Alegeri SUA 2016. Ultima zi de campanie în Statele Unite. Bruce Springsteen a cântat „în deschiderea” lui Clinton; Trump o proclamă „faţa eşecului” FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultima zi a campaniei electorale prezidenţiale din Statele Unite a surprins doi candidaţi străbătând într-un ritm frenetic statele indecise, sperând să mobilizeze cât mai mulţi alegători de partea lor în ultimele ore ale uneia dintre cele mai aprige campanii electorale din ultimele decenii, relatează „The Guardian” şi CNN.

Trump şi Clinton au ţinut demonstraţii electorale luni în state situate între centrul şi estul ţării, unde soarta voturilor electorale atârnă în interiorul marjei de eroare a mediilor sondajelor de opinie. 

Fosta Secretară de Stat a început ziua în Pennsylvania, stat crucial pentru ambele campanii, înainte de a vorbi la două evenimente în Michigan – unde Donald Trump a recuperat rapid în sondaje. Clinton s-a întors în Pennsylvania – mai precis în capitala statului, Philadelphia - pentru un miting de amploare, unde a avut parte de artişti precum Bon Jovi şi Bruce Springsteen pentru a încălzi atmosfera, şi la care au vorbit şi fostul preşedinte Bill Clinton, actualul preşedinte Barack Obama şi prima doamnă Michelle Obama.

„Trebuie să vindecăm această ţară” a fost mesajul dominant al lui Hillary Clinton, aluzie la faptul că actuala campanie electorală a scos la iveală şi a înrăutăţit multe dintre rupturile sociale, rasiale şi ideologice ale ţării. Clinton a criticat „viziunea pesimistă” pe care se axează Donald Trump, precizând că alegătorii pot opta să voteze pentru o „Americă plină de speranţă şi cu suflet mare”.

Clinton a terminat seara în Carolina de Nord, acolo unde a ţinut în prealabil un miting şi preşedintele Barack Obama. Actualul şef de stat american a apărut des în ultimele zile ale campaniei pentru susţinerea lui Clinton, repetând ironiile la adresa lui Donald Trump – axându-se pe deja celebra replică despre cum ar putea fi încredinţat magnatul cu coduri de lansare pentru arme nucleare, dacă staff-ul său nu are încredere în el pentru a-şi gestiona propriul cont de Twitter – şi precizând că un vot pentru Clinton înseamnă un vot pentru „a continua schimbarea începută acum opt ani”, când a fost ales preşedinte.

De partea cealaltă, Trump a vorbit la evenimente în cinci state diferite – Florida, Carolina de Nord, Pennsylvania, New Hampshire şi Michigan, toate aflate în luptă strânsă conform sondajelor – şi a invocat o nostalgie asupra campaniei, remarcând: „cine ar fi crezut că vom ajunge aici... ce campanie am avut până acum”.

Trump şi-a continuat discursul din ultima perioadă, insistând că sistemul este „măsluit” şi că Hillary Clinton ar urma să fie cercetată penal în scandalul emailurilor chiar şi dacă va câştiga cursa pentru Casa Albă. Magnatul a catalogat-o pe contracandidata lui drept „faţa eşecului” şi „faţa politicii externe eşuate”, înainte de a acuza mass-media de partizanat şi a remarca revenirile spectaculoase din sondaje. Într-o oglindire a apariţiei lui Bruce Springsteen în Philadelphia, o altă vedetă a muzicii rock, Ted Nugent, a interpretat imnul Statelor Unite la chitară în cadrul evenimentului lui Trump din Michigan.

Alegeri SUA 2016. Michigan s-ar putea transforma într-o surpriză pentru Trump

Ultimele data din sondaje arată o tendinţă surprinzătoare în statul Michigan, acolo unde sondajele recente arată o luptă strânsă între Clinton şi Trump, cu un uşor avantaj pentru fosta Secretară de Stat.

Michigan a votat pentru candidaţii prezidenţiali democraţi în ultimii 30 de ani, Barack Obama câştigându-l cu aproape zece procente la alegerile din 2012. Din acest motiv, statul industrial nord-estic a fost considerat multă vreme o certitudine pentru democraţi în calculele electorale; asta în ciuda faptului că Hillary Clinton a suferit o înfrângere-surpriză acolo în alegerile primare democrate în faţa lui Bernie Sanders.

Explicaţia competitivăţii lui Trump într-un bastion democrat poate fi explicată prin faptul că industria din Michigan a suferit semnificativ de pe urma acordului comercial NAFTA semnat de Bill Clinton, care la rândul său a contribuit la declinul rapid al industriei de maşini a statului – principala sursă de locuri de muncă la acea vreme. Mesajul de stimulare al creării locurilor de muncă promovat de Trump rezonează cu mare parte din populaţia statului, în majoritate formată din aşa-numiţii „blue-collar workers” - muncitori calificaţi albi.

O victorie a lui Trump în Michigan ar schimba radical harta electorală, permiţându-i o înfrângere în Pennsylvania – stat în care Clinton are un avantaj datorită minorităţilor mai preponderente.

Un semnal de alarmă pentru campania Clinton poate fi tras şi în Carolina de Nord, unde votul anticipat al persoanelor albe a crescut cu peste un milion faţă de alegerile din 2012, iar procentajul alegătorilor afro-americani – care o sprijină covârşitor pe Clinton – a scăzut. Sondajele din statul sud-estic sunt mixte – majoritatea arată un avans în limita marjei de eroare pentru Clinton, în timp ce altele arată fie o egalitate, fie un avantaj minor pentru Trump.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite