Cel mai puternic luptător sumo robot

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bazinga este numele maşinăriei de doar şase centrimetri înălţime, care a câştigat un concurs pentru roboţi creaţi de studenţi. Roboţelul învingător în prima competiţie de la Cluj de sumo a fost realizat de patru stundeţi de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

Tinerii Oana Joiţa, Bogdan Hopulele şi Bogdan Genis - studenţi la Facultatea de Automatică şi Caculatoare şi Andrei Florea - student la Facultatea de Inginerie Electrică, ambele din cadrul Universităţii Tehnice Cluj-Napoca (UTCN), au realizat cel mai tare roboţel luptător de sumo.
„Am lucrat cam patru luni la el, cu câteva întreruperi“, povesteşte Bogdan Genis, şeful echipei care a creat robotul. Acesta a dezvăluit că nu a costat mai mult de 1.000 de lei, din care 600 i-a obţinut din sponsorizări. „Am comandat pe internet piese pentru el, în SUA şi China. Roţile, şasiul şi suporţii motorului i-am realizat într-o fabrică din Cluj“, a dezvăluit Bogdan secretul succesului.

Robotul cu „ochi“ şi în ceafă

Studenţii clujeni au botezat roboţelul făcut de ei Bazinga, după exclamaţia pe care o făcea un personaj din serialul tv The Big Bang. El are doi „ochi“, adică senzori de distanţă cu ajutorul cărora îşi caută şi identifică adversarul în ringul de luptă în mai puţin de două secunde.
Robotul mai are şi doi senzori „de parcare“, cu ajutorul cărora identifică banda albă de pe marginea ringului, pentru a nu o depăşi. „Pentru a realiza robotul Bazinga am folosit noţiuni de electronică, programare şi mecanică. După terminarea facultăţii aş dori să lucrez în domeniul roboticii sau automatizărilor“, a mai spus Bogdan Genis.

Competiţie „cu scântei“

Bazinga a câştigat prima competiţie de sumo pentru roboţi organizată ieri pentru prima dată la Cluj. Iniţal, s-au înscris în competiţie 16 roboţi, dar, din cauza defecţiunilor apărute pe parcurs, s-au luptat, efectiv, numai zece. Studeţii au ales nume creative pentru roboţii lor. De exemplu, s-au luptat în ringul de sumo Machiavelli, Fatal Error, Bulle Bee, Lopata sau Lama.

„Ringul are un diametru de 1,60 metri, roboţii sunt complet autonomi, îşi găsesc singuri oponentul, iar câştigătorul este cel care în două din trei runde reuşeşte să îşi scoată adversarul din ring. Am ales să facă sumo, pentru că e spectaculos şi naşte multe orgolii şi supărări“, a declarat Septimiu Crişan, organizatorul competiţiei.

Roboţii din competiţie nu au, conform regulamentului de participare, mai mult de trei kilograme, au latura de 20/20 centrimetri, nu au limită de înălţime şi pot fi realizaţi din orice fel de materiale. „Cei mai mulţi au folosit materiale recilabile, fier vechi, dar sunt şi competitori care au avut sponsori generoşi, care şi-au comandat piese mai scumpe“, a mai precizat Septimiu Crişan. Tot potrivit regulamentului, este interzis să aibă scurgeri de ulei în ring, să arunce flăcări, să aibă arme albe ataşate sau să atace publicul.

Scoşi din competiţie

Un alt robot, denumit BAMBI, dar fără aluzie la celebrul personaj de poveste, ci al cărui nume este dat de iniţialele de la Brutally Autonomous Machine Basically Indestructible, nu a mai reuşit să intre în ring. În urma testelor, a părut o defecţiune care l-a împiedicat să concureze. La fel a păţit şi robotul unei echipe exclusiv feminine, cu numele de Nathasha.

S-au calificat la Robochallenge

Dacă locul I a fost câştigat de Baginga, locul II a fost ocupat de robotul Machiavelli, iar al III-lea de cel cu numele de Fatal Error.  Primii trei clasaţi, împrună cu câştigătorul premiului pentru cel mai bun design vor participa, la Bucureşti, la concursul Robochallenge. La evenimentul din acest an vor fi două probe: o competiţie clasică de sumo şi o probă în care roboţii vor încerca să se anihileze reciproc cu ajutorul laserelor. Roboţii „clujeni“ vor trebui echipaţi cu lasere pentru a putea face faţă şi acestei probe.

VEZI VIDEO AICI

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite