În ce constă noul program de inteligenţă artificială pe câmpul de luptă dezvoltat de DARPA pentru armata americană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inteligenta artificiallă FOTO SHUTTERSTOCK

Agenţia Proiectelor de Cercetare Avansată pentru Apărare (DARPA) care dezvoltă programe inovative pentru armata americană lucrează la un algoritm de decizie bazat de inteligenţă artificială care să fie capabil să fie folosit pe câmpul de luptă la triajul răniţilor pentru a salva un număr mare de vieţi umane.

 Programul „In the Moment” are drept scop să creeze tehnologie prin care să poată fi luate decizii rapide, în situaţii dinamice şi încărcate de stres, respectiv în împrejurări marcate de incertitudine în care decidenţi experimentaţi nu se pot pune de acord sau unde nu există un singur răspuns corect obiectiv.

Programul se află la început însă este conceput să fie o alternativă la vechiul sistem de triaj medical, în contextul în care armata americană se bazează tot mai mult pe tehnologie pentru limitarea erorii umane în războaie.

Fondată în 1958 de preşedintele american President Dwight D. Eisenhower, DARPA e recunoscută pentru proiecte tehnologice inovatoare în multiple domenii de la internet, GPS, sateliţi meteo şi mai recent vaccinul împotriva coronavirusului produs de Moderna.

Agenţia şi-a sporit cercetările în privinţa aplicaţiilor militare bazate pe inteligenţă artificială începând din anii 2000. 

În 2018, a alocat două miliarde de dolari pentru programul AI Next care cuprindea peste 60 de proiecte în domeniul apărării, parte dintr-o viziune a viitorului potrivit căreia „maşinile sunt mai mult decât unelte” funcţionând mai degrabă ca nişte „colegi”.

În acord cu aceasta, prin noul program In the Moment se vor crea şi testa algoritmi care să fie de ajutor decidenţilor în situaţii din ce în mai complexe: soldaţi răniţi din unităţile restrânse precum cele din Operaţiunile Speciale, evenimente cu victime multiple precum atentate cu bombă şi dezastre naturale.

Termenul de finalizare este de circa trei ani şi jumătate. Agenţia nu a oferit declaraţii despre costurile de dezvoltare şi ce companii private se vor implica în finanţarea programului.

Matt Turek, managerul de programe de la DARPA care va conduce proiectul a explicat că vor fi dezvoltaţi algoritmi ce vor modela „oameni de mare încredere” cu expertiză în triajul medical. Însă aceşti algoritmi vor fi testaţi pentru capacitatea de a accesa informaţii cu ajutorul cărora să ia decizii complexe în situaţii pe care nici experţii seniori nu le pot interpreta sau calcula precis.

„Algoritmii computerizaţi ar putea fi capabili să identifice soluţii care le scapă oamenilor”, a spus Turek, explicând că un om nu poate ţine cont de toate variabilele pentru a lua decizii - de pildă, să ia o decizie în baza resurselor disponibile atunci când la mijloc sunt multe victime ce trebuie îngrijite în acelaşi timp.

Colonelul Sohrab Dalal, şeful ramurii medicale a Supreme Allied Command Transformation aparţinând NATO spune că procedura de triaj a soldaţilor răniţi pe câmpul de luptă este veche de 200 de ani.

Echipa sa de cercetare lucrează împreună cu Johns Hopkins University la un asistent de triaj care să poate fi folosit de ţările membre NATO pentru a decide în funcţie de datele despre evaluarea rănii şi condiţia pacientului cine ar trebui să aibă prioritate la îngrijire medicală în condiţii de resurse limitate.

Programul pune probleme etice în funcţie de câtă putere de decizie vor avea algoritmii, în situaţii în care aceştia trebuie să aleagă pe cine salvează, civili sau soldaţi, notează filosoful Peter Asaro de la  New School.

„Este o decizie în baza valorii. Nu e ceva ce poţi programa o maşină să prioritizeze după anume criterii, iar o maşină nu va reuşi să-şi dea seama”.

Potrivit comunicatului DARPA,  algoritmul va fi învăţat tehnici de luare a deciziilor modelate după expertiza umană şi va fi dotat cu atribute cheie ale decidenţilor umani, iar în a doua fază se va studia gradul de aliniere între algoritm şi experţi umani.

Se va compara capacitatea de decizie a unui algoritm dotat cu tehnici cheie de expertiză umană cu cea a unuia standard. Un profesionist în triaj medical va fi folosit drept control.

Acesta din urmă va avea de evaluat răspunsuri la mai multe scenarii fără a şti dacă ele provin de la un algoritm standard, unul aliniat cu expertiza umană sau de la o persoană.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite