Revanşa unui şofer al Poştei Române sancţionat cu tăierea salariului pentru o sticlă cu apă luată într-o zi caniculară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
posta

Un şofer de valori, din cadrul Oficiului Poştal Judeţean Bacău, a fost sancţionat de comisia de disciplină cu tăierea salariului pentru trei luni, pentru că şi-a însuşit un bidon cu 2 litri de apă într-o zi caniculară, apă ce era destinată chiar angajaţilor.

Incidentul a avut loc la Bacău în luna iulie 2019. Şoferul se afla în Oficiul Judeţean Poştal (OJP) Bacău pentru preluarea „gropurilor de valoare bănească în numerar de la casierie” şi a observat că pe holul instituţiei erau depozitate baxuri cu apă minerală.

Întrebând colegii aflaţi în holul de la intrarea în oficiul poştal dacă cunosc care este destinaţia respectivei ape minerale, unul dintre aceştia a afirmat că „cine are nevoie de apă minerală pe caniculă poate să se folosească … ” şi să ia din respectiva cantitate depozitată, afirmaţie care l-a determinat pe şofer să-şi însuşească „un bidon de apă minerală de 2 litri ”, pe care să-l aibă la îndemână pe timpul cursei, deoarece afară era deja foarte cald şi urma să plece în cursă, iar aerul condiţionat al autovehiculului de transport valori nu funcţiona corespunzător.

Mai mult decât atât, după preluarea numerarului şi urcarea în autovehicului de transport valori, reclamantul nu se putea abate de la traseu pentru a-şi cumpara lichide hidratante. De altfel, acesta nu a fost singurul angajat care a luat apă minerală din cantitatea depozitată în respectiva locaţie şi alţi colegi luând apă din baxurile depozitate pe hol.

Fiind cercetat disciplinar de o comisie din cadrul OJP Bacău, pentru sustragerea de apă minerală care nu i se cuvenea, reclamantul a recunoscut că şi-a însuşit singur bidon de apă minerală, momentul fiind surprins şi de camerele de supraveghere. Pentru această abatere, şoferul a fost  sancţionat cu reducerea salariului brut cu 10% pentru o perioadă de trei luni. Cum în cei 13 ani de activitate nu a avut nicio abatere disciplinară, acesta considerat decizia comisiei mult prea dură, constestând-o în instanţă.

Cum au minţit reprezentanţii Poştei

În faţa, judecătorilor reprezentanţii companiei Poşta Română au precizat că  destinaţia respectivei ape minerale era de a fi distribuită către toţi salariaţii oficiului poştal, iar şoferul în cauză ar fi primit pentru ziua respectivă cantitatea de apă care i se cuvenea şi că de fapt bărbatul ar fi luat un bax de apă.
Analizând probele administrate, judecătorii Tribunalului Bacău au apreciat că sancţiunea aplicată şoferului este mult prea dură. Potrivit hotărârii instanţei, susţinerile potrivit cărora şi-ar fi primit apa cuvenită, respectiv că ar fi luat un bax cu apă au fost infirmate de probele de la dosar.

”Faţă de împrejurarea în care reclamantul a săvârşit fapta imputată, care a constat în însuşirea fără drept de apă minerală din cantitatea depozitată în holul de la intrarea în oficiul poştal, instanţa constată că – deşi pârâta a dispus stocarea apei într-un spaţiu nesecurizat şi impropriu pentru o atare depozitare – nu a luat măsuri de afişare în respectiva locaţie a unui mesaj de avertisment, în care să fie menţionată destinaţia apei minerale, precum şi că aceasta urma să fie distribuită salariaţilor prin grija unei persoane expres nominalizate. În mod evident, dacă ar fi procedat în această modalitate, angajatoarea ar fi eliminat orice speculaţie putea fi făcută de salariaţi în privinţa intrării în posesia cantităţii de apă minerală care li se cuvenea pentru ziua caniculară din 03.07.2019, fiecare dintre aceştia fiind îndrumaţi să se adreseze doar responsabilului cu distribuirea lichidului hidratant, pentru a le fi repartizată cantitatea cuvenită”, se menţionează în hotărârea Tribunalului Bacău.

Sancţiunea, înlocuită cu avertisment

Judecătorii au consultat tabelul de distribuire a apei minerale din data de 03.07.2019  şi comparând semnătura existentă în tabel cu cea de pe cererea de chemare în judecată şi celelalte documente, au sonstatat că semnătura existentă în dreptul şoferului nu aparţine acestuia, ci unei terţe persoane, căreia i si-a alocat în mod nejustificat apa cuvenită angajatului sancţionat.

”Chiar dacă reclamantul nu a procedat corect însuşindu-şi apă minerală într-o atare manieră, toate aspectele sus-evocate care privesc vinovăţia şi atitudinea sa de recunoaştere a faptei, coroborate cu împrejurările în care aceasta a fost săvârşită, cu lipsa consecinţelor abaterii disciplinare şi cu antecedentele autorului faptei (care nu a mai fost anterior sancţionat, conjunctură care prezumă o comportare generală în serviciu adecvată) determină tribunalul să aprecieze că, în raport de gravitatea faptei, sancţiunea aplicată de angajator – constând în reducerea salariului de bază cu 10% pe 3 luni – este mult prea severă”, se menţionează în hotărârea Tribunalului Bacău, prin care s-a admis contestaţia şoferului, sancţiunea fiind înlocuită cu un avertisment.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite