Statele Unite au înregistrat în aprilie cea mai mare creştere a preţurilor de consum din ultimii 12 ani

Statele Unite au înregistrat în aprilie cea mai mare creştere a preţurilor de consum din ultimii 12 ani

Statele Unite au înregistrat în aprilie cea mai mare creştere a preţurilor de consum din ultimii 12 ani / FOTO Shutterstock

Statele Unite au înregistrat în aprilie cea mai mare creştere a preţurilor de consum din ultimii 12 ani, alimentată de redresarea economiei şi de avansul preţurilor energiei, potrivit datelor publicate miercuri de Departamentul pentru Comerţ, transmite CNBC.

Ştiri pe aceeaşi temă

Indicele preţurilor de consum, care măsoară un coş de bunuri, costul energiei şi al locuinţelor, a urcat cu 4,2% faţă de intervalul similar al anului trecut.

Un sondaj realizat de Dow Jones anticipa o creştere de 3,6%.

Creşterea de la lună la lună a fost de 0,8%, peste aşteptările de 0,2%.

Excluzând preţurile volatile ale energiei şi alimentelor, inflaţia indicele preţurilor de consum a crescut cu 3% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2020 şi cu 0,9% faţă de luna precedentă. Estimările erau de 2,3% şi de 0,3%.

Creşterea anuală a indicelui preţurilor de consum a fost cea mai mare după septembrie 2008, iar avansul lunar al inflaţiei core cel mai rapid din 1981.

Preţurile energiei au urcat cu 25% comparativ cu anul 2020, incluzând o creştere de 49,6% pentru benzină şi 37,3% pentru păcură.

Preţurile la pompă, care au scăzut cu 1,4% în aprilie, au revenit la creştere în luna mai, media la nivel naţional depăşind 3 dolari pe galon pentru prima oară din noiembrie 2014. Noi creşteri sunt posibil din cauza atacului hackerilor împotriva operatorului de conducte Colonial Pipeline, care a fost nevoit să oprească livrările de carburanţi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările