Noi informaţii despre asasinarea preşedintelui haitian: un comando de 28 de asasini, din care cel puţin şase ar fi foşti militari columbieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele haitian Jovenel Moise
Preşedintele haitian Jovenel Moise

Cel puţin şase mercenari suspectaţi de implicare în asasinarea preşedintelui haitian Jovenel Moise ar fi foşti militari columbieni, a declarat joi ministrul columbian al Apărării, Diego Molano, relatează vineri AFP.

''Informaţiile iniţiale indică faptul că sunt cetăţeni columbieni, foşti membri ai armatei. Am dat instrucţiuni... poliţiei şi armatei să coopereze imediat în această anchetă pentru a clarifica aceste fapte'', a menţionat ministrul într-un mesaj video transmis presei.

"A fost un comando de 28 de atacatori, între care 26 de columbieni care au efectuat operaţiunea de asasinare a preşedintelui", a declarat Léon Charles, director general al poliţiei haitiene, într-o conferinţă de presă, precizând că cei doi americani şi 15 columbieni au fost arestaţi, trei ucişi şi alţi opt sunt căutaţi, potrivit Agerpres.

Preşedintele haitian Jovenel Moise, în vârstă de 53 de ani, a fost asasinat în noaptea de marţi spre miercuri de bărbaţi înarmaţi care au pătruns în locuinţa privată a cuplului prezidenţial. Martorii spun că grupul de asasini ar fi pretins desfăşurarea unei operaţiuni anti-drog a SUA.

 Moïse a murit la faţa locului. Corpul preşedintelui avea 12 răni de glonţ, a declarat magistratul Carl Henry Destin pentru ziarul Le Nouvelliste.Biroul şi dormitorul preşedintelui au fost jefuite, iar el a fost găsit întins pe spate, plin de sânge, a spus acesta. Cei trei copii ai cuplului prezidenţial, Jomarlie, Jovenel Jr şi Joverlein, se află într-un „loc sigur”, au spus oficialii.

Încă nu este clar cine a planificat atacul sau care sunt motivaţiile din spatele lui. Premierul interimar din Hailti, Claude Joseph, a declarat pentru BBC că preşedintele în vârstă de 53 de ani ar fi putut fi vizat pentru că se lupta cu „oligarhii” din ţară.

Joi, poliţia i-a prezentat pe unii dintre suspecţi presei împreună cu arme, paşapoarte columbiene şi alte dovezi: „Străinii au venit în ţara noastră să-l omoare pe preşedinte. Ne vom consolida tehnicile de investigaţie şi căutare pentru a-i intercepta pe ceilalţi opt mercenari”, a spus şeful poliţiei Léon Charles.

Departamentul de stat american a transmis că nu poate confirma dacă vreunul dintre cetăţenii săi a fost arestat.

Anchetatorii îi caută încă pe cei care au organizat  asasinatul, iar acţiunea poliţiei a atras tulburări civile în cea mai săracă ţară din America. O mulţime furioasă s-a adunat joi pentru a urmări operaţiunea poliţiei din capitală şi a încendiat  câteva maşini. Oamenii s-au adunat în faţa unei secţii de poliţie în care erau ţinuţi suspecţii.

Starea de asediu rămâne în vigoare în toată ţara.

Cine ar trebui să conducă ţara?

Asasinatul a provocat confuzie cu privire la cine conduce Haiti, relatează BBC. Potrivit Constituţiei  preşedintele Curţii Supreme ar trebui să preia frâiele ţării, doar că acesta a murit recent de COVID-19.

Amendamentele constituţionale sugerează că prim-ministrul ar trebui să-i urmeze. Ariel Henry fusese numit săptămâna aceasta drept noul ministru, dar nu a depus încă jurământul. El insistă că ar trebui se afle în fruntea ţării.

Joseph, premierul interimar, a declarat pentru BBC că este „nedumerit” de declaraţia lui Henry, adăugând: „Trebuie să lăsăm aceste lucruri în urmă şi să punem Haiti pe primul plan”.

ONU a transmis că Joseph ar trebui să rămână la conducere până la alegerile care vor avea loc la sfârşitul acestui an.

Claude Joseph a spus că nu va candida la preşedinţie. "Nu sunt aici pentru a sta prea mult. Trebuie să organizăm alegeri. Nu am o agendă personală", a spus el.

Asasinarea preşedintelui din Haiti. Patru dintre suspecţi, ucişi. Bărbaţii ar fi pretins că sunt agenţi anti-drog americani

Tensiuni în Haiti, după asasinarea preşedintelui. Cel puţin unul dintre asasini este cetăţean american

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite