GALERIE FOTO Trupa antitero, elita jandarmilor călărăşeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În orice clipă, pregătiţi pentru misiune
În orice clipă, pregătiţi pentru misiune

Sunt în linia întâi la cele mai dificile misiuni. Au sute de ore de antrenamente la activ şi fac parte din elita jandarmilor. Zece tineri pentru care pericolul este cuvântul de ordine formează Grupa I Antiteroristă şi de Acţiuni Speciale a Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Călăraşi.

Înarmaţi cu pistoale de calibru 9 milimetri, cu veste şi căşti antiglonţ, bastoane, cătuşe, cuţite tactice, militarii intervin de fiecare dată acolo unde riscul este de grad zero. Calculează fiecare mişcare pe care o fac şi au deosebită rezistenţp la stres şi la situaţii-limită. Trei dintre colegii lor sunt în prezent în misiuni internaţionale: 2 sunt plecaţi în Afganistan, iar unul în Kosovo.  „Sunt cei mai buni dintre noi, adevăraţi profesionişti pentru care meseria este, întâi de toate, o pasiune“, spune căpitan Mihai Dinu, purtătorul de cuvânt al instituţiei.

Fentează pericolul

Atunci când s-a dat alarma pentru intervenţie, indiferent unde s-ar afla, băieţii trebuie să ajungă la unitate. „ În maximum zece minute, echipa este completă şi pregătită să iasă în teren. Culegerea informaţiilor despre zona în care acţionăm se face în timp ce ne deplasăm către obiectiv“, povesteşte Bogdan, şeful trupei.
Absolvent al Academiei de Poliţie şi al unui liceu militar, tânărul recunoaşte că şi-a dorit dintotdeauna să fenteze pericolul şi să reuşească să-i prindă pe cei mai periculoşi infractori. Spune că oamenii pe care-i are în subordine formează o adevărată echipă, iar rolul fiecăruia este atât de bine stabilit încât au ajuns să se înţeleagă din priviri. „Este esenţial pentru noi să ne coordonăm acţiunile. Când apar suprize, pentru că avem parte şi de astfel de momente, se iau decizii în câteva secunde. Fiecare propunere o luăm în considerare, indiferent de la care dintre noi vine“, povesteşte Bogdan.

La datorie

VEZI AICI FOTOGRAFII CU JANDARMII

Alpinist-lunetist cu brevet

Dan este alpinist-lunetist cu brevet. Are 1,93 metri înălţime şi lucrează de mai mulţi ani în sistemul de ordine publică. Recunoaşte că meseria pe care şi-a ales-o este una periculoasă, dar nu-l sperie nimic. „Dacă totul vine din suflet şi ai pasiune pentru munca pe care ai ales-o, nu ţi se pare nimic dificil. Eşti expus pericolului, dar suntem antrenaţi pentru a depăşi fiecare situaţie-limită“, spune tânărul. Colegul său, Ionuţ, îl completează, aăugând că emoţiile şi temerile care sunt inerete sunt ţinute sub control de fiecare dată pentru că nimeni nu-şi permite să dea greş. „Lucrez de şase ani în minister şi mi-am dorit să ajung în această trupă pentru a mă autodepăşi“, povesteşte tânărul. A activat doi ani şi în Ministerul Apărării, aşa că antrenamentele istovitoare i se par acum floare la ureche.

50 de metri în 6 secunde

Pentru a fi mereu cu un pas înaintea infractorului, cei zece tineri se pregătesc intens şi deţin secretul celor mai speciale tactici de intervenţie. Merg la sala de forţă, aleargă câţiva kilometri buni în fiecare zi şi sunt foarte atenţi şi la alimentele pe care le consumă. „Trebuie să fim în gardă tot timpul şi să ne impunem un regim de viaţă ponderat, altfel n-am mai reuşi să scoatem 6 secunde la viteză pe o distanţă de 50 de metri sau 3 minute la mia de metri. Deşi, suntem şi noi oameni, ca toţi ceilalţi...“, spune zâmbind şeful trupei. Când renunţă la cagule, în timpul liber, nu se deosebesc de oamenii de rând. Ies la iarbă verde împreună cu familiile sau încing o partidă de fotbal. „Speciale sunt doar misiunile noastre, noi suntem normali“, completează Ionuţ.

Când şi unde intervin

Trupa specială participă la misiuni de protecţie şi intervenţie antiteroristă la obiectivele aflate în zona de responsabilitate a Jandarmeriei, la acţiuni asimilate celor de terorirsm, alături de specialişti de la SRI, la misiuni oficiale de protecţie, alături de magistraţi la percheziţii. De asemenea, tot ei asigură şi monitorizează transporturile cu caracter special: materiale nucleare, deşeuri radioactive şi la prinderea evadaţilor şi dezertorilor. În acest an, au participat la 300 de intervenţii.


Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite