VIDEO Momentul în care rebeli arabi sprijiniţi de Turcia ucid prizonieri kurzi invocând „Dumnezeu e mare”. Acelaşi grup ar fi omorât şi civili

VIDEO Momentul în care rebeli arabi sprijiniţi de Turcia ucid prizonieri kurzi invocând „Dumnezeu e mare”. Acelaşi grup ar fi omorât şi civili

FOTO Guliver / Getty Images / Burak Kara

Militanţii arabi susţinuţi de Turcia au ucis duminică cel puţin doi prizonieri kurzi. Un video obţinut de New York Times surprinde doi luptători ai grupului rebel trăgând de mai multe ori de la distanţă mică într-un bărbat legat de pe marginea unui drum. Un al doilea prizonier în uniformă militară apare în video viu, însă nu se mai regăseşte printre kurzii capturaţi prezentaţi ulterior pe reţelele de socializare de către militanţi.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Tipul în uniformă militară a fost neutralizat”, a spus Al-Harith Rabah, un activist media martor la scenă, prezent la faţa locului alături de grupul rebel.
 
Potrivit New York Times, Incidentul a avut loc duminică devreme în apropierea oraşului sirian Tal Abyad. Grupul rebel Ahrar al-Sharqiyeh a traversat graniţa venind din Turcia şi a preluat controlul asupra unui drum de lângă graniţă, oprind maşinile care treceau pe acolo, a spus activistul. Iar când rebelii opreau vehicule militare ale miliţiei kurde, izbucneau conflicte. Grupul său a ucis nouă luptători kurzi, a spus el, fără a preciza însă dacă prizonierii omorâţi se numără printre aceştia. 

Potrivit Reuters, Observatorul Sirian pentru drepturile omului susţine că grupările susţinute de Turcia au ucis 9 civili, între care se afla şi Hervin Khalaf, secretarul general al Partidului Viitorul Siriei, fondat în 2018. Întrebat dacă grupurile rebele au ucis-o pe politiciană, purtătorul de cuvânt al Armatei Naţionale, care are sub umbrela sa facţiunile arabe, a negat faptul că acestea au acţionat atât de departe, pe drumul cunoscut ca M4.

SDF, care a trimis o hartă cu locaţia incidentului, pe drumul M4, a spus că uciderea lui Khalaf arată faptul că „invazia turcă nu face nicio diferenţă între un soldat, un civil sau politican”. Anterior SDF  anunţase că un grup de „mercenari ai armatei turce” a ucis civili după ce a pătruns în zonă fără însă a-i identifica.
 
Întrebat de clipul în care rebelii  ucid prizonierul legat, activistul a devenit agitat.
 
„Am încercat să-i opresc. Totul s-a întâmplat mult prea rapid”, s-a apărat el, deşi poate fi auzit în clip cum îi numeşte „porci”, în timp ce alţi rebeli strigă „Dumnezeu e mare!”, iar apoi îl împuşcă.
 
Rabah a spus că legitimaţia celui de-al doilea prizonier arăta că acesta făcea parte din forţele de securitate kurde şi că rebelii l-au ucis după ce a încercat să scape.
 
„Ştii că e ok , legea de război permite să omorâm pe cineva care reprezintă o ameninţare”, a spus el.
Un clip publicat de militanţi pe Twitter îl arată însă pe prizonierul în uniformă zăcând pe marginea drumului arătând ca şi cum fusese lovit.
 
 
Atacul Turciei vine după 8 ani de război civil, Rusia, Iranul ,Turcia şi SUA  sprjinindu-şi cu trupe terestre aliaţii în Siria. SUA au sprijinit Forţele Democrate Siriene (SDF) coordonate de miliţia kurdă, care au jucat un rol-cheie în lupta contra jidahiştilor Statului Islamic. Cu sprijinul SUA, SDF au ajuns să controleze peste un sfert din teritoriul Siriei. Creşterea autonomiei kurde de-a lungul graniţei sale sudice a înfuriat Turcia care consideră Forţele Democrate o ameninţare la adresa securităţii sale. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a ameninţat că trimite trupe în Siria pentru a-i îndepărta pe militanţii kurzi cu mult înainte ca Trump să accepte ideea. 
 
Turcia a susţinut grupuri de rebeli în mare parte arabe în Siria. În clipuri postate la debutul incursiunii turce, rebelii vorbesc despre porcii de luptători kurzi şi folosesc limbaj religios pentru a justifica lupta împotriva lor.
 
Până de curând cei aproape 1000 de soldaţi americani din nord-estul Siriei i-au ţinut departe pe rebelii arabi. Dar kurzii au fost lăsaţi lipsiţi de apărare odată cu lansarea ofensivei militare a Turciei, care a adus rebelii arabi la graniţă în zona controlată de kurzi.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările