Cum îţi cureţi corect telefonul pentru a preveni infectarea cu COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Hepta
FOTO Hepta

Telefoanele mobile sunt cele mai murdare obiecte cu care interacţionăm zilnic, de aceea trebuie să ştim cum le putem dezinfecta în mod corect pentru a preveni infectarea cu SARS-CoV-2.

Telefonul este unul dintre obiectele cele mai pline de microbi cu care intrăm în contact de zeci de ori pe zi. Totul pleacă de la faptul că mâinile noastre ating ecranul telefonului de foarte multe ori, inclusiv atunci când nu sunt tocmai curate. Iar aceşti microbi pe care îi lăsăm pe suprafaţa telefonului riscă să ajungă tot în organismul nostru, deoarece mulţi avem tendinţa să ducem mâinile la nas, gură sau ochi, fără a mai ţine cont că nu sunt mereu igienizate.

„Telefoanele mobile sunt cele mai murdare obiecte cu care interacţionăm zilnic“, spune dr. Charles Gerba, profesor de microbiologie la Universitatea din Arizona, poreclit şi Dr. Germ (n.r. - Doctorul Microb)

Afirmaţiile sale se bazează pe rezultatele unor studii efectuate în ultimii ani, potrivit cărora telefoanele mobile reţin de 7-10 ori mai multe bacterii decât colacul toaletei. Iar americanii, de pildă, îşi verifică telefonul în medie la fiecare 12 minute, folosindu-l de circa 80 de ori pe zi.

„Oamenii îşi igienizează foarte rar telefoanele mobile, aşa că bacteriile şi microbii în general se acumulează pe suprafaţa acestora. Printre ele amintesc de E. coli, virusul gripal, stafilococcul auriu, chiar şi noul coronavirus COVID-19“, adaugă dr. Gerba. 

De aceea, pentru a ne păstra sănătatea, specialistul recomandă curăţarea telefonului cel puţin o dată pe zi sau chiar mai des. „Iei microbi pe mână, apoi foloseşti telefonul. Mai târziu, te speli pe mâini, dar microbii au rămas pe telefon. Adunăm microbi pe telefon şi pe urmă îl aducem aproape de gură, nas şi ochi“, afirmă dr. Gerba pentru USA Today.

De aceea, contextul măsurilor luate pentru prevenirea răspândirii pandemiei de SARS-CoV-2, noul coronavirus, e important de ştiut cum poate fi curăţat corect telefonul mobil, mai exact care metode asigură în egală măsură atât dezinfectarea eficace, cât şi protecţia fizică a aparatului.

Laveta cu alcool, cea mai bună soluţie

Folosirea unei lavete îmbibate cu alcool este cea mai sigură şi mai accesibilă metodă de a dezinfecta telefonul, spun specialiştii citaţi de portalul CNET, care preia şi sugestiile unor mari producători precum Apple sau Samsung. Potrivit sfaturilor date de Samsung, telefonul se curăţă eficient cu o lavetă de microfibră îmbibată cu o soluţie de alcool etilic sau izopropilic în concentraţie de 70%. Dacă alcoolul izopropilic e mai greu de găsit, alcoolul etilic e la îndemâna oricui. Atenţie, însă! Nu folosiţi alcool pur, sau alcool absolut sau alcoolul rafinat de 96% din comerţ - acesta este prea concentrat şi riscă să distrugă acoperirea oleofobică sau hidrofobică a telefonului. Alcoolul etilic de 70% este însă chiar spirtul medicinal obişnuit şi îl puteţi folosi ca atare.

Dacă nu găsiţi o lavetă din microfibre, americanii de la AT&T recomandă utilizarea unei ţesături moi, care nu lasă scame. E contraindicată folosirea ţesăturilor aspre - pot zgâria ecranul, precum şi a prosoapelor de hârtie ori ţesăturilor care lasă scame - din ele se desprind mici fragmente care pot înfunda porturile aparatului. AT&T insistă ca atunci când curăţaţi telefonul cu laveta îmbibată în alcool, acesta să fie închis şi să nu fie conectat la nimic. De asemenea, nu turnaţi spirtul direct pe telefon!

Şerveţelele dezinfectante, varianta comodă

Pentru situaţiile în care nu sunteţi acasă şi nu puteţi folosi laveta cu alcool, se pot utiliza şerveţelele umede antibacteriene. Însă  unele dintre acestea conţin doar o substanţă bactericidă - acestea nu sunt eficace contra virusului. Este obligatoriu ca şerveţelele să conţină alcool - etilic sau izopropilic -, deci citiţi cu atenţie eticheta! Chiar şi aşa, metoda e mai puţin sigură decât cea cu lavetă şi spirt, deoarece, cu unele excepţii, nu aveţi garanţia că la şerveţele s-a respectat o concentraţie de 70% - sau măcar 60% - a alcoolului, sub aceste valori soluţia fiind ineficientă. De pildă, până nu demult, utilizarea şerveţelelor antibacteriene era descurajată de producători de telefoane precum Apple, dar compania şi-a revizuit recent setul de instrucţiuni. Producătorul aparatelor iPhone a anunţat că se pot folosi şi şerveţelele antibacteriene Clorox - care conţin alcool izopropilic 70% - sau altele cu o concentraţie similară.

Lampa UV, un lux

Pentru cei cu dare de mână sau care doresc să atace virusul pe toate căile, există şi varianta dezinfectării telefoanelor folosind o lampă cu ultraviolete, care distruge 99,9% din microbii prezenţi pe o suprafaţă în 6-20 minute, în funcţie de putere. Lămpile UV sunt folosite în spitalele cu pacienţi COVID-19, dar efectul lor nu e atestat de un studiu ştiinţific finalizat. Stocurile de lămpi UV de uz general din România par să se fi epuizat, dar există soluţii alternative. De pildă, start-up-ul american PhoneSoap oferă - la preţuri între 80 şi 120$ - un fel de „savoniere“ (cum le numesc chiar ei) în care telefonul e dezinfectat cu raze UV-C.

Ce substanţe trebuie evitate la curăţarea telefonului

Gelul dezinfectant e contraindicat pentru curăţarea telefoanelor deoarece conţine aditivi cosmetici pe care e bine să-i ţineţi departe de aparat. E util însă să vă dezinfectaţi mâinile înainte de a folosi telefonul, reducând astfel cantitatea de microbi care ajunge pe aparat. Acelaşi motiv, legat de aditivii cosmetici, face inutilizabile soluţiile şi şerveţelele demachiante, scrie CNET.

Soluţiile de curăţat geamuri sunt doar aparent o metodă bună; în realitate, acestea conţin compuşi care pot distruge acoperirea oleofobică sau hidrofobică a ecranului. 

Din acelaşi motiv trebuie evitate şi produsele pentru curăţarea bucătăriei - soluţii sau emulsii; în plus, unele dintre acestea au şi un ingredient abraziv care poate zgâria ecranul. 

Oţetul este un alt produs folosit la curăţenie care afectează acoperirea ecranului, deci nu trebuie folosit.

De asemenea, apa şi săpunul trebuie păstrate doar pentru igienizarea mâinilor, la fel ca gelul dezinfectant, în condiţiile în care majoritatea producătorilor de telefoane recomandă ca telefonul să fie ferit de lichide. E adevărat, există şi telefoane „impermeabile“, cu grad de protecţie IP67, care rezistă până la 30 de minute în apă, dar e mai bine să nu riscaţi spălarea lor cu apă şi săpun. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite