Lupta împotriva răului închipuit are o istorie lungă. În Evul Mediu, persecutate de cei superstiţioşi erau vrăjitoarele – şi Donald Trump se declară acum victima unei vânători de vrăjitoare, în contextul raportului Mueller.

Documentul a fost făcut public – iar Donald Trump se prezintă drept învingător. Dar bătaia cu noroi abia a început. Opinia publică se poate relaxa şi urmări lupta dintre democraţi şi republicani privind interpretarea adevărului. Nici nu e nevoie să citim raportul de peste 400 de pagini, ştim deja destul pe tema aceasta.

Preşedintele american nu este exonerat

Desigur că mulţi ar dori să ştie ce înseamnă mai exact declaraţia anchetatorului special Mueller, cum că el nu ar fi ajuns la o concluzie convingătoare cu privire la acuzaţia adusă lui Donald Trump de obstrucţionare a justiţiei. Raportul precizează de mai multe ori chiar că Trump ar fi acţionat în mod repetat împotriva investigaţiei.

Trump s-a comportat suspect deja de la începutul mandatului său. Atunci când şeful FBI James Comey a demarat investigaţia privind amestecul Rusiei în campania electorală pentru prezidenţialele americane din 2016, Trump l-a demis scurt. Atunci când secretarul Justiţiei Jeff Sessions s-a declarat părtinitor în acest caz, Trump i-a cerut demisia.

Nu aşa se poartă un om nevinovat, comportamentul său a amintit mai degrabă de cineva care are ceva de ascuns.

A făcut rău funcţiei prezidenţiale mai mult decât oricare alt preşedinte anterior

În schimb, Donald Trump a rămas fidel metodelor sale anterioare şi la Casa Albă, acolo unde a adus cu el trucurile învăţate ca magnat imobiliar. La fel ca şi abordarea sa riguroasă privindu-i pe cei care refuză să danseze cum cântă el: aceştia sunt rapid concediaţi.

În campania electorală, au apărut înregistrări video din trecutul său, în care se vedea modul în care el abordează femeile. Mai târziu s-a aflat că a plătit pentru tăcerea starletei porno Stormy Daniels, pentru a ascunde faptul că a avut o aventură cu aceasta. Acuzaţia adusă: finanţare ilegală a campaniei electorale – ancheta în acest caz continuă independent de raportul Mueller. Pentru Trump s-a dovedit de asemenea mereu problematică şi relaţia sa cu adevărul. Minciunile celor mai apropiaţi colaboratori ai săi privind contactele cu Rusia au fost preluate de preşedintele american. Lucru clar deja dinaintea publicării raportului. Investigaţiile au scos la iveală multe lucruri din cercul cel mai apropiat al lui Donald Trump. Câţiva dintre oamenii săi de încredere au fost între timp condamnaţi definitiv la închisoare.

Partea proastă: electoratul său nu a fost şi nu este impresionat de toate acestea. Nici atunci, nici acum. Trump poate rămâne deci relaxat: poziţia sa este consolidată şi şi-a îndeplinit multe din promisiunile electorale făcute. Ce să-i mai facă lui raportul Mueller.

Pagube aduse democraţiei şi funcţiei

Pentru toţi ceilalţi, imaginea preşedintelui era foarte clar conturată şi înainte de publicarea raportului. Donald Trump – un preşedinte înconjurat de infractori, care suceşte adevărul aşa cum îi cade lui bine. A câştigat alegerile cu sprijin rusesc. Pagubele aduse democraţiei şi funcţiei sunt imense.

Campania electorală care va urma şi audierile programate în comisiile de anchetă conduse de democraţi în Congres vor tensiona şi mai mult situaţia şi nu vor aduce rezultate clare, ci vor întări şi mai mult fronturile din cele două tabere.

Vânătoarea de vrăjitoare va merge deci mai departe. Cu sau fără raportul Mueller.

Oliver Sallet - Deutsche Welle