Ce miză au alegerile parţiale din SUA INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alegerile legislative parţiale din Statele Unite ale Americii sunt considerate un referendum cu privire la politicile preşedintelui american, Donald Trump Foto: Getty Images
Alegerile legislative parţiale din Statele Unite ale Americii sunt considerate un referendum cu privire la politicile preşedintelui american, Donald Trump Foto: Getty Images

Americanii sunt aşteptaţi marţi la urne în cadrul aşa-numitelor „alegeri la jumătate de mandat“, o serie de scrutine naţionale şi locale organizate la doi ani de la alegerile prezidenţiale şi care sunt considerate adesea drept un referendum cu privire la politicile preşedintelui SUA în exerciţiu.

În joc sunt puse toate cele 435 de locuri din Camera Reprezentanţilor şi 35 de locuri dintre cele 100 ale Senatului american, relevă AFP. 

Republicanii dispun acum de o majoritate confortabilă în Cameră (236 de locuri, faţă de 193 cât au democraţii, şase locuri fiind vacante). Pentru a prelua controlul asupra camerei inferioare a Congresului american, democraţii trebuie să câştige 23 de locuri în plus, iar, potrivit sondajelor, victoria pare să le fie la îndemână, chiar dacă o serie de scrutine se anunţă a fi foarte strânse. Noii aleşi îşi vor prelua mandatul de doi ani la începutul lunii ianuarie a anului viitor. 

În ceea ce priveşte Senatul, unde o treime din mandate sunt reînnoite la fiecare doi ani, republicanii dispun de o fragilă majoritate (51-49). Însă, aici, harta electorală pare să le fie defavorabilă democraţilor, întrucât ei trebuie să-şi apere 26 de mandate, şase dintre ele fiind ameninţate, în timp ce republicanii trebuie să-şi apere doar nouă. Senatorii sunt aleşi pentru şase ani, iar mandatul învingătorilor în această cursă electorală începe tot în ianuarie. 

Totodată, vor avea loc scrutine locale. Practic, toate adunările la nivel local (Camera şi Senatul statelor), guvernatorii din 36 de state, precum şi alte numeroase posturi (primari, judecători locali etc.) vor fi reînnoite. Nu în ultimul rând, electorii se vor pronunţa şi cu privire la o multitudine de iniţiative existente în zonele în care trăiesc.

Miză enormă pentru republicani

Impactul acestor alegeri ar putea fi deosebit de important, întrucât, de mai bine de 150 de ani, rar s-a întâmplat ca partidul celui care este preşedinte să scape de un vot de sancţiune, astfel că republicanii se tem că vor pierde controlul Congresului. 

Iar dacă democraţii preiau majoritatea în Camera Reprezentanţilor, creşte probabilitatea lansării unei proceduri de destituire a şefului Casei Albe, Donald Trump. 

Într-un astfel de scenariu, ei ar conduce comisiile parlamentare care ar putea apoi să investigheze în special suspiciunile legate de o înţelegere secretă între echipa de campanie a miliardarului republican şi Rusia la prezidenţialele din 2016.

Dacă democraţii reuşesc să preia şi controlul asupra Senatului, atunci toate eventualele nominalizări făcute de Trump pentru Curtea Supremă, sistemul judiciar federal sau posturile executive din cadrul administraţiei ar putea fi blocate. Senatul are ultimul cuvânt în privinţa acestor alegeri făcute de preşedinte.

Un vot în privinţa preşedintelui

Chiar dacă numele lui Donald Trump nu figurează pe buletinele de vot, mulţi americani văd scrutinul ca fiind un referendum privind preşedintele. Conştient de pericol, liderul Casei Albe a făcut tot posibilul pentru a-şi mobiliza votanţii prin întâlniri electorale în opt state în mai puţin de o săptămână (Florida, Ohio, Georgia, Indiana, Missouri, Montana, Tennessee şi Virginia de Vest).

În state conservatoare precum Kansas sau Carolina de Sud, candidaţii republicani nu au nici un motiv să se distanţeze de miliardar, care este foarte popular în rândul alegătorilor din aceste regiuni. Dar, în circumscripţiile împărţite între democraţi şi republicani, numele şefului Casei Albe se poate dovedi a fi „toxic“, după cum comentează AFP. 

În aceste condiţii, candidaţii din Partidul Republican au încercat să-şi concentreze campania pe creşterea economică puternică, în timp ce democraţii fac totul pentru a scoate în evidenţă politicile controversate ale preşedintelui privind imigraţia, sănătatea sau comerţul.

Un candidat inedit în Texas

Deşi mulţi observatori consideră, în general, „alegerile la jumătate de mandat“ mai puţin interesante în comparaţie cu cele prezidenţiale, există scrutine care se anunţă inedite având în vedere candidaţii. 

Bunăoară, în Texas, un bastion al republicanilor, în lupta pentru Senat, democraţii merg pe mâna unui fost cântăreţ de muzică punk - Beto O'Rourke, susţinător al unui sistem universal de sănătate şi al unor restricţii privind armele de foc. El îl înfruntă însă pe senatorul Ted Cruz. Dar chiar dacă „Beto“, aşa cum îi spun simpatizanţii săi, îşi devansează adversarul în marile oraşe, el trebuie să convingă şi populaţia conservatoare din afara acestor zone urbane. Însă dacă democraţii ar reuşi să cucerească Texasul, s-ar produce un adevărat seism politic, cu repercusiuni la nivel naţional. 

Duelul femeilor în Arizona

În statul Arizona, aleasa republicană din Cameră Martha McSally, al cărei mandat se termină, va încerca să-i succeadă în Senat lui Jeff Flake, care nu va intra în cursă. 

În vârstă de 52 de ani, McSally, care a fost pilot de vânătoare, o va înfrunta pe democrata Kyrsten Sinema, care are şi ea o poveste de viaţă impresionantă. După divorţul părinţilor săi, ea a trăit cu mama sa şi tatăl ei vitreg timp de aproape doi ani într-o staţie de benzină abandonată. 

Acum, Sinema şi-a centrat campania pe educaţie şi sistemul de sănătate. Indiferent cine va câştiga, va fi pentru prima dată când statul Arizona va trimite o femeie în Senat.

Alegeri atipice

Statisticile arată că „alegerile la jumătate de mandat“ nu atrag masiv alegătorii la vot. Potrivit serviciilor de recensământ, numai 41,9% din alegători şi-au îndeplinit datoria civică în 2014, în comparaţie cu 61,4% în 2016, când alegerile pentru Congres au fost cuplate cu alegerile prezidenţiale. 

Dar în acest an participarea la vot ar putea bate recordurile ca urmare unei puternice mobilizări a adversarilor lui Donald Trump, în special a tinerilor.

INFOGRAFIE alegeri partiale SUA
SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite