Se caută din nou aur în Apuseni. Cum a ajuns firma unei femei de afaceri din Constanţa să exploreze la Baia de Arieş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O firmă din Deva a demarat în Apuseni activităţile de explorare, în vederea exploatării, a zăcământul aurifer din zona Geamăna - Colţii Lazărului, lângă Baia de Arieş. Societatea este administrată o femeie de afaceri din judeţul Constanţa.

Societatea a primit licenţa de explorare în anul 2015. În Ordinul nr. 140/2015 privind aprobarea unor licenţe de concesiune pentru explorare se precizează că “se aprobă Licenţa de concesiune pentru explorare nr. 18.303/2015 privind explorarea resurselor de minereuri polimetalice şi auro-argentifere din perimetrul Geamăna – Colţii Lăzarului, judeţul Alba, încheiată între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, în calitate de concedent, şi Societatea Comercială Blueberry Ridge Minerals – SRL, municipiul Deva, judeţul Hunedoara, în calitate de concesionar”. În august 2014 pentru acelaşi perimetru a mai fost depusă o ofertă la ANRM, dar firma respectivă a fost descalificată, pentru ca la noul concurs să câştige Blueberry Ridge Minerals.

Zona concesionată se află în Munţii Apuseni şi are 7,2 kmp, pe teritoriul judeţului Alba. Firma Blueberry Ridge Minerals SRL a fost înfiinţată în 2011 la Deva, de cetăţeanul american John Ernest Dahlman III, acţionar unic, iar Emanuela Gavrilă este administrator. Aceasta a fost iubita lui Alexandru Mazăre, fratele lui Radu Mazăre şi candidată la funcţia de primar în Costineşti. Compania figurează la Ministerul Finaţelor cu zero angajaţi şi cu pierderi în ultimii ani. Blueberry Ridge Minerals a fost înfiinţată în 2011. Perimetrul Geamăna-Colţii Lăzarului se află amplasat în aşa-numitul Patrulater Aurifer, din Munţii Apuseni, o regiune foarte bogată în aur şi argint. Locul se află la câţiva kilometri în linie dreaptă de Roşia Montană şi foarte aproape de Roşia Poieni, unde există exploatarea minieră de cupru a companiei de stat Cupru Min SA.

Zona de explorare se află în apropierea fostei localităţi Geamăna, acoperită de sterilul iazului de la Cupru Min

Imagine indisponibilă

Primarul din Baia de Arieş a spus că firma avea deja, din 2013, un certificat de urbanism eliberat de administraţia locală pentru realizarea de prospecţiuni geologice, iar ulerior a obţinut licenţa care îi permite să facă acest lucru, însă o viitoare exploatare propriu-zisă ar presupune alte avize şi autorizaţii de la autorităţile de mediu. Traian Pandor a adăugat că prospecţiunile pe care ar urma să le realizeze compania se fac pe terenuri proprietate privată, care aparţin unor localnici, şi nu pe cele din domeniul statului, în zone greu accesibile. Activitatea de explorare a zăcământului a demarat în urmă cu circa 2 luni, fiind angrenate peste 50 de persoane, geologi şi alţi specilişti în domeniul prospecţiunilor miniere. Pandor a precizat că este prea devreme pentru o concluzie, dar a completat că o viitoare exploatare ar fi benefică pentru zonă. ”Locuitorii din Apuseni au trăit tot timpul din minerit. Munţii Metaliferi vor fi exploataţi, dacă nu acum, peste 10 ani sau 20 de ani. Pentru Apuseni singura şansă este minieritul, exclus turismul”, a afirmat primarul oraşului Baia de Arieş.

Emanuela Gavrilă, proprietarul firmei care deţine licenţa de explorare în Apuseni

Imagine indisponibilă

Administratorul firmei, Emanuela Gavrilă a declarat la momentul obţinerii licenţei de explorare că firma a fost înfiinţată în mod expres pentru acest perimetru. ”Nu este o companie care prestează diverse alte activităţi, este o companie exclusiv pentru acest lucru. Am angajat companii de geologi, companii de topografi, firme specializate în efectuarea lucrărilor pe care noi a trebuit să le facem de-a lungul acestor patru ani de când funcţionăm. O companie de acest gen poate deveni profitabilă în momentul în care va produce aur, dacă va produce, nu ştim, s-ar putea ca în această zonă aurul să nu existe sau să existe într-o compoziţie foarte dificil de scos şi ineficientă ca şi costuri”, a spus femeia de afaceri. Activităţile de explorare presupun realizarea de foraje la diferite adâncimi, extragerea carotelor de minereu care sunt apoi analizate în laboratoare specifice pentru a se vedea dacă există metalul preţios.

Citiţi şi:

 

Ocna Mureş revine în rândul staţiunilor balneare. S-a semnat contractul de 6 milioane de euro pentru construirea băilor sărate

 

FOTO Exploatarea aurului de la Roşia Montană în imagini de arhivă. Cum erau folosiţi copiii şi animalele

 

Muzeul viu din Apuseni. Gospodărie mocănească veche de peste 100 de ani, restaurată de voluntari

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite