Fostul secretar de stat american Mike Pompeo şi soţia sa au folosit resursele instituţiei în scop personal, arată raportul unui organism de supraveghere

Fostul secretar de stat american Mike Pompeo şi soţia sa au folosit resursele instituţiei în scop personal, arată raportul unui organism de supraveghere

Fostul secretar de stat american Mike Pompeo şi soţia sa Susan FOTO EPA-EFE

Fostul secretar de stat american Mike Pompeo şi soţia sa s-au folosit în nenumărate rânduri de resursele Departamentului de Stat în scop personal, se arată într-un raport aşteptat al inspectorului general, suscitat de plângerea unui raportor şi care a fost dezvăluit săptămâna trecută de Politico, relatează McClatchy.

Ştiri pe aceeaşi temă

Raportul confirmat şi distribuit ulterior de Departamentul de Stat a fost suscitat de plângerea unui raportor în luna iulie.
 
Acesta detaliază peste 100 de încălcări ale standardelor etice ale departamentului în măsura în care soţii Pompeo ar fi folosit în scop personal resursele şi personalul instituţiei pentru „transportul unor articole personale, plănuirea unor evenimente fără legătură cu misiunea departamentului şi îndeplinirea unor afaceri private precum îngrijirea animalelor şi trimiterea felicitărilor de Crăciun”.
 
Pompeo a denunţat într-un comunicat emis în aceeaşi zi o „tentativă de defăimare a mea şi, chiar mai grav, a soţiei mele de propriul guvern”, calificând un document politic menit să-l discrediteze şi care pe deasupra a ajuns în presă înainte de publicarea sa oficială.
 
„Susan Pompeo a slujit cu demnitate America, pe diplomaţii şi familiile lor”, se arată în comunicat.
 
Raportul arată că un consilier senior a pregătit vreme de trei luni de zile vizita la Washington DC, în iunie 2019, a filierei din Kansas a organizaţiei de leadership global YPO, fosta Organizaţie a Preşedinţilor Tineri, în care Pompeo e membru.
 
Lista participanţilor, pregătită de Susan Pompeo şi furnizată consilierului senior, a evidenţiat faptul că unii membri sprijiniseră campania lui Pompeo pentru Camera Reprezentanţilor „dar nu a făcut referire la vreo legătură între această vizită şi treburile Departamentului”, scrie McClatchy.
 
Potrivit prezentărilor listei, unul dintre participanţi „a fost printre cei mai mari suporteri ai lui Mike în Congres` şi gazda celui mai important eveniment de strângere de fonduri pentru Pompeo în Kansas.
Evenimentul YPO a avut loc în contextul unor speculaţii că Pompeo ar fi urmat să intre în cursa pentru Senat din 2020.
 
„Raportul e plin de erori factuale şi schimburi scoase din context între soţia mea şi prietena sa de peste 30 de ani interpretate în aşa fel încât să păteze munca noastră de calitate pentru poporul american”, a arătat Pompeo, precizând că acţiunile sale au fost revizuite regulat de avocaţi.
 
Consilierul senior în cauză şi cel care a fost obiectul anchetei este Toni Porter, directorul campaniei în timpul mandatului din Congres, după cum a relevat o scrisoare a avocatului lui Pompeo către Biroul Inspectoratului General. Acesta a lucrat pentru Pompeo când era directorul CIA şi a menţinut relaţii îndelungate cu cei doi soţi.
 
Avocatul lui Pompeo, William Burck, a acuzat Biroul inspectoratului general că este părtinitor împotriva familiei lui Pompeo. Fostul secretar de stat i-a cerut lui Trump să-l demită pe inspectorul general Steve Linick în mai anul trecut, dar ancheta acestuia a fost continuată de biroul său sub noua conducere.
 
„Pentru a trece peste obstacolul evident al întregii premise a raportului lor, cei care l-au întocmit au pornit de la asumpţia - fără nici cel mai mic sprijin factual - că doamna Pompeo a acţionat ghidată fiind de domnul Pompeo. Am crezut că au apus vremurile în care să presupunem că soţiile sunt simple extensii ale soţilor lor or chiar acestă viziune depăşită şi jignitoare animă întreaga versiune a raportului”.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările