Povestea unei românce de succes. Cum a ajuns Ileana Sonnabend cel mai influent dealer de artă din New York

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O româncă cu origini evreieşti a fost cea mai importantă colecţionară de artă a secolului XX. I s-a spus  ”Regina artei” sau ” Zeiţa absolută a vânătorii de artă”. Povestea Ilenei Sonnabend, începută în România şi încununată cu succes în America, are la bază o mare pasiune penru artă şi frumos.

Ileana Schapira s-a născut în România într-o familie de bogătaşi evrei. Tatăl ei, Mihai Schapira a fost consilier pe probleme financiare al regelui Carol al doilea şi unul dintre cei mai bogaţi industriaşi  ai vremii. Mama a fost  Marianne Strate-Felber, de origine austriacă. Fetiţa a avut parte de o educaţie aleasă. La 10 ani vorbea fluent cinci limbi străine. 

Mama  Ilenei, Marianne, a divorţat de Mihail Schapira şi s-a recăsătorit cu un artist american  pe nume John D. Graham.

   În 1931, pe când avea doar 17 ani, Ileana , considerată de părinţi un copil rebel, s-a îndrăgostit de Leo Castelli, un bărbat şarmant care va deveni şi el un important colecţioanar de artă. 

Cei doi s-au căsătorit un an mai târziu, în 1932, iar în loc de inel de logodnă, Ileana a primit un un tablou realizat de de Henri Matisse. La 3 ani de la căsătorie, cei doi soţi au plecat la Paris unde au frecventat cercurile pictorilor suprarealişti. 

Cu ajutorul tatălui Ilenei, cei doi deschid la Paris, în 1939, prima galerie de artă. După al doilea război mondial, cuplul părăseşte Parisul şi se mută la New York unde deschid o galerie de artă.

image

Primul dealer de artă care a promovat în Europa artişti americani

Din cauza escapadelor amoroase ale soţului său, Ileana a decis să divorţeze. Se spune că ar fi apelat la un artificiu pentru a divorţa într-o singură zi. În 1959 a zburat la Atlanta, singurul stat în care soţiilor care deţineau pământ li se permitea divorţul rapid de soţ. A cumpărat un teren într-un orăşel din Atlanta , iar în ziua următoare s-a întors la New York cu actele de divorţ.

După divorţul de Castelli, în 1959, Ileana s-a căsătorit cu intelectualul Michael Sonnabend . Cuplul  s-a mutat iniţial la Roma şi apoi la Paris. În capitala Franţei, Ileana a deschis o galerie , devenind astfel primul dealer de artă care a promovat în Europa artişti precum Andy Warhol, George Segal sau  Robert Morris. Românca a fost prima care a dus în premieră în Europa, în galeria sa de la Paris, lucrările artiştilor americani.

Revenită în SUA, la New York, românca a deschis o galerie unde a  adus arta europeană avangardistă  în atenţia americanilor. În 1960, Ileana şi Michael Sonnabend l-au angajat ca director de galerie pe  portughezul Antonio Homem, pe care câţiva ani mai târziu l-au adoptat.  Ileana a rămas o prezenţă activă în lumea dealerilor de artă până la vârsta de 92 de ani.  Michael Sonnabend a decedat în 2001, iar Ileana în 2007.

image

Colecţie de peste 1 miliard de dolari

Colecţia personală a româncei  Ilenei Sonnabend a fost evaluată la peste 1 miliard de dolari. La una an de la moartea sa, fiul adoptiv, moştenitorul colecţiei , a organizat două licitaţii pentru lucrările din colecţia impresionantă a româncei. Mai multe lucrări din colecţia Ilenei Sonnabend au fost vândute pentru aproximativ 600 de milioane de dolari. Licitaţiile au fost considerate, "cea mai mare vânzare privată de artă din istorie".

Românca a rămas un nume celebru la New York. În 2013, MoMA New York i-a dedicat Ilenei Sonnabend o expoziţie  intitulata “Ileana Sonnabend, Ambasadoarea noului”. 

Americanii consideră că româncei i se datororează popularizarea Pop Art în Europa si sustinerea curentelor Minismalism, Arte Povera. Tot Ilenei îi este atribuită descoperirea si promovarea unor nume de artişti precum Roy Lichtenstein sau Michelangelo Pistoletto.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite