Benzinăriile, ultima speranţă pentru cei muncesc până la ora 18.00 şi nu mai găsesc deschise supermaketurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zeci de clujeni s-au încolonat în faţa unei benzinării, ultimul loc de unde îşi mai puteau cumpăra o pâine
Zeci de clujeni s-au încolonat în faţa unei benzinării, ultimul loc de unde îşi mai puteau cumpăra o pâine

Benzinăriile rămân ultima speranţă pentru oamenii care nu reuşesc să-şi facă în timp util cumpărăturile sau pentru cei care lucrează până la ora 18.00, când se închid magazinele.

Numeroase persoane care muncesc până cel mai devreme la ora 18.00 şi care nu au cum să ajungă la magazine sunt nevoite să-şi facă cumpărăturile la benzinării. Se întâmplă la Cluj, unde supermarketurile se închid la ora 18.00, oră la care mulţi oameni abia ies de la serviciu. 

Printre cei care au remarcat acest lucru se numără jurnalistul clujean Ovidiu Cornea, de la EBS Radio. „Traim sa o vedem si pe asta: mini-coada, cu distantare, la benzinarie, vineri ora 19.30, Cluj… Vorba aceea: “Pana la cat lucrezi?” “Sase (18)”. “Si apoi?” “La cumparaturi…la benzinarie”, a scris Cornea pe Facebook, iar postarea sa a fost însoţită de o fotografie în care se văd mai mulţi oameni aşteptând în faţa unei benzinării din carterul clujean Grigorescu.

Constatarea lui Ovidiu Cornea vine după ce, în urmă cu câteva zile, profesorul Ştefan Voinea, consilier pe probleme de transparenţă şi integritate al ministrului Sănătăţii, atenţiona că închiderea mai devreme a magazinelor nu se găseşte printre măsurile eficiente împotriva răspândirii coronavirusului şi că, din contră, ar putea avea efect invers. Asta pentru că, spunea el, oamenii se înghesuie la magazine pentru că au mai puţin timp la dispoziţie să-şi cumpere cele necesare, iar astfel pot apărea noi focare de Covid. 

În schimb, cele mai eficiente măsuri ar fi interzicerea întâlnirilor grupurilor de tineri şi închiderea şcolilor, potrivit studiilor amintite de Ştefan Voinea. Este vorba despre studii realizate în ţările vest europene şi SUA şi publicate de prestigioasa revistă Nature Human Behaviour.

Câteva ore mai târziu, informaţiile lui Ştefan Voinea au fost întărite de expertul în politici de sănătate publică Răzvan Cherecheş, care a atras şi el atenţia asupra faptului că restrângerea orarului supermarketurilor va genera aglomeraţie, ceea ce înseamnă noi focare de coronavirus.

Deşi nu are niciun fel de expertiză în acest domeniu, vicepremierul Dan Barna a criticat dur opinia lui Ştefan Voinea, ba chiar a cerut o eventuală demisie a acestuia, însă ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, nu a dat curs cererii liderului USR. 

Vă mai recomandăm şi:

Semnal de alarmă pentru autorităţi: „Restricţia orarului de funcţionare a supermarketurilor nu e bazată pe dovezi ştiinţifice şi va genera aglomerare”

Voiculescu îl sfidează pe Barna: „Am toată încrederea în Ştefan Voinea”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite