Caz revoltător în Alba. O femeie a primit timp de 16 ani o pensie mai mică decât i se cuvenea în mod legal. Funcţionarul care a greşit a decedat între timp

Caz revoltător în Alba. O femeie a primit timp de 16 ani o pensie mai mică decât i se cuvenea în mod legal. Funcţionarul care a greşit a decedat între timp

Ana Bîrloncea a primit 16 ani o pensie mai mică decât i se cuvenea. Foto: captură video Digi24

O femeie din Alba, care s-a pensionat în urmă cu 16 ani, a primit în tot acest timp o pensie mai mică decât i se cuvenea. Nedreptatea a fost descoperită după un control al Casei Naţionale de Pensii la Casa de Pensii Alba

Ştiri pe aceeaşi temă

Casa de Pensii Alba a fost în ultimii ani cea mai puţin performantă instituţie din ţară. Mii de dosare de recalculare au rămas nelucrate, iar mulţi dintre cei care se pensionau aşteptau luni de zile până să primească banii. În ultimele luni, situaţia s-a mai reglementat, dar există, în continuare, întârzieri în soluţionarea cererilor pensionarilor.
 
Digi24 a prezentat un caz revoltător descoperit la Casa Judeţeană de Pensii Alba în urma controlului dispus de către conducerea naţională a instituţiei. Timp de 16 ani, o femeie a primit o altă pensie, mai mică decât cea care i se cuvenea legal. Totul din cauza unui funcţionar care a trecut în sistem un cod greşit ţi care, între timp, a decedat,
 
Şefa respectivului angajat al statului spune că nu are timp să verifice tot ce fac oamenii din subordinea sa şi dă vina tot pe pensionară că nu a venit să sesizeze eroarea. Între timp femeia a aflat că nu îşi va mai putea recupera niciodată toţi banii care i se cuveneau şi pe care nu i-a primit din vina statului român şi a funcţionarilor lui. A primit doar o sumă corepsunzătoare ultimilor trei ani, în condiţiile în care erorile de dinainte de această perioadă se prescriu. Ana Bîrloncea trăieşte staul Tăuni din judeţul Alba. Femeia s-a pensionat anticipat în 2002, apoi, după 2 ani, a mers să depună cererea pentru pensionarea la limita de vârstă. Din neatenţie sau din incompetenţă, un funcţionar a introdus în baza de date un cod greşit. Aşa că, timp de 16 ani, femeia a continuat să încaseze pensia anticipată, adică o sumă mai mică decât cea care i se cuvenea.
 
În 2002, la pensionarea anticipată, pensia Anei Bîrloncea a fost de 400 de lei. A crescut până în 2020 la 704 lei. Dacă ar fi luat pensia calculată corect, ar trebuit să ia cu vreo 40 de lei pe lună mai mult. În 16 ani, sumar respectivă înseamnă 7.300 de lei, bani care i se cuveneau femeii, dar pe care ea nu i-a primit pentru că, la un moment dat, un funcţionar a greşit. Teoretic, sunt bani pe care statul îi datorează femeii din Tăuni.
 
După ce au descoperit greşeala şi au recalculat, funcţionarii i-au înapoiat doar 1.202 lei din cei 7.300. Ana Bîrloncea nu a zis nimic pentru că nu a ştiut că primeşte o altă pensie decât cea care i se cuvenea legal. În plus, a mărturisit că experienţa cu funcţionarii de la Casa de Pensii a fost una pe care nu şi-ar dori să o retrăiască.
 
”Şi când mi-a făcut pensia la cerere, abia mi-a scos-o, că m-a amânat un an şi jumătate până..., de zece ori am fost până la Alba, că toate hârtiile mi le-or pierdut. Aia de acolo nu am prins-o, că dacă o prindeam, tot părul din cap îi smulgeam”, a spus femeia pentru Digi24.
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: