Discuţie Biden-Putin. Rusia neagă că SUA au cerut sprijin pentru contracararea atacurilor cibernetice, dar Washingtonul susţine că cererile au fost ignorate

Discuţie Biden-Putin. Rusia neagă că SUA au cerut sprijin pentru contracararea atacurilor cibernetice, dar Washingtonul susţine că cererile au fost ignorate

Joe Biden şi Vladimir Putin la Geneva FOTO EPA-EFE

Joe Biden, preşedintele Statelor Unite, i-a transmis preşedintelui rus Vladimir Putin că SUA va da curs „oricăror acţiuni necesare” pentru a opri atacurile cibernetice organizate de pe teritoriul Rusiei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Joe Biden şi Vladimir Putin au purtat vineri o conversaţie telefonică de aproximativ o oră, prima după întâlnirea pe care cei doi au avut-o în iunie la Geneva.

„I-am spus foarte clar că Statele Unite se aşteaptă ca atunci când o operaţiune de tip ransomware este organizată de pe teritoriul său, chiar dacă nu la comanda statului, să acţioneze dacă le oferim suficiente informaţii asupra celor responsabili”, a spus Biden, în cadrul unei conferinţe de presă. 

Întrebat de un reporter dacă Rusia va suferi consecinţe, Bidena a răspuns scurt: „Da”.

Moscova neagă în continuare că oficialii americani au contactat în mod repetat partea rusă în privinţa atacurilor cibernetice din ultima lună.

„În ciuda disponibilităţii părţii ruse de a participa la efortul de contracarare a activităţii infracţionale în sfera informatică, în ultima lună nu a existat nicio cerere din partea departamentelor americane relevante”, a transmis Putin într-un comunicat de presă, după discuţia cu Biden.

O sursă de rang înalt din guvernul american susţine, însă, că Moscova minte în această privinţă. Vorbind sub condiţia anonimatului pentru AFP, sursa respectivă a spus că administraţia Biden a făcut „multiple cereri specifice în vedere acţionării” asupra grupurilor de pe teritoriul Rusiei care se află în spatele atacurilor cibernetice.

Kremlinul a mai transmis că amândouă statele sprijină cooperarea în domeniul securităţii cibernetice, Moscova spunând că aceasta „trebuie să fie permanentă, profesionistă, nepolitizată şi să fie desfăşurată prin intermediul unor canale speciale de comunicaţii, respectând deplin dreptul internaţional”.

Discuţia dintre Biden şi Putin pe tema securităţii cibernetice vine după ce un grup cunoscut sub numele de „REvil”, despre care oficialii americani spun că acţionează din Rusia, a revedendicat atacul prin care aproximativ 1500 de companii din SUA, Europa şi Asia au fost atacate. Atacul a pus presiune pe Biden să acţioneze ferm în această problemă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările