Experimentul Philadelphia, nava care ar fi devenit invizibilă: farsă nereuşită sau adevăr bine ascuns?

Experimentul Philadelphia, nava care ar fi devenit invizibilă: farsă nereuşită sau adevăr bine ascuns?

Distrugătorul USS Eldridge ar fi devenit invizibil, potrivit spuselor unor martori, la Philadelphia, în 1943. commons.wikimedia.org

Celebrul experiment de la Philapdelphia ar fi avut loc în 1943, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. A fost perioada în care SUA a realizat o serie de experimente în scop militar, printre care şi proiectul Manhattan, care a dus la dezvoltarea primei arme nucleare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Contextul în care ar fi avut loc experimentul Philadelphia a fost unul tulbure. În plin război, armata SUA suferea pierderi grele în faţa submarinelor germane, care scufundau sistematic  vasele de luptă şi convoaiele de nave trimise cu ajutoare spre Marea Britanie şi fosta URSS.
 
US Army intenţiona încă de pe atunci să dezvolte o tehnologie care să permită obţinerea invizibilităţii electromagnetice pentru navele de luptă. Astfel, vasele aparţinând SUA ar fi putut să evite radarele adversarilor, motiv pentru care conducerea marinei militare ar fi făcut presiuni pentru urgentarea cercetărilor. Anumiţi martori au declarat că americanii ar fi reuşit să-şi atingă obiectivul, în urma unui experiment care ar fi avut loc pe 28 octombrie 1943, la Philadelphia.
 
 
Deşi armata SUA a negat existenţa unui asemenea experiment, numeroase posturi de televiziune şi presa scrisă din întreaga lume i-au alocat largi spaţii. Discovery Channel şi History Channel sunt doar două dintre posturile de televiziune care au realizat documentare despre Experimentul Philadelphia. Nu în ultimul rând, subiectul a stat la baza unor filme artistice care s-au bucurat de un real succes.
 

Primele informaţii

 
În 1955, astrofizicianul Morris Jessup a fost contactat de un personaj misterios Carlos Miguel Allende, care i-a trimis mai multe scrisori cu privire la un experiment realizat de US Navy. Allende a descris detaliat modul în care o navă care se afla în portul din Philadephia a devenit invizibilă şi a ajuns în portul Norfolk, la câteva sute de kilometri distanţă. Surprins,  Jessup i-a scris la rândul lui o scrisoare acestuia, în care i-a cerut o serie de lămuriri în privinţa subiectului. Răspunsul l-a primit abia după câteva luni, de această dată semnat cu numele Carl Allen. Convins că este vorba de o farsă de prost gust, astrofizicianul a renunţat la ancheta pe care o începuse pe cont propriu, până când a fost chemat la sediul Biroului de Cercetări al Marinei Americane, unde a fost luat la rost pentru o carte pe care o publicase anterior despre fenomenul OZN. Surpriza cea mare a fost atunci când a aflat că membrii biroului de investigaţii primiseră cartea sa într-un plic pe care apărea exact aceeaşi adresă de la care îi veniseră şi lui misterioasele scrisori.
 
În ciuda celor întâmplate, Jessup a decis să-şi reia ancheta, dar n-a mai apucat să-şi prezinte concluziile. În primăvara anului 1959, Morris Jessup a fost găsit mort în condiţii suspecte. Corpul său a fost găsit în propriul garaj, iar anchetatorii au afirmat că s-a sinucis. 
 
 
Mulţi ani mai târziu, Charles Berlitz, un fost angajat al serviciilor speciale, a redeschis ancheta. Berlitz a preluat o parte dintre informaţiile pe care le avuse Jessup şi le-a completat cu altele noi, pe care le-ar fi aflat în urma propriilor investigaţii. 
 

Filmul ipoteticului experiment

 
Presupusul experiment ar fi debutat în 1940, an în care ar fi avut loc un prim test. Se spune că într-o primă fază un vapor fără echipaj la bord ar fi devenit invizibil, ca urmare a formării în jurul său a unui câmp magnetic puternic.
 
Experimentul ar fi fost reluat trei ani mai târziu, de această dată cu oameni la bord. Vasul ar fi fost teleportat 640 de kilometri până în portul Norfolk, după care ar fi revenit în portul din Philadephia. Consecinţele ar fi fost devastatoare: mai mulţi membri ai echipajului ar fi murit, iar alţii ar fi dispărut sau ar fi înnebunit pur şi simplu. De asemenea, martorii au descris imagini apocaliptice. S-a spus că unii dintre marinari ar fi fost descoperiţi încorporaţi în corpul navei. Una dintre explicaţii ar fi fost că, din cauza câmpului electromagnetic extrem de puternic, nava ar fi fost teleportată şi ar fi trecut inclusiv într-o altă dimensiune, iar moleculele corpurilor corpurilor oamenilor s-ar fi amestecat şi contopit cu nava şi cu unele dintre obiectele aflate la bordul acesteia. 
 

Pro şi contra

 
Majoritatea informaţiilor cu privire la acest experiment provin de la doi presupuşi martori, Carlos Miguel Allende şi Alfred Bielek. Primul dintre ei a susţinut că era secund pe crucişătorul SS Andrew Furuseth, care, alături de USS Eldridge, făcea parte dintr-un convoi de nave de război. Mărturia lui Allende a fost susţinută şi de alţi foşti marinari, susţinea Jessup. La rândul său, Bielek, care a afirmat că a făcut parte din echipa care s-a ocupat de implementarea noilor tehnologii, a susţinut mai târziu cele spuse de Carlos Miguel Allende.
 
Informaţiile apărute pe această temă au fost negate de reprezentanţii armatei americane. La rândul lor, aceştia au venit cu martori care au susţinut că niciun astfel de experiment nu ar fi avut loc şi că tot ce s-a spus şi tot ce s-a scris despre acest experiment reprezintă doar un scenariu SF.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările