Diferenţele între simptomele COVID-19 la copii şi la adulţi. Explicaţiile unui reputat virusolog

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Specialiştii le recomandă părinţilor să fie atenţii în mid special în cazul copiilor. FOTO EPA-EFE
Specialiştii le recomandă părinţilor să fie atenţii în mid special în cazul copiilor. FOTO EPA-EFE

Virusologul român Mihnea Boştină, director academic la Otago Micro and Nano Imaging, în Noua Zeelandă, atrage atenţia că, în cazul copiilor, simptomele date de SARS-CoV-2 sunt, de cele mai multe ori, diferite de cele pe care virusul le dă adulţilor.

Experţii consideră că, în cazul în care sunt infectaţi cu noul coronavirus, copiii sunt de cele mai multe ori asimptomatici sau au o formă uşoară a bolii. Chiar şi aşa, manifestările bolii sunt diferite la copii faţă de adulţi, susţine virusologul român Mihnea Boştină.

„Ştim că tinerii şi copiii au, în cazul unei infecţii cu SARS-CoV-2, simptome diferite de adulţi. La ora actuală, se pare că la copii avem de-a face cu dureri de cap, febră şi oboseală - aşadar pierderea mirosului sau tusea nu sunt semne definitorii ca în cazul adulţilor. În cazul apariţiei unor astfel de simptome, copilul trebuie ţinut acasă”, punctează expertul român format la celebra universitatea Harvard.

Doctor în biofizică şi biologie structurală, titlu obţinut Universitatea „Johann Wolfgang Goethe” din Frankfurt pe Main, Boştină are o experienţă vastă în cercetare, acumulată la Harvard, Institutul „Max Planck” şi la McGill University Montreal, Canada. În prezent, Mihnea Boştină este director academic la „Otago Micro and Nano Imaging”, în Noua Zeelandă.

Transmiterea virusului între copii

Cei mai mulţi părinţi se tem că începutul şcolii ar putea însemna şi începutul problemelor de sănătate pentru copii. Mai mult, s-a dezbătut mult pe tema faptului că cei mici ar putea deveni un vector de transmisie pentru persoanele adulte şi vulnerabile din familie.

Medicul de familie pediatru Viorel Dumitrescu spune însă că dacă se respectă cele trei reguli de bază - igiena mâinilor, purtarea măştii şi distanţarea fizică - riscul aproape că nu va exista.

„Transmiterea între copii este aproape nulă, pentru că ei nu expectorează şi nu au posibilitatea să transmită o cantitate foarte mare de virus, aşa că măsurile de igienă, respectarea distanţei între copii şi spălatul mâinilor, purtarea măştii, reduc peste 90% posibilitatea infectării între copii. Persoanele care pot transmite cel mai frecvent în această situaţie boala ar fi profesorii, îngrijitorii, personalul de întreţinere. Noi ne ferim de copii. Profesorii vor putea transmite. Este foarte clar, copiii transmit foarte greu boala. Ca să transmiţi boala trebuie să ai un strănut puternic, să ai secreţii masive. Copilul nu are“, spune medicul, amintind că, spre exemplu, s-a dovedit că micuţii nu pot transmite tuberculoza.

La ce semne să fim atenţi

Apropierea sezonului virozelor va da, în schimb, mari bătăi de cap atât părinţilor, cât şi profesorilor şi medicilor, pentru că va fi greu de stabilit dacă simptomele unei răceli indică sau nu infecţia cu SARS-CoV-2. „Foarte importantă este grija pe care o acordă părinţii în cazul în care constată alte simptome decât ceea ce sunt ei obişnuiţi să vadă. Adică, la copiii mici: febră, vărsături, apatie, tuse, respiraţie grea. Din păcate, nici infecţioniştii nu pot preciza dacă o viroză (guturai, gripă) poate semnifica debutul unei infectări cu COVID. Singura posibilitate este efectuarea testelor PCR“, a mai spus medicul.

„Chiar am discutat şi cu  persoane care lucrează şi în străinătate. Simptomele sunt atipice, poate debuta cu dureri abdominale la copiii care pot spune, de la 2-3 ani, o agitaţie la sugari, în general, cu febră şi cu modificarea tranzitului intestinal - vărsături şi scaune diareice, urmate de simptome respiratorii. În general, simptomele se remit rapid la aceşti copii, la sugari, fără să avem aparent o certitudine a infecţiei cu COVID“, a mai precizat medicul.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Epidemiolog francez cu origini române: „A scăzut mortalitatea COVID-19 fiindcă acum cei mai mulţi pacienţi sunt tineri“

Cât de eficient este singurul antiviral aprobat de Agenţia Europeană a Medicamentului contra Covid-19. Verdictul dat de trei experţi români

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite