Primele măsuri luate de DGASPC după ce un tânăr de la o casă de tip familial din Sighetu Marmaţiei s-a sinucis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toţi tinerii şi copiii cu probleme comportamentale din sistemul de protecţie din judeţul Maramureş vor fi reevaluaţi în regim de urgenţă. De asemenea, ei vor fi incluşi într-un program de monitorizare strictă. Acestea sunt primele decizii ale DGASPC Maramureş după ce un tânăr în vârstă de 17 ani, asistat social, s-a aruncat în gol de pe un imobil cu 10 etaje şi şi-a pierdut viaţa.

Duminică, 7 aprilie, un tânăr în vârstă de 17 ani, aflat în sistemul de protecţie specială al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului din Sighetu Marmaţiei, şi-a pierdut viaţa. Acesta a urcat pe acoperişul unui bloc cu 10 etaje şi s-a aruncat în gol, gestul fiindu-i fatal. Imediat după incident a fost deschisă o anchetă, mai ales că tânărul era asistat social la Casa de Tip Familial „Mihai Eminescu” din Sighetu Marmaţiei.

Tânărul a intrat în sistemul de protecţie specială în anul 2002, în cadrul Centrului de Primire în Regim de Urgenţă Baia Mare, ulterior a fost luat în plasament de către un asistent maternal profesionist. În anul 2014, în urma evaluărilor făcute, Comisia pentru Protecţia Copilului Maramureş a decis mutarea tânărului într-o casă de tip familial din Sighetu Marmaţiei. 

Tânărul care s-a sinucis „şi-a plâns” depresia pe Facebook

În luna august a anului 2018, tânărul de 17 ani dădea de înţeles prietenilor săi de pe Facebook că suferă din dragoste.

„Ea te ridică ea te da de pământ/ Ea e singura care m-a ajutat râzând/ Plângând compun şi nu mai suport/ Beau cot la cot cu depresia/ Ea este cea care mi-a trezit obsesia/ Ea e tot ce e mai pur şi frumos/ Ea îmi ajunge cu cuvintele până la os/ Vasele de sânge îmi sunt găurite/ Îmi sunt rănite de un singur cuvânt/ Mă dau de pământ şi ascult muzica uitării/ Ascult versetele/ Aşez planetele/ Vreau să fac un calendar/ Să dau cu un zar/ Să nimeresc numărul cel mare/ Sare şi cu un burete/ Inima o trântesc de un perete/ Am regret/ EU te iubesc şi încă acum dar ai ales să mergi pe un alt drum”, a scris tânărul pe Facebook. 

Începând cu anul 2015, datorită manifestărilor sale, tânărul a fost în repetate rânduri consultat la Clinica de Psihiatrie Pediatrică Cluj-Napoca, fiind în evidenţele respectivei instituţii medicale pentru tratament medical. 

„În ultimii trei ani, datorită evoluţiei stării sale, medicii de la unitatea medicală au decis ca fiind necesară şi internarea repetată a acestuia pentru tratamente de specialitate. Precizăm că, de la intrarea în sistemul de protecţie al DGASPC Maramureş, tânărul a beneficiat de suport si consiliere psihologică permanentă din partea specialiştilor instituţiei, iar începând cu luna octombrie 2018, inclusiv de şedinţe de psihoterapie”, a declarat Adrian Mândru, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Maramureş.

Copiii asistaţi de la Casa de Tip Familial „Mihai Eminescu” din Sighetu Marmaţiei, victime fără voia lor

Casa de Tip Familial „Mihai Eminescu” din Sighetu Marmaţiei a fost de-a lungul anilor casa ororilor pentru câţiva dintre copiii care trebuiau să fie ocrotiţi. În anul 2013,un tânăr crescut de la naştere în sistemul de protecţie a copilului, căruia statul român îi plătea la acea vreme studiile la Facultatea de Ştiinţe Juridice a Universităţii din Oradea, era acuzat şi cercetat pentru corupţie sexuală a unui minor, şi el orfan. Minorul era în grija celor de la Casa de Tip Familial din Sighetu Marmaţiei, doar că grozăvia nu a fost observată de către angajaţi. 

Andrei, tânărul de 17 ani care s-a sinucis duminică, 7 aprilie, seara, a părăsit casa de tip familial, fără învoire, cu o săptămână înainte de a-şi lua viaţa. Se pare că lipsa sa nu le-a dat de gândit celor care trebuiau să aibă grijă de el, chiar dacă acesta suferea de anumite tulburări. Au anunţat doar poliţia, conform procedurilor legale şi s-au liniştit când în noaptea de 6 spre 7 aprilie băiatul a revenit în centrul social.

„Acesta a părăsit din nou locaţia, tot fără învoire, în data de 7 aprilie 2019, fapt consemnat de educatorul de serviciu în registrul de evidenţă a învoirilor. În jurul orei 19.45, educatorul de serviciu a contactat telefonic şeful de centru şi psihologul, comunicându-le faptul că, în baza informaţiilor primite de la organele de poliţie, există probabilitatea ca minorul să fie decedat, în urma unui act suicidal”, a mai arătat Adrian Mândru, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Maramureş.

Toţi copiii şi tinerii cu probleme din casa de tip familial de unde provine băiatul decedat vor beneficia de şedinţe de psihoterapie şi de consiliere psihologică.

Citeşte şi

Prima şcoală de DJ din România se deschide la Cluj şi va fi gratuită. Cum se poate ajunge la curs şi cui i se adresează

Cum să-ţi fereşti locuinţa de hoţi. Sfaturile poliţiştilor

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite