Tensiunile diplomatice ruso-americane, la cote nemaivăzute după Războiul Rece. FBI-ul va face percheziţii la Consulatul Rusiei de la San Francisco

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consulatul Rusiei din San Francisco
Consulatul Rusiei din San Francisco

Ministerul de Externe de la Moscova acuză autorităţile americane de încălcare a imunităţii diplomaţilor ruşi după ce FBI-ul a anunţat că intenţionează să efectueze percheziţii la consulatul Rusiei de la San Francisco.

„Serviciile speciale americane intenţionează ca pe data de 2 septembrie să întreprindă percheziţii la consulatul din San Francisco, inclusiv în apartamentele angajaţilor care locuiesc în clădire şi au imunitate“.

   Ministerul de externe de la Moscova a acuzat vineri Statele Unite că periclitează securitatea cetăţenilor ruşi prin percheziţionarea consulatului Rusiei din San Francisco, informează agenţiile internaţionale de presă. 

Washingtonul a cerut joi Moscovei să închidă consulatul în 48 de ore. Vineri, serviciile americane de securitate şi-au anunţat intenţia de a percheziţiona sâmbătă clădirea şi locuinţele angajaţilor consulatului.

Vineri, pompierii din San Francisco au fost alertaţi, la ora 11.40, privind un posibil incendiu la consulatul rus, relatează DPA. Departamentul pompierilor a anunţat că în urma verificărilor s-a dovedit că fumul negru semnalat ieşea doar pe hornul clădirii. 

Departamentul de Stat al SUA a ordonat şi închiderea unor anexe ale misiunilor diplomatice ruse, una a ambasadei din Washington şi una a consulatului din New York, ca răspuns la cererea Kremlinului de reducere a personalului misiunii diplomatice americane din Rusia. Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a criticat Statele Unite pentru acordarea unui termen de numai 48 de ore şi pentru expulzarea a 35 de angajaţi şi a familiilor acestora. 

Luna trecută Rusia a ordonat Statelor Unite să-şi reducă personalul diplomatic şi tehnic din Rusia cu peste jumătate, la 455 de oameni, după ce Congresul aprobase noi sancţiuni la adresa Rusiei, cu o majoritate covârşitoare. „Credem că acea acţiune a fost neavenită şi dăunătoare relaţiilor generale dintre ţările noastre”, a spus într-o declaraţie purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Heather Nauert. 

„În spiritul parităţii invocat de ruşi, cerem guvernului rus să închidă Consulatul General din San Francisco, o anexă din Washington şi una din New York”, a spus Nauert, adăugând că închiderile trebuie să aibă loc înaintea datei de 2 septembrie. 

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a declarat vineri că ţara sa îşi rezervă dreptul de a răspunde la această măsură după o analiză a situaţiei, fără însă a acuza administraţia Donald Trump pentru deteriorarea relaţiilor între cele două ţări.

„Toată această poveste a fost lansată de administraţia (Barack) Obama pentru distrugerea relaţiilor ruso-americane şi pentru a nu-i permite lui Donald Trump să le scoată din mocirlă“, a spus el.

Potrivit lui Serghei Lavrov, Congresul şi establishmentul american „încearcă să lege de mâini şi de picioare (administraţia Trump), să inventeze o presupusă ingerinţă rusă, o legătură între el şi Rusia, între familia lui şi Rusia“. „Nu există un singur fapt“ care să dovedească aceste acuzaţii, a spus el.

Decizia Statelor Unite de a închide consulatul rus din San Francisco reprezintă un răspuns la reducerea drastică a numărului diplomaţilor americani aflaţi la post în Rusia, ordonată la sfârşitul lunii iulie de Vladimir Putin ca represalii la noile sancţiuni economice impuse de Washington împotriva Rusiei.

Prezenţa diplomatică americană în Rusia a fost astfel limitată la 455 de persoane, la acelaşi nivel cu reprezentarea rusă în Statele Unite.

Departamentul de Stat al SUA a dat asigurări că reducerea a fost „implementată pe deplin“. Acordarea de vize în Rusia pentru Statele Unite, suspendată ca urmare a acestor restricţii, va fi reluată în curând, însă va rămâne limitată.

La începutul lunii august, Statele Unite au fost de asemenea nevoite să renunţe la două clădiri diplomatice situate la periferia capitalei ruse.

Deşi sosirea la Casa Albă a lui Donald Trump în luna ianuarie prevestea o relansare a relaţiilor între cele două puteri rivale, acestea au continuat să se deterioreze, pe fondul acuzaţiilor privind ingerinţa Rusiei în alegerile prezidenţiale din 2016 şi a suspiciunilor privind o înţelegere între echipa de campanie a miliardarului republican şi Moscova.

Secretarul de stat american Rex Tillerson l-a anunţat miercuri la telefon pe omologul său rus Serghei Lavrov cu privire la decizia sa de a închide consulatul rus din San Francisco şi cele două misiuni de la Washington şi New York. Cei doi se vor întâlni în septembrie, probabil în marja Adunării Generale a ONU de la New York.

„Nu dorim să ne certăm cu Statele Unite (...) şi chiar vrem cu adevărat ca climatul politic să devină normal“, a declarat vineri Lavrov. „Însă pentru un tango este nevoie de doi, iar partenerul nostru se află în permanenţă într-un break dance solo“, a spus el ironic. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite