Cine se ocupă de organizarea protestului programat la Bucureşti pe 10 august. Peste 90.000 de români din Diaspora sunt interesaţi de eveniment

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 90.000 de oameni susţin că au de gând să meargă sau că sunt interesaţi de mitingul care ar urma să aibă loc pe 10 august la Bucureşti. Evenimentul „Pe 10 august toţi românii vin la Bucureşti! #diasporaacasa“ s-a viralizat zilele acestea pe Facebook.

„Adevărul“ a vorbit cu creatorul evenimentului şi a întrebat români din diaspora dacă au de gând să vină în ţară, la miting.

PORNIREA

Dan Ioan Păun, un tânăr în vârstă de 25 de ani, e cel ce a creat evenimentul „Pe 10 august toti românii vin la Bucureşti! #diasporaacasa“. El locuieşte în Bucureşti, unde lucrează ca agent de vânzări. Spune că a văzut un articol, pe ziarulonline.com, despre cum „românii din diaspora vor să se unească şi să vină la Bucureşti“ pe 10 august.

Articolul cu pricina este următorul:

Românii din Diaspora vin la Bucureşti să dea jos Guvernul şi anunţă un miting de un milion de oameni în luna august. Conform mesajului postat în mediul online, se doreşte crearea unui miting cu un milion de românii din străinătate care să participe la un mega protest împotriva Guvernului. Protestul ar urma să aibă loc în luna august, atunci când majoritatea românilor se întorc în vacanţă în România, după cum notează site-ul stiridiaspora.ro.
În doar câteva ore, doar pe grupul din Marea Britanie, postarea a strâns aproximativ 10 000 de share-uri şi numeroase reacţii. O dată posibilă pentru organizarea unui miting ar fi data de 10 august. Câţiva români au gândit deja şi un slogan: „Veniţi cu toţi care vă pasă de ţara 10 august în piaţă“.

Dan Ioan Păun spune că s-a gândit să creeze evenimentul ca să vadă cum reacţionează lumea. Surpriza lui a fost că, la o oră, o mie de oameni au bifat că sunt interesaţi ori că participă la eveniment.

„Am rămas aşa surprins. Destul de mulţi“, adaugă el.

Miercuri erau - 92.000 de oameni care au spus că participă sau că sunt interesaţi. Se aşteaptă ca această cifră să crească pe parcurs şi ca pe 10 august să vină foarte mulţi români din străinătate.

Imagine indisponibilă

Dan Ioan Păun, la un protest din Bucureşti  FOTO: Facebook Dan Ioan Păun

Evenimentul a fost distribuit pe pagina de Facebook „Ieşiţi din stradă dacă vă pasă“, urmărită de mii de oameni şi administrată de Dan Ioan Păun, ajutat de doi IT-şti. Întrebat dacă e de părere că prostestul din 10 august ar putea schimba lucrurile, răspunsul lui a fost: „asta rămâne de văzut“.

CE ZIC ROMÂNII DIN DIASPORA

Matei, Franţa: „Noi, diaspora, am primit în ultima vreme multe injurii şi declaraţii jignitoare din partea oamenilor politici români“

Imagine indisponibilă

Matei Gică (46 de ani) are o firmă de construcţii lângă Bordeaux, Franţa. Coordonează Departamentului Sport din cadrul Federaţiei Românilor de Pretutindeni. Spune că nu va lipsi de la mitingul de 10 august. Îl consideră un eveniment important.

„Cred că românii de peste hotare s-au cam săturat de tot ce se mai întâmplă în ţară, se referă aici la nivelul de trai şi la politică“, adaugă românul.

E de loc dintr-un sat din judeţul Vaslui. Prin 2008 a revenit în ţară, dar a avut un gust cam amar. Prin 2011 a plecat din nou în Franţa.

„După 10 ani de zile am văzut că nu mai există respect (n. r. în România), protecţie, noi eram ăia care venim de afară şi trebuia să fim jumuliţi de bani. Am auzit termenul de jumulit de mai multe ori“, afirmă Matei (foto în dreapta, credit foto: arhivă personală).

„Noi, diaspora, am primit în ultima vreme multe injurii şi declaraţii jignitoare din partea oamenilor politici români, cu un limbaj ce nu caracterizează un om politic.  (…) La ce asistăm în ziua de azi, legat de evenimente ce s-au întâmplat în ţară, iarăşi e o ruşine naţională. O ruşine la ce se întâmplă la adresa Simonei Halep, fata asta care ne-a scos în lume, ne duce pe culmi foarte înalte. (...) Pe noi, în străinătate, sportul ne-a promovat“, afirmă el. E plecat din 96 din ţară. A plecat de curiozitate când avea 22 de ani. Povesteşte că atunci când a ajuns în Franţa se ştia de Ceauşescu că a fost un dictator, de performanţa Nadia Comăneci, de naţionala de fotbal, tenismenii Ţiriac, Năstase.

Mai crede că protestele din România ar trebui să deranjeze mult mai mult, după modelul celor din Franţa.

Olimpiu, Anglia, Grecia: „Atâta timp cât există unitate şi voinţă totul este realizabil“

Olimpiu Balaban are 37 de ani şi a plecat din România de la vârsta de 17 ani. S-a dus mai întâi în Grecia unde a trăit 15 ani, iar apoi în Anglia, unde munceşte de 5 ani. A lucrat în construcţii, iar acum face cursuri de site manager. „Am plecat din sărăcie de acasă“, mărturiseşte el. Pentru el, acasă înseamnă judeţul Bacău.

Speră că mitingul să schimbe ceva. „Suntem (n. r. se referă la diaspora) totuşi o putere care trebuie luată în considerare. În diaspora nu suntem 4 milioane cum se spune, suntem mai mulţi, 5-6 milioane. Noi sprijinim mai bine de 30% din economia ţării“, afirmă Olimpiu.

Acesta îşi doreşte „să scăpăm de toată clasa politică ce este la putere“ care „ne minte în faţă“ şi dă „legi numai şi numai pentru ei“. Întrebat despre impactul mitingului, Olimpiu consideră că „atâta timp cât există unitate şi voinţă totul este realizabil“. Mai afirmă că nu vrea ca acest miting să se politizeze.

După opt ani petrecuri prin străinătate a revenit o vreme acasă şi mărturiseşte că a găsit „foarte schimbată România în bine“. De atunci îşi doreşte în fiecare an să revină. „Şi de fiecare dată am aceeaşi dezamăgire, dar nu mă las“, zice el. Când spune „dezamăgire“ se referă la clasa politică. De aceea susţine că va participa la miting pentru că „nu se mai poate trăi nu numai în România, ci peste tot din cauza lor“.

„Sunt român şi vreau să trăiesc la mine-n ţară“, încheie Olimpiu.

Alina, Germania: „Toată lumea vorbeşte de anul centenarului. (…) când ar trebui să fim cu toţii uniţi, solidari şi nu dezmembraţi“

Alina Schreglmann (44 de ani) este consultant în asigurări din Nurnberg, Germania. Acolo locuieşte de circa 20 de ani după ce a plecat din Bistriţa. Spune că va veni la miting pe 10 august şi că are confirmări că şi alţi semeni de-ai săi din Germania îi vor urma gestul.

Imagine indisponibilă

Alina este şi preşedintele Forumului Româno-German de la Nurnberg, o asociaţie de promovare a tradiţiilor şi folclorului românesc, dar şi vicepreşedintele Federaţiei Românilor de Pretutindeni din Germania.

Potrivit acesteia, în zona metropolitană Nurnberg trăiesc circa 20.000 de români, iar în zona Munchen, circa 30.000 de români. „S-a auzit despre acest miting, răspunsurile sunt pozitive. Noi suntem într-o fază de mobilizare acum“, afirmă Alina (foto în dreapta, credit foto: arhivă personală).

Mărturiseşte că face parte din generaţia „cu cheia la gât“ sau „generaţia Cernobâl“ şi că s-a îndrăgostit de Germania după o vacanţă petrecută acolo.

Întrebată cum se vede ţara natală din Germania, aceasta a răspuns: „Acest an, anul centenarului. Toată lumea vorbeşte de anul centenarului. (…) când ar trebui să fim cu toţii uniţi, solidari şi nu dezmembraţi, aşa cum suntem noi acum“.

Mai pune că atât ei, cât şi altor români, le lipseşte „aerul de România“ şi că „august este şi va rămâne în istorie luna diasporei, luna în care toţi cei care simt, trăiesc şi se roagă româneşte revin acasă“.

Dacă ar fi să revină de mâine în ţara natală, Alina susţine că ar avea nevoie de ceea ce simte în fiecare zi în Germania: „încrederea şi bazale pe care mi le oferă statul german. Am încredere că joburile pe le avem, soţul şi cu mine, putem să ne creştem copiii, putem să ne întreţinem şi nu e nevoie să ne facem griji ce vom face luna viitoare. Încrederea şi siguranţa pe care o avem noi aici, ceea ce în România la ora actuală nu se poate vorbi de aşa ceva“.

CINE A CERUT AUTORIZAŢIA

Reprezentanţii Federaţiei Românilor de Pretutindeni au luat legătura cu creatorul evenimentului şi au trimis o adresă Primăriei Bucureşti-ului prin care solicită o autorizare a întâlnirii din 10 august.

„Prin prezenta vă facem cunoscut faptul că în data de 10 august 2018, între orele 15.00 şi 23.00, în Piaţa Victoriei din Municipiul Bucureşti, se va desfăşura o adunare publică organizată de către Federaţia Românilor de Pretutindeni. La această adunare estimăm că vor participa circa 1 milion de persoane“, aşa începe textul adresei.

Solicitarea lor a fost înregistrată de Primăria Capitalei cu nr. 1633357/14.06.2018. Aceştia se aşteaptă ca reprezentanţii Primăriei Capitalei să nu ofere un răspuns în 48 de ore, termen specificat în Legea manifestaţiilor publice.

„Federaţia Românilor de Pretutindeni susţine cu tărie independenţa justiţiei şi lupta împotriva corupţiei. Suntem de partea adevărului şi a dreptăţii. Ne-am săturat să vedem cum o mână de oameni, fără frică de Dumnezeu îşi urmăresc propriile interese şi nu pe cele ale poporului pe care îl conduc. Nu mai vrem minciună şi hoţie din partea celor pe care îi alegem. Din disperare am ajuns să ne părăsim familia şi ţara. Birocraţia excesivă, incompetenţa administrativă cuplată cu politizarea tuturor institutiilor de stat ne-au împins să plecăm de acasă. Aşadar, e timpul ca vocea noastră să se facă auzită şi să luăm atitudine, să fim uniti pentru a lua tara înapoi din mâna celor care o duc la pieire. E de datoria noastră să facem asta pentru noi si pentru viitorul copiilor noştri. Dacă nu acum, atunci când?“, a declarat preşedintele Federaţiei, Emanuel Cioacă, originar din Teleorman, pentru „Adevărul“.

Reprezentantul Federaţiei în România, clujeanul Florin Ţîra (foto mai jos; credit foto Facebook Florin Ţîra), a scris câteva idei legat despre acest miting:

„41 de ani de comunism… 41 de ani grei, în care regimul ne-a dezbinat, ne-a redus la tăcere şi ne-a ţinut în foame. În foame de dreptate, iar în schimb ne-a alimentat cu ură. În cele din urmă ne-am trezit, am luptat şi ne-am câştigat libertatea. Rezultatul l-am numit democraţie. Au urmat 28 de ani trăiţi în această democraţie, dar din păcate situaţia din ţară poate fi descrisă prin aceleaşi cuvinte. Mai mult, pe lângă acestea mai putem adăuga trădarea, hoţia şi nepăsarea conducătorilor noştri. Însumând, ne dau 69 de ani de dezbinare. 69 de ani în care guvernanţii noştri ne-au vrut supuşi, în care şi-au dat toată silinţa să ne aducă în punctul în care fraţii nu mai sunt fraţi, oamenii nu mai sunt oameni, iar românii au uitat să mai fie români.

Imagine indisponibilă

Totuşi, nu vrem să capitulăm în faţa lor. Continuăm să luptăm pentru viitorul copiilor nostri acasă şi, acum când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire, făcând o retrospectivă, o să vedem că avem o rezistenţă ieşită din comun şi ştim să îndurăm mai mult decât este cazul. Poate reuşim să ne deschidem ochii pentru a doua oară în decursul acestor 100 de ani şi să ne unim cu adevărat pentru acelaşi scop, să ne facem mândri strămoşii care au luptat mereu pentru libertatea noastră. Trebuie să reuşim să ne reîndrăgostim de România, să o respectăm, să o slăvim şi să nu-i mai ducem numele în derâdere prin afirmaţii jignitoare care, de fapt, nu ar trebui să-i fie adresate ei, ci clasei politice pe care a avut ghinionul de a o avea la conducere, o conducere ce o îndreaptă spre pierzare. Şi când spun clasă politică, mă refer la toţi demnitarii care, prin CV-urile dânşilor, au inventat meseria de politician, neştiind nici pentru o clipă ce înseamnă să câştigi o pâine.

Deoarece ne dorim o Românie frumoasă, Federaţia Românilor de Pretutindeni invită atât asociaţiile de români din Diaspora afiliate sau nu acesteia, cât şi pe toţi românii din întrega lume, pe voi, cei din generaţia #rezist, dar şi pe voi, cei care v-aţi vândut pentru o bere şi un pumn de mărunt, să ne unim şi să fim din nou fraţi, să ne deschidem ochii, mintea şi sufletul şi să ne întâlnim în 10 august 2018 în Piaţa Victoriei din Bucureşti pentru a ne lua înapoi ţara.

Pe 10 august toată România vine la Bucureşti!“.
 

Mai puteţi citi:

Diaspora, către premier: „Dacă este un salariu atât de bun minimul pe economie, de ce toţi angajaţii din instituţiile publice câştigă cu mult peste media naţională?“

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite