probleme în plata salariilor. Noi le-am propus să treacă pe PFA până când se va găsi o soluţie, dar au refuzat. Am discutat să se găsească o modalitate legală de a fi plătite şi se vor plăti retroactiv toate salariile. Oamenii trebuie plătiţi şi vom găsi o soluţie. Nu se pune problema ca acest centru să fie desfiinţat, repet, se vor găsi soluţiile legale”, a declarat pentru „Adevărul” Monica Costin, director de îngrijiri al Spitalului Judeţean Clinic de Urgenţă Cluj.

„Am continuat să lucrăm din considerente pur hippocratice”

Coordonatorul centrului, Carmen Costache, spune că situaţia este dificilă şi că asistentele au avut un comportament exemplar.

„Noi am continuat să lucrăm din considerente pur hippocratice şi aşteptăm să vedem când se va reuşi să se găsească o soluţie. Aşteptăm să vedem ce măsuri vor fi luate de conducerea spitalului ca să ne putem continua activitatea. Aici e vorba deja şi de salarii neplătite, dar şi de un nou contract cadru care să respecte prevederile legale”, a afirmat Costache. 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite