Portret/ Cristina Şarpe: „Arta mă inspiră să cânt la vioară“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristina Şarpe
Cristina Şarpe

Adolescenta de 16 ani a pus arcuşul pe coarde încă de la grădiniţă. Cântă acum în formaţia de muzică instrumentală Cvartet şi vrea să ajungă celebră.

Tânăra băcăuancă a fost pasionată de artele frumoase de mic copil. Părinţii săi i-au remarcat aplecarea şi au îndrumat-o să urmeze cursurile Liceului de Artă „George Apostu“. „Vioara mi-a plăcut de când eram mică, iar gena muzicală am moştenit-o de la mama mea. Îmi plăcea să o ascult şi să o privesc cum cântă“, se confesează Cristina.

La Liceul de Artă a ales să se perfecţioneze chiar la instrumentul preferat al mamei sale şi e încântată de decizia sa. „Vioara este minunată. Se spune că e regina instrumentelor muzicale şi cea mai aproape de sufletul omului. Asta şi datorită sonorităţii, considerate cea mai acută“, explică artista.

A susţinut primul recital la vârsta de 7 ani

Dar Cristina a început să concerteze cu mult înainte de liceu. Prima dată a urcat pe scenă la 7 ani şi povesteşte că a fost la un pas să fie copleşită de emoţii. De-a lungul anilor, odată ce recitalurile au devenit o obişnuinţă, a învăţat să se stăpânească. Acum, la fiecare apariţie pe scenă îşi găseşte cu naturaleţe echilibrul interior şi reuşeşte să transmită publicului emoţiile cele mai intime.

„Cel mai recent recital l-am susţinut acum o lună de zile, când am particpat la Concursul Naţional «Emanuel Elenescu», unde, alături de colegii mei din cadrul fomaţiei Cvartet, am obţinut premiul III pentru concertul susţinut“, relatează Cristina. Tânăra şi-a şlefuit talentul prin sesiuni istovitoare de repetiţii şi sute de ore de muncă.

Pentru că vrea să devină o profesionistă, cântăreaţa îşi sacrifică aproape tot timpul liber şi se ocupă de studiul temeinic al viorii. „Se întâmplă să încep să studiez de la primele ore ale dimineţii şi să las arcuşul viorii din mână la ora 21.00“, detaliază Cristina. Atunci când se apropie un concert sau un concurs, repetiţiile se intensifică.

„În această perioadă, voi participa alături de colegii mei din formaţia Cvartet la o serie de concerte dedicate Sărbătorilor de iarnă, dar şi caritabile. De curând, am cântat la biserica catolică din oraş pentru a strânge câte ceva să-i ajutăm pe copiii săraci din Kenya“, precizează artista.

Compune, inspirată de alte domenii ale artei

Cristina spune că arta, în general, o inspiră atunci când îşi compune liniile melodice pentru vioară. Fotografia, baletul, patinajul artistic ori dansul o fac să devină romantică, iar în mintea ei încep atunci să se îmbulzească notele muzicale.

„Recent, la un festival de creaţie unde am participat alături de prietena mea Andreea Brăilescu, care a cântat la violoncel, am îmbinat coloana sonoră a filmului «Pearl Harbor» cu un tango. Le-am armonizat cu improvizaţiile noastre şi a ieşit o creaţie reuşită. De altfel, am fost premiate cu locul II atunci“, mai spune Cristina.

Profil
Născută. 13 aprilie 1993, Vaslui.
Studii. Clasa a X-a la Liceul de Arte, secţia Instrumental-Vioară, Bacău.
Familie. Are doi fraţi.

Întrebări şi răspunsuri
Care sunt compoziţiile tale preferate?
Am cântat din repertoriul compozitorilor romantici, clasici, modernişti şi contemporani. Multe din pasajele pe care le interpretez la vioară sunt compuse de Mozart sau Bach.
Vrei o carieră în muzică?
Vreau să continui să studiez vioara la Conservator. Pe viitor, mi-ar plăcea să ajung să cânt prin toată lumea. Îmi doresc, alături de colegii mei, să realizăm experienţe frumoase cu formaţia Cvartet. Cântăm muzică instrumentală de cameră şi vrem să ajungem departe, pentru că putem.

Ce-i place
„Îmi place să mă plimb cu rolele, îmi plac porcuşorii de Guineea şi îmi plac mult plimbările în natură. Mi-ar plăcea să cânt în Austria sau Germania pentru că acolo muzica clasică este promovată altfel, iar oamenii o apreciază mai mult“, spune Cristina.

Ce nu-i place
„Nu-mi plac oamenii ipocriţi şi nici muzica house, pentru că o consider perturbantă şi haotică“, precizează artista.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite