România, invitată de onoare la Târgul „Foire a l’Andoiulle” din Franţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La târgul „Foire a l’Andoiulle”, care s-a desfăşurat zilele (29.10 – 1.11.2012) trecute pe terenul hipodromului din Vire (oraş înfrăţit cu municipiul Săcele), România a fost  invitat de onoare.

(Pentru a înţelege numele târgului, precizăm că, în Franţa, în special Bretania, ingredientele tradiţionale de „andouille” – un fel de cârnat sau salam subţire uscat – sunt în primul rând de porc măruntaie, burta, ceapa, vin şi condimente. Este, în general, de culoare gri şi are un miros distinctiv).

La standurilor rezervate ţării noastre, oficialităţile au fost întâmpinate de membrii comitetelor  de înfrăţire Vire – Săcele şi Săcele – Vire cu pâine şi sare, după care au admirat produsele de carmangerie şi obiectele meşteşugăreşti. Un măcelar român din Paris a oferit spre degustare cârnaţi, caltaboşi, tobă, sângerete, costiţă afumată, salam uscat, dar şi mici, sarmale, ciorbă de burta, fără să lipsească ţuica, berea şi vinul.

Meşterii populari prezenţi la eveniment au fost pictorul braşovean de icoane pe sticla Ioan Burcea, ceramistul codlean Ioan Mircea Craioveanu şi Viorica Semeniuc din Suceviţa, care încondeiază ouă.

Spectacolele artistice au fost asigurate de ansamblul de dansuri populare româneşti Mărţişorul, al Casei de Cultură a Studenţilor din Cluj – Napoca.

„Timp de patru zile, mii de vizitatori francezi au trecut pe la toate standurile noastre, au admirat meşteşugurile artiştilor prezenţi, au modelat în lut şi s-au interesat de posibilităţile de a călători în România. Românii aflaţi în Normandia şi în regiunile vecine ei, au fost prezenţi într-un mare număr şi au apreciat în mod deosebit vizibilitatea maximă a României la acest eveniment. Spectacolele de dansuri şi muzica populară românească s-au succedat zilnic, în trei reprize, pe scena special amenajată în acest scop. Scenografia a fost semnată de dl. Nicolae Candea din Săcele, care a desenat panourile scenei, pline de simboluri româneşti”, ne-a declarat preşedintele Asociaţiei de înfrăţire Amitie Săcele – Vire, Dorel Cerbu.

Demonstraţiile de bucătărie românească şi degustările de produse româneşti s-au organizat în cea de-a treia zi a târgului. Zilnic, grătarul cu mititei şi berea românească au stat la dispoziţia vizitatorilor la terasa din afara clădirii standurilor.

„Colaborarea dintre cele două Asociaţii de înfrăţire a fost exemplară şi a demonstrat tuturor participanţilor că oameni aflaţi la mii de kilometri depărtare, vorbind  limbi diferite, având obiceiuri şi culturi diferite, pot colabora practic în realizarea unei astfel de manifestări. A fost un prilej unic de manifestare a prieteniei dintre cetăţenii celor două oraşe şi ţări”, a precizat prof. Dorel Cerbu.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite