De ce ar fi legumele şi zarzavaturile crescute în Buzău cele mai gustoase din România. „Ca să nu recurgem la tratament cu hormoni, folosim bondari“

De ce ar fi legumele şi zarzavaturile crescute în Buzău cele mai gustoase din România. „Ca să nu recurgem la tratament cu hormoni, folosim bondari“

Se apropie sărbătorile Pascale iar goana gospodinelor după verdeţuri şi legume este în toi. Bazinul legumicol Buzău este una dintre sursele importante de marfă proaspătă pentru pieţele din sud-estul ţării, tradiţia în grădinărit a buzoienilor fiind foarte veche. Se spune că roşiile, castraveţii sau verdeţurile de aici sunt mai gustoase decât produsele din import, dar şi din alte zone ale ţării.

Ştiri pe aceeaşi temă

Legumicultorii din jurul Buzăului au scos pe piaţă în luna aprilie primele tomate crescute în sol românesc. 

Au preţuri mai mari însă merită un ban în plus, pentru că au un gust deosebit şi sunt produse în sistem sută la sută nautural. 

Unul dintre furnizorii tomatelor sănătoase pe tarabele din pieţe este Mircea Tatu, din Cochirleanca.

”Avem roşii care nu sunt cu pesticide, sunt naturale, date doar cu zeamă bordeleză, pentru că nu avem voie cu multe. Avem prădători şi nu dăm chimic mai nimic. Ca să nu mai folosim tratament cu hormoni, folosim bondari”, spune Mircea Tatu. 

Mircea este unul dintre miile de grădinari buzoieni care beneficiază de un important avantaj oferit de natură. În apropierea râului Buzău, solul este foarte fertil, mai puţin nisipos. 

Este unul dintre motivele pentru care legumele de aici sunt mai gustoase şi mai aromate decât cele din alte părţi. Gustul cepei de aici este inegalabil, se laudă fermierii din Buzău.

Zilele acestea, solariile din jurul Buzăului produc la foc continuu legume şi verdeţuri pentru pieţe din toată regiunea. Este o cerere masivă mai ales de ceapă şi usturoi verde, ridichi, salată creaţă, verde şi roşie.

”Este o diferenţă între salata clasică şi cealaltă. Este foarte gustosă, foarte dulce. Am clienţi care vor şi salată roşie”, spune Gheorghe Chiriţă, legumicultor din Buzău.

Bazinul legumicol Buzău este una dintre sursele importante de marfă proaspătă pentru pieţele din sud-estul ţării, grădinarii buzoieni fiind renumiţi. Tomatele, vinetele, castraveţii şi zarzavaturile de aici sunt mai gustoase decât produsele din import dar şi din alte zone ale ţării.

”Aici sunt legumicultori din tată în fiu, care ştiu să facă rotaţia culturilor, ştiu de exemplu că după usturoi nu mai plantezi nimic pentru că mănâncă tot din sol. Trebuie să ţinem cont cum le plantăm. Dacă aici am pus loboda, iar ceapa acolo, la anul le inversăm”, explică Gheorghe Chiriţă.

Grădinarii din Buzău moştenesc priceperea şi soiurile de zarzavaturi şi legume de la grădinari bulgari stabiliţi cu câteva secole în urmă pe aceste meleaguri. 

Acesta a fost şi argumentul care a convins autorităţile să înfiinţeze aici, cu zeci de ani în urmă, Staţiunea de Cercetare în Legumicultură. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: