Alba Iulia: Jumătate din posturile scoase la concurs de Spitalul Judeţean au rămas neocupate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bărbatul a ajuns la secţia de Urgenţe a Spitalul Judeţean.
Bărbatul a ajuns la secţia de Urgenţe a Spitalul Judeţean.

Niciuna dintre cele 8 aspirante la postul de infirmier nu a luat minim nota 7  la proba scrisă. Pe cele 5 locuri de asistent medical s-au înscris 31 de candidate. Doar trei au reuşit însă să treacă proba scrisă şi cea practică.

Posturile de asistenţi medicali scoase la concurs de spitalul din Alba Iulia au rămas neocupate din cauza pregătirii slabe sau a indiferenţei candidaţilor. 

Nicio candidată nu a trecut proba scrisă

„În urma concursului au fost ocupate doar două posturi de asistent medical, unul pe secţia de ATI şi altul pe secţia de Neonatologie. Câte un post vacant de la secţiile Oncologie şi Infecţii nozocomiale au rămas neocupate, întrucât candidatele nu au obţinut punctajul minim necesar. Trebuie să le mai scoatem încă odată la concurs, să urmăm toată procedura“, a declarat Doru Drăgan, managerul unităţii medicale.

Interes mare a fost manifestat şi pentru singurul post de infirmier deblocat de Ministerul Sănătăţii. Opt candidate şi-ar fi dorit să lucreze pe secţia de ATI. Potrivit reprezentanţilor comisiei de examinare, adevărata piatră de încercare pentru candidaţi a fost proba scrisă.

Niciuna dintre candidate nu a trecut proba scrisă pentru acest post, adică nu a luat nota minimă, adică 7. În săptămânile următoare, postul de infirmier neocupat va fi scos din nou la concurs. Salariul unei asistent medical sau infirmier proaspăt angajat este de aproximativ 800 de lei.

Deficit de asistente medicale şi infirmiere

Cel mai mare spital din Alba are un deficit de 50 de asistente medicale şi cel puţin 100 de posturi de infirmiere neocupate. „În această toamnă în tot judeţul  ar trebui să fie angajaţi  un număr de 22 asistenţi medicali cu studii superioare,  19 medici, doi farmacişti şi alte două persoane pe posturile auxiliare.

Fiecare spital s-a ocupat de organizarea concursului pentru medici, asistenţi medicali şi infirmieri şi a anunţat data la care are loc în publicaţiile medicale de specialitate“, a explicat Cristina Galoş, purtător de cuvânt la Direcţia de Sănătate Publică Alba. Reprezentanţii spitalelor sunt surprinşi de slaba pregătire profesională a tinerilor care aspiră la un post de asistent medical.

„De vină este sistemul de învăţământ. Pentru a deveni asistent medical, un tânăr face astăzi patru ani de facultate sau trei ani de şcoală postliceală şi practică mai deloc“, a mai afirmat directorul Doru Drăgan.

Înainte de 1989, tinerii se pregăteau teoretic şi practic pentru această meserie vreme de patru ani, în licee de profil, urmaţi de un an de practică temeinică în spital.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite