Secetă puternică şi în Transilvania. Fermier: „La porumb, pierderile depăşesc 40 la sută”

Secetă puternică şi în Transilvania. Fermier: „La porumb, pierderile depăşesc 40 la sută”

Seceta care a cuprins aproape întreaga ţară din toama anului trecut şi până în prezent a afectat iremediabil culturile agricole. Fermierii din Alba vorbesc şi de pierderi de 70% la cerealele de primăvară.

Ştiri pe aceeaşi temă

La nivelul judeţului Alba nu există, deocamdată, o situaţie generalizată cu privire la efectele secetei, dar reprezentanţii societăţilor care lucrează în domeniu au început să contabilizeze pierderile. 
 
La Mecsol Galda de Jos, societatea care a cultivat 1.400 de hectare de cereale, pierderile la culturile de primăvară (orzoaică şi grâu) sunt de 70 la sută. La aceleaşi tipuri de cereale, recoltate toamna, pierderile ar urma să fie de 20 – 30 la sută. 

„Cea mai mare problemă este la porumb, unde am putea avea o pagubă de peste 40 la sută. Şi dacă plouă de acum, nu vom putea obţine mai mult de 4 tone la hectar, în condiţiile în care în alţi ani scoteam 7–8 tone”, a spus ing. Vasile Seneşan. Potrivit acestuia, în luna mai au căzut precipitaţii de 40 l/mp, iar în iunie de doar 30 l/mp. 
 
La societatea „Vinţana” din Vinţu de Jos, care cultivă 800 de hectare, situaţia este similară, cu excepţia faptului că cei de aici sunt puţin mai optimişti în ceea ce priveşte producţia de porumb. ”Ne-a afectat foarte puternic, încă din toamnă. Diferenţa în minus faţă de anul trecut este de 200 de litri de apă pe metru pătrat. La grâu vom avea o producţie cu 20–30 la sută mai mică faţă de 2021”, a afirmat ing. Nicolae Nemeş.
 
Potrivit acestuia, şi la rapiţă şi floarea soarelui recolta este mai mică cu 30 la sută în raport cu cea din anul anterior. „La porumb nu putem avansa încă o situaţie clară pentru că aşteptăm să treacă luna iulie, să vedem cât va ploua. Este posibil să îşi mai revină, dar şi la această cultură vor fi pierderi faţă de anul trecut. Pe lângă ploaie este nevoie ca temperaturile să fie mai mici de 35 de grade”, a completat inginerul de la „Vinţana”.
 
Fermierii ar urma să beneficieze de compensaţii financiare, însă, procesul de cuantificare nu a început încă. În perioada următoare, pe măsură ce se va derula procesul de recoltare, fermierii 
 
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a explicat că aproape 70% din suprafaţa României este afectată de secetă pedologică şi a precizat că începe un val nou de căldură care va afecta puternic România şi va prelungi seceta. „În ceea ce priveşte seceta pedologică putem afirma că 70% din ţară este afectată. Vorbim de afectare uşoară, medie sau extremă. Fenomenele extreme: sunt câteva zone afectate de secetă puternică, dar în acelaşi timp avem şi furtuni extrem de puternice. Următoarele trei săptămâni vor fi caracterizate de aceste fenomene extreme şi urmează un nou val de căldură, care va amplifica acest fenomen de secetă”, a anunţat ministrul Mediului. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările