Dintr-o extremă în alta. O prestigioasă universitate americană spune că termenul de ”gaură neagră” este rasist

Dintr-o extremă în alta. O prestigioasă universitate americană spune că termenul de ”gaură neagră” este rasist

Cornell University, una dintre cele mai prestigioase unităţi de învăţământ din lume şi parte a celebrei Ivy League din SUA, consideră că termenul astronomic de ”gaură neagră” este rasist şi organizează un curs care să demonstreze acest lucru.

Ştiri pe aceeaşi temă

Universitatea Cornell din Ithaca, statul New York, organizează din februarie un curs numit ”Găurile negre: Rasa şi Cosmosul”, care se bazează pe premisa că termenul astronomic de ”gaură neagră” este rasist.
 
Instituţia vrea chiar să demonstreze acest lucru apelând la rigorile universitare, după cum reiese din scurta descriere a cursului, de pe site-ul Cornell University.
 
”Înţelepciunea convenţională ar presupune că „negrul” din găurile negre nu are nicio legătură cu rasa. Cu siguranţă nu poate exista nicio legătură între cosmos şi ideea de negru rasial. Sau există? Teoreticienii contemporani ai studiilor de culoare (Blask Studies), artişti, scriitori de ficţiune prezintă implicit şi explicit o astfel de conexiune. Teoreticienii folosesc concepte astronomice precum „găuri negre” şi „orizonturi de evenimente” pentru a interpreta istoria rasei în moduri creative, în timp ce artiştii şi muzicienii evocă negrul prin teme şi imagini cosmologice.
 
Predat de profesori în literatură comparată şi astronomie, acest curs va introduce studenţii în elementele fundamentale ale conceptelor de astronomie prin lecturi în Studii de Culoare. Textele pot include lucrări ale unor teoreticieni precum Michelle Wright şi Denise Ferreira da Silva, autori precum Octavia Butler şi Nalo Hopkinson, muzică de Sun Ra, Outkast şi Janelle Monáe. Conceptele de astronomie vor include spectrul electromagnetic, evoluţia stelară şi relativitatea generală”, scriu cei de la Cornell University.
 
Nu este prima manifestare extremă a curentului ideologic la modă acum în SUA, dincolo de mişcările de stradă, de combatere a tuturor valorilor acceptate ca tradiţionale, pe motiv că nu respectă corectitudinea politică.
 
Profesorii americani din generaţia woke, de pildă, au cerut la începutul acestui an scoaterea din programa şcolară a lui William Shakespeare, pe motiv că dramaturgul englez promovează ”masculinitatea toxică” şi ”supremaţia albă”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările