Un bărbat a montat aparatură electronică de supraveghere video în baia soacrei, suspectându-şi de infidelitate nevasta
0Bărbatul credea că soţia îl înşeală şi foloseşte apartamentul soacrei pentru a face acest lucru. Proprietara locuinţei a depus plângere la Poliţie, iar soţul gelos este cercetat acum pentru violarea vieţii private.
Un brăilean riscă să ajungă după gratii, după ce soacra lui de 52 de ani a reclamat la Poliţie faptul că a descoperit un dispozitiv de supraveghere video confecţionat artizanal, montat în apartamentul său, în baie. Cercetările efectuate de poliţişti au scos la iveală faptul că dispozitivul fusese montat de ginerele femeii, care bănuia că soţia sa are o relaţie extraconjugală şi că foloseşte în acest scop respectiva locuinţă.
”Ceea ce nu a avut în vedere bărbatul a fost faptul că în acest mod încalcă dreptul la viaţă privată al tuturor locatarilor casei, drept ocrotit şi prin legea penală. Săvârşirea, fără drept, a unor fapte precum fotografierea, captarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice ori înregistrarea audio – video a unei persoane aflate într-o locuinţă sau a unei convorbiri private, constituie infracţiunea de violare a vieţii private, prevăzută de art. 226 Cod penal, iar autorul riscă pedeapsa cu închisoarea de la o lună la 6 luni sau cu amendă”, au precizat reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.
Pedeapsa este mai aspră în cazul celor care, în scopul comiterii faptelor sus-menţionate, plasează fără drept în locuinţa unei persoane mijloace tehnice de înregistrare audio sau video, respectiv închisoarea de la unu la cinci ani. În plus, dacă pentru săvârşirea unor astfel de fapte, autorul intră fără drept într-o locuinţă, fără consimţământul persoanei care o foloseşte, acesta va răspunde şi pentru infracţiunea de violare de domiciliu (art. 224 Cod penal), pedeapsa pe care o riscă fiind închisoarea de la o lună la 6 luni sau amenda.
O altă infracţiune pentru care pot fi traşi la răspundere aceia care doresc să îşi controleze permanent persoanele cu care convieţuiesc este aceea de violare a secretului corespondenţei. Astfel, pentru interceptarea fără drept a convorbirilor telefonice ale unei persoane sau a oricăror altor comunicări efectuate de aceasta prin telefon sau alt mijloc electronic de comunicaţii, „curioşii” riscă conform art. 302 alin. 2 Cod penal, pedeapsa cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda. În cazul infracţiunilor amintite mai sus, acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.